Austin FC:s lagbygge är i full gång
Anfallaren Danny Hoesen är en av spelarna som Austin FC har värvat inför nästa år.

Austin FC:s lagbygge är i full gång

Austin FC är expansionslag i MLS nästa år. Under ledning Claudio Reyna, som är klubbens Sporting Director, håller de nu på att bygga sin trupp inför säsongen 2021. Här presenteras hur långt de har kommit så här långt.

Nästa år blir MLS ytterligare ett lag rikare och denna gång handlar det om Austin FC. Det blir Texasklubb nummer tre i MLS efter FC Dallas och Houston Dynamo. Tanken var att Austin FC skulle få sällskap som expansionslag nästa år av Charlotte FC, men på grund av pandemin tvingades Charlotte och även de senare planerade expansionslagen Saint Louis City SC och Sacramento Republic flyttas fram ett år. Austin FC hade dock redan så pass mycket på plats, med en arena som kommer stå klar till nästa säsong och ett truppbygge som redan var inlett, att de trots pandemin kommer kunna börja spela 2021.

I juli 2019 meddelades att Josh Wolff blir Austin FC:s första huvudtränare någonsin och några månader senare utsågs Claudio Reyna till klubbens Sporting Director. Wolff hade tidigare varit assisterande tränare i D.C: United, Columbus Crew och det amerikanska herrlandslaget medan Reyna kom från Sporting Director-tjänsten i New York City FC.

Austin FC:s första värvning genom tiderna gjordes i juli i år. Då bekräftades att den 20-årige paraguayanske yttern Rodney Redes värvats från Club Guaraní, dit han också lånats tillbaka till i väntan på att Austin FC börjar dra igång träningar. Han fick ungefär en månad senare sällskap av den betydligt dyrare och mer meriterade landsmannen Cecilio Domínguez, även han ytter. Cecilio Domínguez är 26 år gammal, sjuttonfaldig A-landslagsman för Paraguay och har tidigare i karriären bl.a. spelat för Independiente, Club América och Cerro Porteño. Även han har lånats ut till Club Guaraní.

Efter dessa två paraguayaner har Austin plockat in spelare med hjälp av trades och expansionsdraften. Truppen består nu av totalt tolv spelare och jag kommer nu gå igenom resten av spelarna i positionsordning.

Målvakter

Austin FC:s enda målvakt i dagsläget är 21-åringen Brady Scott, som plockades i expansionsdraften från Nashville SC. Scott har en bakgrund i FC Köln, där han totalt gjorde 29 matcher för andralaget innan han i somras återvände till USA. Det blev inga MLS-matcher för Nashville för Scott, men han gjorde en kort lånesejour i Sacramento Republic i USL Championship för vilka han spelade två matcher. Även om Brady Scott anses vara lovande vill Austin och Josh Wolff nog gärna få in en äldre och mer beprövad målvakt som sitt förstaval.

Försvarare

Truppens tre försvarare än Julio Cascante, Nick Lima och Ben Sweat. Cascante är en 27-årig costarican som närmast kommer från tre säsonger i Portland Timbers, där han aldrig har varit riktigt ordinarie. I år blev det bara fyra matcher i MLS, dock delvis på grund av skadeproblem. Nick Lima är en 26-årig ytterback, företrädesvis till höger, som har spelat hela den fyra år långa professionella karriären i San Jose Earthquakes. Han har även gjort nio A-landskamper för USA. Ben Sweat är 29 år gammal och har till skillnad från nyss nämnde Nick Lima flyttat runt mycket i karriären. Han inledde den professionella karriären i Columbus Crew säsongen 2014, där speltiden dock blev knapp och han lånades därför ut till Dayton Dutch Lions i det som då hette USL Pro. Därefter blev det två säsonger i Tampa Bay Rowdies i North American Soccer League innan han fick chansen på nytt i MLS, då i New York City FC. Där blev det tre säsonger och inför årets säsong plockades han av Inter Miami i expansionsdraften, där det alltså bara blev ett år och nu väntar spel i Austin.

