Bäst för alltid - i Kina?
Jádson är en av alla spelare som gått till kinesiska klubbar denna vinter.

Bäst för alltid - i Kina?

Allt fler brassar väljer Asien före Europa och gigantiska lönekuvert är på väg att ta över allt större del av fotbollen.

"Be the best forever". Det skulle kunna vara en replik hämtad från en serietidning om superhjältar. Det är det inte. Texten är hämtad från Guangzhou Evergrandes klubbmärke. Den kinesiska klubben blev 2015 bäst i Asien när man tog hem asiatiska Champions League och det är ett lysande exempel på hur Kina börjar slå sig fram inom toppfotbollen. I laget fanns ifjol bland annat Paulinho, som efter att ha gjort succé i Confederations Cup 2013 floppade i Tottenham, och landslagsikonen Robinho,

Det var egentligen för ett år sedan som Kina på allvar började knyta åt sig de allra bästa spelarna från den brasilianska ligan. Just Guangzhou Evergrande hade redan anfallaren Elkeson, som för några år sedan gjorde stor succé i Botafogo, i laget och kunde i januari 2014 även knyta till sig Ricardo Goulart från Cruzeiro, som nyss vunnit den brasilianska ligan och blivit utsedd till seriens bästa spelare. Man värvade även lovande anfallaren Alan från Red Bull Salzburg och Paulinho från Tottenham, och senare under året anslöt Robinho på ett halvårskontrakt.

Förra året drabbades mästarlaget Cruzeiro hårt av spelarförluster och blev i det närmaste sönderköpta. Men trots att många spelare ryktades till europeiska storklubbar som Manchester United och Barcelona så var det till slut asiatiska lag som drog det längsta strået. Förutom Ricardo Goulart så drog även den bolivianske anfallaren Marcelo Moreno till Kina och Changchun Yatai. Det var dock redan klart att han skulle lämna Cruzeiro och återvända till Grêmio efter att lånet gått ut, men sedan såldes han alltså vidare. Den brasilianske landslagsmittfältaren Everton Ribeiro gick till Al-Ahli i Förenade Arabemiraten trots att Manchester United, Milan och Monaco ville ha honom. Den enda spelaren som gick till en europeisk storklubb var mittfältaren Lucas Silva som flyttade till Real Madrid.

Men det fanns även andra klubbar som blev av med mycket tongivande spelare. Diego Tardelli, som tagit över som spjutspets längst fram i landslaget efter Fred, lämnade Atlético Mineiro för Shandong Luneng. Där fanns redan både landsmannen Aloísio och argentinaren Walter Montillo, som året innan gjort succé i São Paulo och Santos. Argentinske "piraten" Hernán Barcos hade tagit en plats i sitt landslag efter en succésäsong i Palmeiras där han var en stor anledning till att laget klarat nytt kontrakt. Han spelar numera i Tianjin Teda. Argentinske mittfältaren Dario Conca hade burit Fluminense på sina axlar men återfinns numera i Shanghai SIPG tillsammans med bland annat Tobias Hysén, under ledning av Sven-Göran Eriksson.

I år är det Corinthians tur att bli av med spelare. Mittfältarna Renato Augusto och Ralf har redan lämnat för Beijing Gouan, landslagsmittfältaren och ikonen Elias förhandlar med nykomlingen Hebei China Fortune, mittbacken Gil, som är ett permanent inslag i Dungas landslagstrupper, förhandlar med Shandong Luneng, och om inte Alexandre Pato får ett tillräckligt bra erbjudande från Europa före månadsskiftet så försvinner han också till Kina och troligtvis Tianjin Quanjian i andraligan. Där finns redan Jádson, som var en av Corinthians absolut bästa spelare ifjol, samt Luís Fabiano som nyss anslutit från São Paulo.

Om man bortser från spelarna finns det inte färre än tre före detta brasilianska förbundskaptener i de två högsta kinesiska divisionerna. Guangzhou Evergrande leds av världsmästartränaren Luiz Felipe Scolari. Mano Menezes har hand om Shandong Luneng och i Tianjin Quanjian är det Vanderlei Luxemburgo som drar i spakarna. Med deras erfarenheter och meriter blir det ännu enklare att övertala talangfulla brassar som söker lyckan.

I Kina får varje lag har fyra utländska spelare, samt ytterligare en som dock måste vara från ett land i den asiatiska konfederationen AFC. Några andra stjärnor som inte nämnts är bland annat Asamoah Gyan  i Shanghai SIPG och trion med Mohammed Sissoko, Demba Ba och Tim Cahill i Shanghai Shenhua. På fredagen blev även svenske landslagsmittfältaren Gustav Svensson mer eller mindre klar för Guangzhou R&F.

Kvaliteten på ligan är högre än vad många tror och med tiden kan det ekonomiska uppsvinget bidra till att den kinesiska fotbollen utvecklas ännu mer. Det är tråkigt för oss som vill ha kvar våra stjärnor i våra favoritlag här i Europa, men kan vi stoppa denna utveckling? Jag är tveksam. Det är svårt att tacka nej när man har chans att säkra sin ekonomiska trygghet för resten av livet, både för sig själv och sin familj, vilket i stort sett alltid är fallet här. CSL, som den kinesiska ligan heter, är inte längre en "föredetting-liga". Den håller på att utvecklas till något som liknar MLS och den brasilianska ligan, en seriös liga med några av världens mest intressanta spelare. Det är skrämmande och spännande, på samma gång.

David Bergdavid.berg@svenskafans.com@_david_berg_2016-01-08 23:37:00
Author

Fler artiklar om Brasilien