Årets sydamerikanska elva 2017
Är Antonio Valencia världens bäste högerback?

Årets sydamerikanska elva 2017

David Berg tar ut de elva bästa sydamerikanska spelarna, samt den bästa tränaren, från året som gått.

Nu i nyårstider är det i ropet med all star-lag, årskrönikor, och andra former av utmärkelser. Så även på SvenskaFans där jag tagit mig friheten att sätta ihop ett lag med de elva sydamerikaner jag tycker har varit bäst 2017, samt den bästa tränaren. Spelsystemet jag valt är 4-2-3-1. Alla åsikter är högst personliga och diskuteras gärna i kommentatorsfältet eller på min Twitter: @_David_Berg_ .

Målvakt: Ederson Moraes (Manchester City / Brasilien)
Det är framförallt under hösten som Ederson Moraes utvecklats till en av världens främsta målvakter. Han har blivit den målvakt Pep Guardiola trodde att han skulle få när han värvade Claudio Bravo ifjol. Manchester City är ännu obesegrade i Premier League och toppar tabellen överlägset. Ederson har spelat i samtliga 20 matcher så här långt. I landslaget ser han dock alltjämt ut att vara andravalet bakom Alisson Becker i Roma. Där har brassarna en riktigt stabil målvaktsduo för flera år framöver. Bakom dem tycker jag Venezuelas supertalang Wuilker Fariñez är värd att nämna. 19-åringen har slagit en mängd ungdomsrekord i Venezuela och bland annat räddat en straff från Alexis Sánchez i VM-kvalet mot Chile i våras. Efter att ha varit förstemålvakt i Caracas i två år kommer han nu spela för colombianska storklubben Millonarios.

Högerback: Antonio Valencia (Manchester United / Ecuador)
I flera år har Dani Alves haft en ohotad position som världens bästa högerback, åtminstone om man får gå efter FIFA:s utmärkelser. Men det finns en spelare som ofta glöms bort i de diskussionerna och det är Antonio Valencia i Manchester United. José Mourinho har flera gånger hyllat honom som lagets bästa spelare och bland annat visat det genom att ge honom kaptensbindeln. Även i landslaget är Antonio Valencias status oerhört hög och han är säkerligen landets bäste fotbollsspelare genom alla tider. Dani Alves har förvisso återtagit kaptensbindeln i landslaget men är väldigt ojämn i sina insatser. Just jämnheten i att kunna prestera på riktigt hög nivå under lång tid gör att jag väljer Antonio Valencia före brassen.

Mittback 1: Diego Godín (Atlético de Madrid / Uruguay)
Trots att Atlético de Madrid inte haft de framgångar i Champions League man vant sig vid denna hösten så är de alltjämt fem poäng före lokalrivalen Real i La Liga med bara åtta insläppta mål på 17 omgångar. Individuellt sett har jag flera år hållit Diego Godín som världens kanske bästa mittback, möjligtvis i konkurrens med spanjoren Sergio Ramos. Han är också ett offensivt vapen och har inte gått mållös under en hel säsong sedan 2008-09. I landslaget har han tagit över Diego Luganos mantel som kapten på ett utmärkt sätt och bibehållt stabiliteten bakåt i ett annars framtungt lag. Given i denna elva.

Mittback 2: Thiago Silva (Paris SG / Brasilien)
Det var väldigt jämnt mellan Thiago Silva och Manchester Citys argentinare Nicolás Otamendi om den sista mittbacksplatsen. Bägge två tillhör de bästa mittbackarna i världen men är något ojämna stundtals. Överlag känns det som att Thiago Silva gjort färre klara misstag i defensiven, samt dragit på sig färre onödiga röda kort under året. Visst kan man argumentera för att Otamendi är ordinarie i ett lag som leder en betydligt tuffare liga. Jag tycker dock att Thiago Silva stått för en ruskigt fin comeback under året där han visat att han är värd en ny chans i landslaget. Eftersom jag trodde hans karriär var på upphällningen har det imponerat på mig.

Vänsterback: Alex Sandro (Juventus / Brasilien)
Konkurrensen om vänsterbackspositionerna i det brasilianska landslaget är fruktansvärt hög just nu och i mitt tycke finns kontinentens tre bästa på den positionen att tillgå för förbundskapten Tite. Marcelo har kammat hem flera titlar med Real Madrid under året men det känns som att han är långsammare och lite slarvigare än tidigare. Filipe Luís fortsätter göra det bra i Atlético de Madrid men det känns lite som att han avstannat något i utvecklingen. Han är alltjämt en av landets bästa på sin position, dock. Istället vill jag hålla fram Alex Sandro som tagit stora steg med Juventus under året, med bland annat en final i Champions League, och som ser ut att kunna få starta i Tites VM-lag till sommaren.

Defensiv mittfältare 1: Casemiro (Real Madrid / Brasilien)
Kanske världens bäste just nu på sin position och har tagit stora kliv i utvecklingen sedan han återvände till Real Madrid säsongen 2015-16. I våras gjorde han 2-1-målet när hans lag besegrade Juventus med 4-1 i Champions League-finalen. Men trots att han gjort några viktiga mål är det framförallt de defensiva kvaliteterna som gör honom ovärderlig. Det är något som Zinedine Zidane verkligen lyckats plocka fram under sin tid som manager i Real Madrid. Om det inte vore för Casemiros säkerhet bakåt hade inte spelare som Luka Modric och Toni Kroos kunnat göra sina grejer offensivt.