Mittfältare

På mittfältet finns de sedan tidigare nämnda paraguayanerna och fem ytterligare spelare. Dessa är Joe Corona, Alexander Ring, Ulises Segura, Jon Gallagher och Jared Stroud. Joe Corona är en 30-årig innermittfältare som huvudsakligen har spenderat sin professionella karriär i Mexiko, men de senaste två säsongerna har han spelat för LA Galaxy. Han har även gjort 23 A-landskamper för USA. En annan rutinerad innermittfältare är Alexander Ring, finnen som senast kommer från fyra säsonger i New York City FC där han de sista två har varit lagkapten. Ring är 29 år gammal och har tidigare i karriären spelat för bl.a. Kaiserslautern och HJK. Han har spelat drygt 40 A-landskamper för Finland men valde 2018 att avsluta sin landslagskarriär på grund av att resorna mellan USA och Europa sliter för mycket på kroppen. Ulises Segura är 27 år gammal, kommer från Costa Rica och är även han huvudsakligen innermittfältare. Han har hämtats in från D.C. United där han har spelat tre säsonger. Tio A-landskamper för Costa Rica har han också gjort. Avslutningsvis har vi två 24-åringar i form av Jon Gallagher och Jared Stroud. Gallagher är en irländare som har tillhört Atlanta i tre säsonger men det är först i år han har fått speltid i MLS. Han har tidigare spelat för Atlantas andralag och i skotska Aberdeen på lån. Gallagher kan även spela ytterback och anfallare. Jared Stroud är en New Jersey-kille och yttermittfältare som har kommit fram genom New York Red Bulls organisation och även spelat collegefotboll för Colgate University. I år var hans första i MLS och då blev det 20 matcher, varav elva från start, och på de matcherna gjorde han två assists.

Anfallare

Austins enda renodlade anfallare i dagsläget är 29-åringen Danny Hoesen, som kommer från Heerlen i sydöstra Nederländerna. Hoesen är en tidigare stor talang som i yngre år spelade för U17- och U21-landslaget och även tillhörde Fulham och Ajax. Karriären tog dock aldrig riktigt fart så som han och säkert många andra hade hoppats. Efter två och en halv säsong i FC Groningen lånades han ut till San Jose Earthquakes inför säsongen 2017 och han köptes sen inför säsongen därpå. 2018 kom också att bli hans hittills bästa säsong i MLS, med tolv mål och fyra assists på 34 matcher.

Vad händer framöver?

Mycket återstår ännu att göra för Austin, men de har åtminstone lagt en skaplig grund för det fortsatta lagbygget. Jag gillar verkligen värvningen av Alexander Ring, som de senaste åren har varit bland de bättre på sin position i MLS och det brukar vara viktigt för expansionslag att ha en del beprövade MLS-spelare av den typen. Nashville gjorde just så inför årets säsong genom att värva exempelvis Dax McCarty och Walker Zimmerman. Apropå Zimmerman, som ju fick ”Defender of the Year”-utmärkelsen i år, har Austin ett uppenbart behov av en riktigt bra mittback. Ett namn som det har ryktats om är Matt Besler, som efter hela tolv säsonger med Sporting Kansas City fick lämna sin hemstads klubb efter årets säsong. Ett annat tänkbart alternativ är Omar Gonzalez från Toronto FC. Han är 32 år gammal, kommer från Texas och sitter på en så pass hög lön att det försvårar lagbygget i Toronto och därför skulle de nog kunna tänka sig att släppa honom.

Austin FC har också det första och elfte valet i nästa års MLS SuperDraft. Med så pass tidigare val bör det finnas möjlighet att plocka spelare som är redo för MLS tämligen omgående.

Johan Dykhoff@johandykhoff342020-12-19 13:00:00
Author

Fler artiklar om USA