Presentation av Premier Soccer League

Presentation av Premier Soccer League

Nu drar det snart igång! Nästa helg kickar PSL äntligen igång igen. PSL är ingen stor liga här i Sverige så jag tänkte börja med att presentera lite hur ligan är uppbyggd och historian om den.

Historien börjar 1996,då fyra män satte sig ner för att skapa en proffessionell Sydafrikansk liga. Dessa var Kaizer Motaung, Irvin Khoza, Raymond Hack och Jomo Sono, alla framstående fotbollsprofiler i Sydafrika. Under den första säsongen fick Manning Rangers FC ett fantastiskt flyt och lyckades vinna 23 matcher under säsong. Rangers vann ligan med 74 poäng. Tyvärr var framtiden inte lika god mot dem och de lyckades aldrig upprepa triumfen. Istället åkte man ur PSL 2005 och 2006 gick klubben i konkurs.

Säsongen 1998 vann Sundowns och följde också upp detta med att vinna 99 och 2000. 
Efter detta 2001 lyckades Orlando Pirates efter en mycket bra säsong stå som segrare.
Men 2001 kommer inte enbart vara känt som ett glädjens år då 43 människor trampades ihjäl under en match emellan Pirates och Cheifs.

Efter säsongen 2001/2002 bestämde man sig för att banta ner serien från 18 lag till 16.
Detta för att matcherna låg så tätt att många spelare blev slitna.

2004 blev det känt att flera matcher varit uppgjorda och polisen arresterade 43 personer, allt från klubbägare till kommisionärer. Men 2004 var också ett fantastiskt år dels fick Sydafrika den stora äran att arrangera VM 2010 och för mig personligen fick jag äntligen se Kaizer Cheifs stå som segrare. Cheifs lyckades även försvara sitt guld säsongen 2004/2005.

Året efter var det dags för Sundowns att få sitt fjärde guld.

2007 skrev PSL ett avtal med SuperSport värt 1.6 miljarder Rand. Samma är bytte man även namn sponsor till ligan då ABSA ersatte Castle Lager. Detta kan vara lite lurigt när ni läser om ligan på andra sidor för ibland använder man ABSA League och ibland PSL, men det är alltså samma liga.

Upplägg

Serien spelas från Augusti till Maj. Ligan består av 16 lag, under en säsong möter varje lag varandra två gånger. Precis som de andra ligorna får man 3 poäng för vinst och 1 poäng för förlust.

De två bäst placerade lagen vid säsongens slut avancerar till CAF Champions League (samma sak som Champions League i Europa, bara att det är lag från Afrika).

Det lag som slutar trea i och det lag som vinner Nedbank Cup (samma upplägg som Engelska FA Cupen). Går vidare till CAF Confederation Cup vilket är afrikas motsvarighet till Europa League. 

Det lag som kommer sist i ligan blir automatiskt nedflyttade medans det lag som slutar på 15.e plats får spela en kvalserie mot ettan och tvåan i Coastal Stream och Inland Stream.

Jag hoppas att detta varit lite till hjälp för er, om ni har några andra frågor så ställ dem gärna i kommentarsfältet så ska jag försöka svara så bra jag kan. 

Nästa gång tar vi en titt på de 16 lag som spelar i PSL.

Philip Thor2010-08-14 00:37:00
Author

Fler artiklar om Sydafrika