Avsnitt #90: Thomas Stewart

Avsnitt #90: Thomas Stewart

I avsnitt nummer 90 av Soccerberoende intervjuas nordirländaren Thomas Stewart, som idag är tränare för division 2-klubben Ytterhogdals IK. Under spelarkarriären spelade Thomas bl.a. för Sacramento Republic och Ottawa Fury.

I det här avsnittet av Soccerberoende har jag intervjuat nordirländaren Thomas Stewart, som under sin spelarkarriär gjorde tre säsonger i Nordamerika och han representerade då Sacramento Republic och Ottawa Fury. Idag bor Thomas däremot i Sverige och jobbar som tränare för division 2-klubben Ytterhogdals IK.

Thomas Stewart föddes 12 november 1986 och kommer från Portadown på Nordirland. Under sin ungdom spelade han för Portadown FC och engelska Wolverhampton Wanderers, innan seniorkarriären inleddes 2006 i Nordirlands mest framgångsrika klubb Linfield. Han spelade sen i tur och ordning för Derry City, irländska Shamrock Rovers, skotska Partick Thistle, Shamrock Rovers igen för att sen inför säsongen 2014 flytta till USA och Sacramento Republic i det som då hette USL Pro. Sacramento Republic var ett expansionslag, det vill säga ett helt nytt lag i ligan, säsongen 2014 då Thomas flyttade dit.

Sacramento gjorde omedelbar succé i USL Pro. De vann ligan som expansionslag säsongen 2014 och Thomas gjorde imponerande tolv mål på 22 matcher, inräknat slutspelet. Ett av målen kom i finalen då Sacramento besegrade Harrisburg City Islanders. Därefter följde ett och ett halvt år av inte lika bra prestationer i Sacramento för Thomas del och sommaren 2016 lämnade han för Ottawa Fury i den numera nedlagda ligan North American Soccer League.

Efter ett halvår i Ottawa återvände Thomas till de brittiska öarna. Han spelade ett par säsonger för Dundalk FC och Larne United, på Irland respektive Nordirland, och lade sen officiellt av som spelare under sommaren 2022 efter att ha varit klubblös i ett par år.

Redan under spelarkarriären var Thomas fast inställd på att i framtiden arbeta som tränare. Inför säsongen 2023 bar det av till Sverige, för då hade Thomas skrivit på som tränare för Härjedalsklubben Ytterhogdals IK i division 2 Norrland. Ytterhogdal klarade sig kvar i division 2 efter kval under Thomas första säsong och på grund av spelarbrist tvingades Thomas själv rycka in och spela hela 15 seriematcher. Thomas förlängde kontraktet över även denna säsong och Ytterhogdal har inlett serien med två segrar och en förlust. Dock understryker Thomas i intervjun att han inte har någon som helst ambition att spela i år.

I den här intervjun pratar vi bland annat om Thomas tid i Sacramento Republic och givetvis deras ligatitel 2014, Sacramentos av allt att döma insomnade flytt till MLS, förra årets säsong i Ytterhogdal, tankarna om årets säsong och Thomas förhoppningar på sin fortsatta tränarkarriär.

 » Klicka här för att lyssna

Johan Dykhoff@johandykhoff342024-04-21 09:00:00
Author

Fler artiklar om USA