Asiatiska mästerskapet: Japan tog väntad vinst mot Irak

Asiatiska mästerskapet: Japan tog väntad vinst mot Irak

Det blev som väntat poängtapp för Irak mot Japan i den andra gruppspelsmatchen.

Efter vinstmatchen mot Jordanien valde Radhi Shneishel att göra en ändring till matchen mot Japan. Ali Adnan tog en plats i startelvan i förmån för vänsteryttern Humam Tariq. Oväntat nog tog Ala Abdulzahra återigen en plats i startelvan, trots en mycket blek insats mot Jordanien.

Startelvan såg alltså ut på följande sätt: (4-2-3-1) Jalal Hassan; Walid Salem, Salam Shakir, Ahmad Ibrahim, Dhurgham Ismail; Yasir Kasim, Saad Abdulamir; Amjad Kalaf, Ala Abdulzahra, Ali Adnan; Younis Mahmoud.

I matchen inledande minuter hade Irak en stor del av bollinnehavet, oväntat nog, men dock utan att komma till några farliga målchanser.

Tio minuter in i matchen började japanerna ta kommandot i matchen och strax därpå följde ett flertal farliga anfall. Närmast var Keisuke Honda som i den 17:e minuten nickade bollen i stolpen efter inlägg mot bortre stolpen där det irakiska försvaret slarvade med markeringsspelet och friställde inte bara Honda utan två andra japanska spelare också.

Fem minuter senare blåste den iranske domaren Alireza Faghani för en väldigt tveksam straff efter att Honda blockerats av Ali Adnan och Saad Abdulamir i det irakiska straffområdet. Honda själv steg fram och hade inga problem med att överlista Jalal Hassan i det irakiska målet.

Några minuter innan halvlek fick Irak en halchans efter ett inspel från Amjad Kalaf från högerkanten. Younis Mahmoud var först på bollen i det japanska straffområdet men hårt bevakad av japanerna lyckades han inte riktigt med avslutet målchansen därmed ut i sanden.

I inledningen av den andra halvleken hade Honda ett skott i ribban och japanerna fortsatte att trycka på framåt. Kvalitetsskillnaden lagen emellan var därmed ganska tydlig sett till matchbilden.

Med drygt timmen spelad hade det irakiska laget sakta börjat komma in i matchen och började skapa allt fler lägen framåt. Men det var Japan som skulle få den farligaste målchansen i den andra halvleken.

I den 65:e minuten friställdes Honda, för det var väldigt mycket som kretsade kring japanen i den här matchen, vid Iraks bortre stolpe. Helt ren framför mål kunde Honda otroligt nog inte få bollen i mål. Istället studsade bollen stolpe ut. Helt klart turneringens miss än så länge.

Irak tryckte på för en kvitteringen men kom inte riktigt till de farliga målchanserna. Resultatet stod sig tills domaren blåste av matchen. En väntad förlust för Irak i en match där japanerna kunde vunnit med större siffor sett till antalet målchanser.

Irak får istället rikta in sig på matchen mot Palestina där det troligtvis kommer räcka med ett kryss för att ta sig till kvartfinal så länge Japan avfärdar Jordanien.

På tisdag den 20:e klockan 10:00 drar den matchen igång alltså.

 

Moslim Akill Alimoslim.akill@gmail.com2015-01-17 18:00:00
Author

Fler artiklar om Irak