Avsnitt #47: Joe Gyau

Avsnitt #47: Joe Gyau

I avsnitt nummer 47 av Soccerberoende intervjuas Degerfors amerikanske ytterback Joe Gyau.

I det här avsnittet av Soccerberoende har jag intervjuat Degerfors amerikanske ytterback Joseph Claude-Gyau, eller Joe Gyau som han är mer känd som. Joe kom till Degerfors inför årets allsvenska säsong och har spelat tio av klubbens femton matcher i Allsvenskan i år.

Joe är uppvuxen i Silver Spring, Maryland och både hans pappa och farfar spelade professionell fotboll. I de övre tonåren flyttade Joe till Tyskland för spel i Hoffenheim. Joe kom att spela huvudsakligen för Hoffenheims andralag och samma sak kan sägas om Dortmund, som var Joes nästa klubb. Utöver Hoffenheim och Dortmund representerade Joe även St. Pauli, Sonnenhof Großaspach och Duisburg i Tyskland. Sommaren 2019 bar det av hemåt till USA för Joe och då väntade spel i FC Cincinnati, som det året var ett expansionslag i MLS. Joe kom att göra två och en halv säsong för Cincinnati, som trots stora ambitioner kom sist sina tre första år i MLS.

Efter säsongen 2021 fick Joe lämna FC Cincinnati och efter att inte ha fått något erbjudande från någon annan klubb i MLS kom Joe att flytta till Sverige och skriva på för Degerfors i februari i år. Degerfors ligger sist i Allsvenskan efter femton spelade omgångar men Joe, som fyller 30 om några månader, har varit en av få ljuspunkter för Degerfors.

I den här intervjun pratar vi om Joes karriär i kronologisk ordning, från barndomen i Maryland till hans nuvarande tillvaro i Degerfors. Vi berör exempelvis hans namnstarka lagkamrater från tiden i Tyskland, varför det inte gick vägen för Jaap Stam som tränare i FC Cincinnati, hur flytten till Degerfors gick till och skillnaderna mellan Allsvenskan och MLS.

 » Klicka här för att lyssna

Johan Dykhoff@johandykhoff342022-07-30 09:00:00
Author

Fler artiklar om USA