Avsnitt #74: Sebastián Justiniano

Avsnitt #74: Sebastián Justiniano

I avsnitt nummer 74 av Soccerberoende gör vi ett nedslag i den bolivianska fotbollen. Gäst i detta avsnitt är nämligen den bolivianske anfallaren Sebastián Justiniano, som efter fyra års collegefotbollspelande på Briar Cliff University i Iowa nu är tillbaka i Bolivia och spelar för Club Destroyers i den bolivianska andraligan.

I det här avsnittet av Soccerberoende gör vi ett nedslag i den bolivianska fotbollen. Jag har nämligen intervjuat den bolivianske anfallaren Sebastián Justiniano, som efter fyra års collegefotbollspelande på Briar Cliff University i Iowa nu är tillbaka i Bolivia och spelar för Club Destroyers i den bolivianska andraligan.

Sebastián Justiniano Leigue, som hans fullständiga namn är, föddes 19 juli 2000 och kommer från Santa Cruz de la Sierra, som är Bolivias största stad men däremot inte huvudstad. Sebastián berättar mer ingående om sin ungomsfotbollskarriär i intervjun, men han representerade exempelvis Academia Tahuichi Aguilera och Atlético Juniors under sin ungdom.

2018 flyttade Sebastián till USA för studier och collegefotbollsspel. Först läste han engelska en kortare period på Snow College i Utah för att förbereda sig inför vidare studier, och sen bar det av till Briar Cliff University i Sioux City, Iowa där han studerade journalism och spelade fotboll i fyra år. Totalt spelade Sebastián 76 matcher för Briar Cliff University och på dessa gjorde han 25 mål och sex assists. Hans sista år, det vill säga säsongen 2021, var hans bästa och då kom han med i skolans conferences ”Årets lag”.

I maj 2022, då Sebastián hade tagit examen, flyttade han hem till Bolivia igen och kom först att spela ungefär en halv säsong för Atlético Juniors som då spelade i tredjeligan. De vann sin serie och blev således uppflyttade till andraligan men då valde Sebastián att lämna för Destroyers, som även de spelar i andraligan.

I den här intervjun pratar vi exempelvis om hur Sebastián fick chansen att flytta till USA, omställningen som det innebar att flytta från en miljonstad till en stad med 4,000 invånare, fotbollens status i Bolivia och det bolivianska landslagets lite kämpiga tillvaro.

 » Klicka här för att lyssna

Johan Dykhoff@johandykhoff342023-08-21 08:45:00
Author

Fler artiklar om USA