Defensiv mittfältare 2: Paulinho (FC Barcelona / Brasilien)
Det var många som skrattade till när Barcelona värvade Paulinho från Guangzhou Evergrande i somras. I Europa är han mest ihågkommen för en fiaskoartad tid i Tottenham innan flyttlasset bar av till Kina sommaren 2015. Men under året har Paulinho verkligen fått karriären på rätt köl igen och hans succé med Guangzhou Evergrande och med landslaget satte avtryck. Under hösten har han varit rent av magisk i Barcelona och tvivlarna har istället fått höja på ögonbrynen. Det är mycket tack vare honom Barcelona leder La Liga så överlägset som de gör. Dessutom är han väldigt flexibel och kan spela lika bra i stort sett oavsett vilken mittfältsroll han får.

Högermittfältare: Alexis Sánchez (Arsenal FC / Chile)
Det är lätt att stirra sig blind på att Alexis Sánchez är långt ifrån att göra en lika bra säsong i Arsenal som han gjorde ifjol. Då var han dock magisk och satte 24 mål i ett lag som dock missade Champions League för första gången på 20 år. I år är Alexis Sánchez lagets näst bästa målskytt hittills efter Lacazette med fem mål. Förvisso lyckades han inte ta Chile till VM denna gång men han var då den givne spelaren att sätta sitt hopp till; nationens största stjärna. Tittar man över hela året har Alexis Sánchez individuellt sett gjort sig förtjänt av en plats i detta lag. Det känns dock som att det med tanke på turbulensen som varit sedan sommarens transferfönster stängde kan vara början på slutet för Alexis som ett av världens mest fruktade anfallsvapen.

Central mittfältare: Lionel Messi (FC Barcelona / Argentina)
Världens just nu bäste fotbollsspelare har fått en hel del kritik tidvis under året men alltid lyckats motbevisa sina belackare. Den enskilt största prestationen var självklart när han, mer eller mindre på egen hand, tog ett hånat och bespottat Argentina till VM efter seger med 3-1 borta mot Ecuador i den sista omgången. Messi vände då på egen hand ett tidigt underläge och satte samtliga tre mål i ödesmatchen. Medan Cristiano Ronaldo haft en tung höst i Real Madrid har Messi öst in mål som aldrig förr och hans Barcelona går mot ett nytt ligaguld. Det är lite synd för honom att Argentina just nu har en för tunn trupp i övrigt för att ha en realistisk chans att gå hela vägen i sommarens VM.

Vänstermittfältare: Neymar (Paris SG / Brasilien)
Neymar blev i somras världens dyraste spelare när han lämnade Barcelona för Paris SG för omkring 2 miljarder kronor. Hans lag leder Ligue 1 med nio poäng tillgodo på närmast jagande duon med Monaco och Lyon. Neymar toppar assistligan och har även gjort elva mål på egen hand. För att verkligen kunna säga att han betalat av en del av den höga transfersumman är det dock Champions League som gäller och där har det blivit sex mål i gruppspelet. I åttondelsfinalen väntar regerande mästarna Real Madrid och kanske blir det en av Neymars viktigaste matcher i karriären. PSG har alla möjligheter att vinna Champions League, vilket är det stora målet. Alla blickar är återigen på Neymar.

Anfallare: Edinson Cavani (Paris SG / Uruguay)
Som vanligt finns det gott om riktigt bra anfallare med sydamerikanskt ursprung. Luís Suárez har fortsatt ösa in mål i Barcelona. Radamel Falcao har hittat tillbaka till formen i Monaco. Sergio Agüero i Manchester City är en av de målfarligaste spelarna i Premier League, men drar på sig skador lite då och då. Sedan Zlatan Ibrahimovic lämnade Paris SG har Edinson Cavani tagit över hans roll på ett utmärkt sätt och han ser ut att må riktigt bra. Några av målen är dessutom riktigt spektakulära. Dessutom vann han skytteligan i det sydamerikanska VM-kvalet i överlägsen stil med tio mål, tre fler än närmast jagande kvartetten med Messi, Alexis, Gabriel Jesus och Felipe Caicedo. "El Matador" har kanske aldrig varit så bra som han är just nu.

Tränare: Ricardo Gareca (Peru / Argentina)
Den 30 juni 1985 satte Ricardo Gareca målet som betydde 2-2 när Argentina mötte Peru i den avslutande VM-kvalomgången hemma på El Monumental i Buenos Aires. Målet betydde att peruanerna missade VM och sedan dess har man aldrig lyckats kvalificera sig igen. Fram till nu. Samme Ricardo Gareca tog i år Peru till VM efter seger mot Nya Zeeland i playoff. Ricardo Gareca har dessutom lyckats med den bedriften med ett lag som genomgår en stor generationsväxling där de största stjärnorna passerat bäst före-datum för flera år sedan.

David Bergdavid.berg@svenskafans.com@_david_berg_2017-12-28 16:28:10
Author

Fler artiklar om Sydamerika