Avsnitt #42: Øyvind Alseth

Avsnitt #42: Øyvind Alseth

I avsnitt nummer 42 av Soccerberoende intervjuas den norske ytterbacken Øyvind Alseth. Øyvind studerade på och spelade collegefotboll för Syracuse Univsersity mellan 2013 och 2016. Året därpå var han med och vann MLS med Toronto FC.

I det här avsnittet av Soccerberoende har jag intervjuat den norske ytterbacken Øyvind Alseth, som mellan 2013 och 2016 studerade på och spelade collegefotboll för Syracuse University och säsongen därpå var han med och vann MLS med Toronto FC.

Øyvind är född 1994 och kommer ursprungligen från Trondheim. Han spelade i sin ungdom för Byåsen och Rosenborg, innan det sommaren 2013 bar av till USA för studier och fotbollsspel på Syracuse University i Syracuse, New York. Øyvind spelade totalt 84 matcher för Syracuses fotbollslag och inför MLS-säsongen 2017 blev han draftad av Toronto FC som nummer 65 totalt i draften. Den som kan sin moderna MLS-historia vet att Toronto FC vann ligan 2017 och den upplagan av Toronto FC har i efterhand kallats MLS-historiens bästa lag av diverse experter. Bland spelarna i Toronto FC det året kan nämnas Michael Bradley, Víctor Vázquez, Benoît Cheyrou, Sebastian Giovinco och Jozy Altidore. För Øyvind blev det huvudsakligen spel i Toronto FC:s andralag i det som då bara hette USL, men han gjorde också fyra matcher för Toronto FC:s A-lag under 2017.

Efter titelsäsongen 2017 blev det ingen förlängning i Toronto FC för Øyvind, som då vände hem till Norge igen efter ungefär fyra och ett halvt år i Nordamerika. Han kom att spela fyra säsonger i Ranheim, varav två i högstaligan Eliteserien och två i OBOS-ligaen som är Norges motsvarighet till Superettan. Inför årets säsong tog Øyvind klivet ned till fjärdedivisionen för spel i moderklubben Byåsen och mot slutet av intervjun pratar han om vad han har för tankar om sitt fortsatta fotbollsspelande.

Som ni kommer att märka gjordes den här intervjun på engelska, och det kan man kanske fråga sig om det verkligen ska vara nödvändigt när en svensk och en norrman samtalar. Men dels tänkte jag att det kan vara kul för Øyvinds kompisar och gamla lagkamrater i Nordamerika att kunna lyssna på och förstå intervjun och dels är nordnorsk dialekt inte helt lätt att förstå. Sammantaget kändes det därför klokast att göra intervjun på engelska. Øyvind var hur som helst väldigt trevlig och det blev en himla bra intervju det här på knappt en timme. Hoppas verkligen att ni ska uppskatta den.

 » Klicka här för att lyssna

Johan Dykhoff@johandykhoff342022-04-03 09:00:00
Author

Fler artiklar om USA