Avsnitt #55: Marcelo Balboa

Avsnitt #55: Marcelo Balboa

I avsnitt nummer 55 av Soccerberoende intervjuas den amerikanske landslagslegendaren Marcelo Balboa.

I det här avsnittet av Soccerberoende blir det celebert besök. Verkligen inget ont om tidigare gäster, men ingen tidigare gäst i den här podden har spelat 127 A-landskamper för USA, representerat USA i tre VM och kommit med i MLS:s All-Time Best XI.

I det här avsnittet har jag intervjuat ingen mindre än den gamle amerikanske A-landslagsförsvararen Marcelo Balboa. Marcelo föddes 8 augusti 1967 i Chicago, Illinois av argentinska föräldrar men är huvudsakligen uppvuxen i södra Kalifornien. Marcelos pappa spelade professionell fotboll i såväl Argentina som USA och fotbollen kom därför att från tidig ålder spela en central roll i Marcelos liv. Marcelo spelade collegefotboll för Cerritos College och San Diego State University innan den professionella karriären tog vid 1990 i den numera nedlagda ligan American Professional Soccer League, eller APSL som den förkortades. Där spelade han för San Francisco Bay Blackhawks och Colorado Foxes.

1994 och 1995 spelade Marcelo för León i mexikanska ligan men han vände under 1996 hem till USA inför lanseringen av MLS, där han skulle spela för Colorado Rapids. Han kom att göra sex säsonger för Colorado Rapids. Några titlar blev det dessvärre inte under tiden i klubben, men en av flera minnesvärda stunder för Marcelo i Rapidströjan var bicycletan mot Columbus Crew säsongen 2000 som än idag anses vara ett av MLS:s mest spektakulära mål någonsin.

Inför säsongen 2002 tradades Marcelo till det som då hette MetroStars, vilket idag är New York Red Bulls, men på grund av en knäskada och en efterföljande misslyckad knäoperation spelade han bara fem minuter under hela 2002 och han tvingades efter säsongen avsluta spelarkarriären.

Marcelo spelade som tidigare sagt 127 A-landskamper för USA. Landslagskarriären varande från 1988 till 2000 och bara fem spelare har gjort fler A-landskamper för USA än han. Marcelo spelade i VM 1990, 1994 och 1998 och bland övriga landslagsmeriter kan nämnas guldmedaljen i Gold Cup 1991.

Bland de personliga utmärkelserna som Marcelo tog hem under spelarkarriären kan nämnas "U.S. Soccer Player of the Year" 1992 och 1994, den tidigare nämnda uttagningen i MLS:s All-Time Best XI och han har även blivit invald i USA:s "National Soccer Hall of Fame".

I den här intervjun pratar vi självklart om Marcelos långa och framgångsrika spelarkarriär, såväl vad gäller klubblagsspel som landslagsspel. Dessutom pratar vi bland annat om hans arbete i media efter spelarkarriärens slut, Colorado Rapids misslyckade säsong i år och MLS-finalen mellan Los Angeles FC och Philadelphia Union som spelas nu på lördag.

 » Klicka här för att lyssna

Johan Dykhoff@johandykhoff342022-11-03 08:45:00
Author

Fler artiklar om USA