Lagbanner
Inför Série A omgång 28: Rivalhelg även i Brasilien!
Rivalhelgen är här!

Inför Série A omgång 28: Rivalhelg även i Brasilien!

Runt om i hela världen spelas diverse rivalmatcher denna helg och i Brasilien vill man inte vara sämre då den tjugoåttonde omgången bjuder på två derbyn från landets två största städer.

Den tjugoåttonde omgången av Série A bjuder på två heta derbyn, varav bägge spelas på lördagen. Först ut är ”Choque-Rei” klockan 21:00 mellan São Paulo och Palmeiras på Morumbi. Senare samma kväll drar ”Clássico Vovô” igång på Engenhão i Rio de Janeiro. Det är med andra ord inte bara i Europa det spelas stormatcher denna helg.

Innan det är dags att gotta ned sig ordentligt i dessa båda rivalmatcher konstateras det att omgången drog igång redan natten mot fredagen, något undertecknad hade missat. Där fick Flamengo ”bara” mållöst hemma mot Bahia medan Didas Portuguesa krossade Sport med 5-1 på hemmaplan i en match där Bruno Mineiro gjorde tre mål och gick upp i skytteligatopp med totalt fjorton fullträffar. I den tredje matchen slog Coritiba tillbaka Ponte Preta med 1-0 i en viktig streckmatch sedan Deivid (en gång hypergiftig anfallare i Fenerbahce) avgjort i slutet på första halvlek.

Lördag klockan 21:00 går alltså avsparken i ”Choque-Rei” (sv. ”kungarnas match”). Det är det näst största derbyt i São Paulo efter det stora Paulista-derbyt mellan Palmeiras och Corinthians. Det har alltid varit en spänd stämning mellan palmeirenses och sãopaulinos sedan det första derbyt spelades år 1930. År 1995 inträffade en stor tragedi i samband med en juniorlagsmatch då planen på Pacaembu stormades av huliganer beväpnade med stenar och diverse tillhyggen. 101 människor skadades, arenan totalförstördes och sextonårige Márcio da Silva Gasparin avled efter åtta dagars koma.

Det senaste ligamötet mellan Palmeiras och São Paulo slutade 1-1 sedan Mazinho kvitterat Luís Fabianos ledningsmål fem minuter före slutet. Numera kämpar Verdão med att komma över strecket i botten efter en usel säsong, medan São Paulo vill haka på i jakten om platserna till nästa års Copa Libertadores.

Tar man en titt på stjärnorna i respektive lag har det trefärgade hemmalaget en betydligt bredare trupp än sina rivaler. Där återfinns spelare som anfallaren Luís Fabiano, supertalangen Lucas Moura, den frisparksskjutande målvakten Rogério Ceni, mittfältarna Denílson och Jádson med flera. En spelare de får se upp med är dock framförallt anfallaren Hernán Barcos som tagits ut till det argentinska landslaget som ska spela VM-kval mot Uruguay och Chile nästa vecka. Någon som minns frisparkskungen Marcos Assuncão från Roma och Real Betis? Han är numera lagkapten för de helgröna.

Klockan 23:30 samma kväll drar ”Clássico Vovô” (sv. ”farfarsderbyt”) igång på Engenhão i Rio de Janeiro. Matchen har fått sitt namn eftersom det är det äldsta derbyt i Brasilien som fortfarande spelas. Både Botafogo och Fluminense har en anrik historia och tillhör landets absolut främsta klubbar. I ett derby som spelades år 1971 hade 160 000 åskådare tagit sig till Maracanã för att se Fluzão vinna med 1-0.

Eftersom Botafogo halkat efter en hel del i tabellen är morgondagens match mest intressant för Fluminenses del då man i nuläget toppar serien och kämpar för att behålla sitt försprång på sex poäng ned till Atlético Mineiro. Ligamästarna från 2010 vädrar guld återigen och det är mycket troligt att laget är kvar i toppen när ligan summeras om ett par månader.

Inte heller denna rivalmatch lider någon brist på stjärnor. I Botafogo är holländaren Clarence Seedorf den i särklass mest namnkunniga men han har gott sällskap av den forne Sevillamittfältaren Renato, samt landslagmålvakten Jefferson. Håll även lite extra koll på unge mittfältaren Elkeson som är mycket sevärd. Fluminense å sin sida bärs fram av derbykungen och lagkaptenen Fred tillsammans med spelare som portugisen Deco, landslagsmittfältaren Thiago Neves och den gamle Betis-anfallaren Rafael Sóbis.

Som om inte dessa båda matcher vore nog finns det ytterligare fem fajter att se fram emot denna helg. Dessa listas nedan. Noterbart är att alla de tre topplagen spelar sent.

Resterande matcher omgång 28:

Lördag 21:20
Santos – Internacional
Náutico – Corinthians
Atl. Goianiense – Vasco da Gama

Lördag 23:30
Atl. Mineiro – Figueirense
Grêmio – Cruzeiro 

David Bergdavid.berg@svenskafans.com@_david_berg_2012-10-05 18:58:56
Author

Fler artiklar om Brasilien