Zaccheroni tar över Japan
Alberto Zaccheroni tar över Japans landslag.

Zaccheroni tar över Japan

Jakten är över och idag blev Italienaren Alberto Zaccheroni som ska leda Japans landslag till nya framgångar.

Efter en lång väntan på Okadas ersättare blev det idag alltså klart att Alberto Zaccheroni tar över Japans landslag. Japans tidigare tränare Takeshi Okada meddelade tidigt efter VM att han inte skulle fortsätta som förbundskapten och sedan dess har det Japanska fotbollsförbundet letat efter hans ersättare. Flera managers har varit aktuella bland annat Carlos Queiroz och José Pekerman men valet föll på tidigare Juventus och AC Milan tränaren Alberto Zaccheroni.

Zaccheroni vann Scudetton under sin första säsong i AC Milan 1998-99 men efter att han inte lyckades vare sig i ligan eller i Champions league de två efterföljande säsongerna så fick han sparken av Silvio Berlusconi. Efter det kom han till Lazio där han trots att han lyckades sluta på en 6:e plats inte fick förlängt förtroende. Ungefär samma historia upprepade sig i Inter där han kom in efter Héctor Cúper lämnat. Efter Inter tränade han Turino där han lyckades sämre och fick sparken 2007. I början av 2010 tog han över Juventus på ett 4 månaders kontrakt.

I värvningen har Japan fått ett känt namn men Zaccheroni har ingen erfarenhet av japansk fotboll vilket kan skapa problem och frågan är hur hans 3-4-3 kommer passa spelarna. I varje fall en spännande utnämning och vi får hoppas att de frågetecken som finns snabbt rätas ut.

Även om Japan kommer spela Kirin Cup mot Paraguay och Guatemala i början av september så sägs det att Zaccheronis första matcher som ny förbundskapten kommer bli vänskapsmatcherna mot Argentina den 8:e oktober och mot Sydkorea den 12:e oktober.

Pelle Blomster2010-08-30 19:41:00
Author

Fler artiklar om Japan