Avsnitt #60: Warren Moss

Avsnitt #60: Warren Moss

I avsnitt nummer 60 av Soccerberoende intervjuas Warren Moss, som är A-landslagsman för Belize och collegespelare för Indiana Institute of Technology.

I det här avsnittet av Soccerberoende har jag intervjuat Warren Moss, som är en 23-årig innermittfältare och A-landslagsman för Belize och dessutom collegespelare för Indiana Institute of Technology.

Warren Moss föddes 13 oktober 1999 och kommer från en riktig fotbollsfamilj, vilket han berättar mer om i intervjun, och fotbollen har därför spelat en central roll i hela hans liv. I de övre tonåren gjorde han debut för Wagiya SC i högsta ligan i Belize och kom att bli en framträdande spelare i ligan. Exempelvis vann han priset som ligans bästa mittfältare säsongen 21/22. Warren spelade för Wagiya fram till sommaren 2022 då han flyttade till USA för studier och collegefotbollsspel. Flytten gick då till Indiana Institute of Technology, eller Indiana Tech som skolan oftast kallas, och den gångna säsongen spelade Warren 16 matcher varav sex från start för skolans fotbollslag. Warren kommer att spela collegefotboll i en säsong till och därefter förhoppningsvis ta steget till proffsfotbollen.

Warren har gjort fyra A-landskamper för Belize. Debuten kom i januari 2022 i en träningsmatch mot Nicaragua och därefter har han spelat en träningsmatch mot Kuba och Nations League-matcher mot Guatemala respektive Franska Guyana. I mars väntar Nations League-matcher mot Guatemala respektive Dominikanska Republiken och Warren tror och hoppas att han blir uttagen i Belizes trupp till de matcherna.

Vad kan vi då säga om Belize som land? Det är ett litet land i Centralamerika som gränsar till Guatemala, Mexiko och Karibiska havet. Befolkningen uppgår till knappt 450,000 och det är det enda landet i Centralamerika där engelska är officiellt språk. Belize var tidigare en del av Storbritannien men blev självständiga i september 1981. Deras herrlandslag i fotboll är i skrivande stund rankade 176:a i världen, vilket är i paritet med länder som Moldavien, Nepal och Kambodja. Belizes största framgång inom fotboll kom när de 2013 kvalade in till Gold Cup, vilket är CONCACAF:s motsvarighet till EM. Där tog de noll poäng efter förluster i gruppspelet mot USA, Costa Rica och Kuba och de stannade på målskillnaden 1-11.

I den här intervjun pratar vi givetvis mycket om fotbollen i Belize. Exempelvis berör vi sportens popularitet i landet, den lokala ligan, landslagets slagkraftighet och utmaningar och de mest framträdande spelarna i dagsläget. Vi pratar också om Warrens fotbollskarriär så här långt, såväl hemma i Belize som i USA, och hans mål och förhoppningar för framtiden.

 » Klicka här för att lyssna

Johan Dykhoff@johandykhoff342023-01-28 09:00:00
Author

Fler artiklar om USA