Avsnitt #65: Luis Solignac

Avsnitt #65: Luis Solignac

I avsnitt nummer 65 av Soccerberoende intervjuas den argentinske anfallaren Luis Solignac. Den nu 32-årige Solignac har ett förflutet i bl.a. Djurgården, IFK Mariehamn, Colorado Rapids och Chicago Fire. Sedan 2021 spelar han för El Paso Locomotive FC i USL Championship.

I det här avsnittet har jag intervjuat en bekanting för följare av såväl Allsvenskan, finska ligan som MLS. Jag har nämligen intervjuat den argentinske anfallaren Luis Solignac.

Luis Solignac är idag 32 år gammal och han kommer från Argentinas huvudstad Buenos Aires. Under första halvan av säsongen 2013 var han på lån i Djurgården från den argentinska klubben Platense. Det blev ett mål på 14 allsvenska matcher för Djurgården för Luis innan karriären under sommaren 2013 gick vidare till IFK Mariehamn. Där spelade han i ett och ett halvt år och där var han desto mer lyckosam. På 41 ligamatcher i Finland gjorde Luis 20 mål och säsongen 2014 kom han delad etta i skytteligan.

Efter en kort vända hemma i Argentina skrev Luis på för Colorado Rapids i MLS i maj 2015. Där kom han att stanna i ungefär ett år, för sommaren 2016 blev han tradad till Chicago Fire. 2016 kom Chicago Fire sist i hela MLS men säsongen därpå blev klart bättre både för laget och för Luis personligen. Luis gjorde den säsongen sju mål och fyra assists på 33 MLS-matcher och han beskriver det som sin bästa säsong i karriären. Efter säsongen 2018 gick Luis kontrakt ut och det blev inte förlängt av Chicago.

Hela 2019 var Luis klubblös och det året tillbringade han hemma i Argentina i syfte komma tillbaka efter en höftskada. Inför vad som skulle komma att bli den covid-förkortade säsongen 2020 återvände han till USA för spel i San Antonio FC i USL Championship. Efter en lyckad säsong med San Antonio bar det av till Chile för spel i en klubb vid namn San Luis, men där stannade han bara i ett par månader och istället återvände han till Texas inför säsongen 2021 för spel i El Paso Locomotive FC. Där är han kvar än idag och han har på 63 ligamatcher för El Paso gjort 30 mål och tolv assists. När den här inspelningen gjordes hade Luis gjort tre mål på fem ligamatcher i år och laget låg på sjunde plats av tolv lag i Western Conference i USL Championship.

I den här intervjun pratar vi om Luis karriär, från tiden i Djurgården till hans tillvaro i El Paso Locomotive idag. Vi pratar också bland annat om MLS:s status Luis hemland Argentina, det knepiga systemet i MLS där man som spelare kan bli skickad till ett annat lag utan att ha något att säga om saken och hur Luis som född och uppvuxen i jättestaden Buenos Aires trivdes i Mariehamn.

 » Klicka här för att lyssna

Johan Dykhoff@johandykhoff342023-04-19 08:45:00
Author

Fler artiklar om USA