Avsnitt #89: Kyle Halehale

Avsnitt #89: Kyle Halehale

I avsnitt nummer 89 av Soccerberoende intervjuas Kyle Halehale, som är A-landslagsman för Guam och collegefotbollsspelare för Central Connecticut State University.

I det här avsnittet av Soccerberoende ska vi få lära oss mer om fotbollen på Guam, alltså det lilla öriket och amerikanska autonoma territoriet i Stilla havet. Jag har i det här avsnittet intervjuat Kyle Halehale, som är landslagsman för Guam och collegefotbollsspelare på Central Connecticut State University.

Kyle Halehale föddes 3 juni 2002 och kommer från staden Tamuning på Guam. Kyle berättar mer om sin fotbollsbakgrund i själva intervjun, men i korthet kan jag här säga att Kyle under sin ungdom spelade i högsta ligan på Guam och representerade diverse U-landslag. Han A-landslagsdebuterade 2018 vid 16 års ålder och han har nu gjort tio A-landskamper.

Kyle flyttade hösten 2020 till USA för studier och collegefotbollsspel på Central Connecticut State University, där han nu har spelat fyra säsonger. Inför vad som kommer att bli Kyles femte och sista säsong som collegefotbollsspelare kommer han att flytta till Mercyhurst University i Erie, Pennsylvania. Sommaren 2021 spelade Kyle för Hartford City FC i NPSL och den kommande sommaren har han för avsikt att spela i USL League Two för Staten Island Monarchs. Kyle har tidigare i karriären huvudsakligen spelat innermittfältare, men berättar i intervjun att han på sistone främst spelar mittback.

Guam är som sagt ett så kallat amerikanskt autonomt territorium beläget i Stilla havet. Guam ligger cirka 2,500 km söder om Japan och är till ytan aningen mindre än halva Öland. Dess befolkning uppgår till knappt 170,000 invånare. Guam tillhör den asiatiska fotbollskonfederationen AFC och deras herrlandslag är för tillfället rankade på 205:e plats i världen av 210 landslag. 2015 nådde man sin bästa placering på världsrankingen, nämligen 146:e plats. Under den här relativt framgångsrika perioden rekryterades ett flertal spelare som var födda och uppvuxna i USA, men som tack vare guamesiskt påbrå kunde representera Guams landslag. Några av spelarna som drog på sig Guams landslagströja under dessa år var MLS- och USL-bekantingar som Ryan Guy, A.J. DeLaGarza, Brandon McDonald, Shane Malcolm, bröderna Shawn och Travis Nicklaw samt målvakten Dallas Jaye.

I den här intervjun pratar vi bland annat om Kyles uppväxt på Guam och fotbollens roll i hans liv som ung, flytten till USA och vad den har betytt för hans utveckling, Guams landslag och dess både framgångar och motgångar samt vad han har för förhoppningar med sin fotboll framöver.

 » Klicka här för att lyssna

Johan Dykhoff@johandykhoff342024-03-30 09:00:00
Author

Fler artiklar om USA