Brasilien-Chile 1-1 (4-3 efter straffar): Bästa matchen i VM?
Det var stor underhållning och dramatik när värdlandet Brasilien tog sig vidare till kvartsfinal efter seger på straffläggning mot Chile.
Solen kastade sina strålar över Belo Horizonte och matcharenan Mineirão, till vardags hemmaborg för de regerande braslianska mästarna Cruzeiro, när Brasilien och Chile skulle göra upp om en kvartsfinalplats på lördagen. VM skulle ta sin början på riktigt denna kväll. Exakt fyra år tidigare hade lagen mötts i en åttondelsfinal i ett VM. Den gången var spelplatsen Ellis Park i Johannesburg och då som nu var det engelsmannen Howard Webb som fått förtroendet att vara domare.
Det var mer än vädret som var hett denna dag. Stämningen på läktarna gick nästan att ta på och man kände direkt att detta är två nationer som har en historia som bygger på en stor rivalitet och antagonism. Den brasilianska hemmapubliken inledde med att respektlöst vissla ut den chilenska nationalsången, varpå de tillresta supportrarna gjorde samma sak när Brasiliens sång spelades, även om de inte lyckades uppbringa samma ljudnivå.
Precis som väntat lät förbundskapten Luiz Felipe Scolari mittfältaren Paulinho sitta på bänken efter ett par tveksamma prestationer i de inledande matcherna. Istället satte han in Manchester Citys Fernandinho från start sedan han stått för en bra insats och krönt den med ett mål senast mot Kamerun. Före match var även Dani Alves, David Luiz och Hulk tveksamma till start men alla tre fanns med.
Första halvlek skulle bli väldigt intensiv och det small till rejält i närkamperna. Bland annat bjöds Neymar på en rejäl luftfärd i kamp med Gary Medel, och senare fick han en smäll på låret av mittfältaren Charles Aránguiz, som var en av två spelare i den chilenska startelvan som till vardags spelar i den brasilianska ligan, närmare bestämt i Internacional.
Efter en dryg kvart skulle publiken på de fullsatta läktarna bjuda på ett öronbedövande jubel när det första målet kom. Brassarna fick en hörna till vänster som slogs av Neymar. Lagkaptenen Thiago Silva gick upp och nickade bollen vidare mot bortre straffområdet. Där tog den på försvararen Gonzalo Jara innan David Luiz styrde in bollen i nätmaskorna med sitt lår. Brasilien hade tagit kommandot.
Det var hemmanationen som hade det mesta av bollen och chilenarna var tvungna att satsa på kontringar. Efter en dryg halvtimme resulterade det då Alexis Sánchez relativt ohotad fick bollen i straffområdet och slog in kvitteringen vid bortre stolpen. Chile var även framme ytterligare ett par gånger men utan att få in bollen. Även Brasilien hade möjlighet att återta ledningen men Dani Alves stenhårda långskott tippades över målet av Claudio Bravo, som är hans blivande klubbkamrat i Barcelona. Ställningen var 1-1 i paus.
I inledningen av andra halvlek fick hemmapubliken jubla återigen, men denna gången var det något förhastat. Hulks mål blev underkänt då han tagit ned bollen med överarmen i momentet innan, något som Webb upptäckte, och därför var det fortfarande 1-1. Engelsmannen skulle få en del att göra till följd av det tuffa spelet och bland annat drog Luiz Gustavo på sig ett gult kort, vilket innebar att han skulle bli avstängd i en eventuell kvartsfinal.
Den i övrigt bästa möjligheten att avgöra fick just Hulk när han från nära håll drog på ett stenhårt skott som Bravo räddade. Tidigare hade Brasiliens målvakt Júlio César stått för en mycket fin parad på ett hårt närskott. Scolari bytte sedan ut en Fred som inte kommit till sin rätt, och satte in hans långe ersättare Jô för att få en fördel i luftutrymmet mot det kortväxta chilenska försvaret. Senare ersattes även Fernandinho med Ramires.
Domare Webb blåste slutsignalen vid ställningen 1-1 och det hela gick då till förlängning i två gånger femton minuter. Där hade Hulk ett lågt skott som Bravo räddade och brassarna skapade en massa hörnor men utan resultat. Istället höll allt på att gå åt skogen alldeles i slutskedet då den chilenske inhopparen Mauricio Pinilla träffade ribban. Matchen gick till ett ovisst avgörande på straffar.
Straffläggningen inleddes på bästa sätt för brasiliansk del då Júlio César, som var tårögd inför avgörandet, räddade de två första straffarna slagna av anfallarna Pinilla och Sánchez, samtidigt som David Luiz och Marcelo satte sina, medan dock inhopparen Willian sköt utanför. Charles Aránguiz dunkade in chilenarnas första mål utan att Júlio César hann reagera och när sedan Bravo räddade Hulks svaga straff varpå Díaz sedan satte sin, var läget lika. Då kom ett av turneringens största ögonblick hittills.
Neymar da Silva Santos Júnior, 22 år från Mogi das Cruzes, en förort till São Paulo, hade nu press på sig från världens största fotbollsnation. En missad straff mot Chile skulle troligtvis förstöra hela hans karriär och krossa miljontals brasilianska hjärtan. En sådan press som låg på Neymar i det här läget har nog aldrig kunnat jämföras i fotbollssammanhang, och han hade dessutom en lårkaka och krampkänningar i slutet av matchen. Trots detta såg det hela ut att vara en straff i mängden. Neymar lade upp bollen på straffpunkten, tog några steg bakåt och placerade enkelt in bollen lågt vid Bravos högra stolpe. En hel nation kunde pusta ut återigen.
I den femte omgången gick försvararen Gonzalo Jara, som tidigare varit inblandad i det chilenska baklängesmålet, fram och nu var han tvungen att sätta sin straff. Det gick inte vägen. Istället slog Jara bollen i stolpen och Brasilien tog sig vidare med ett nödrop. Júlio César blev hyllad hjälte efter sina två räddningar och nu väntar ytterligare ett sydamerikanskt möte med Colombia i kvartsfinal på fredag i Fortaleza. Risken finns att det väntar ytterligare en rysare där, men detta är en match som går till historien och som man kommer prata om under lång tid framöver.
Brasilien - Chile 1-1 (4-3 efter straffar)
Mål: 1-0 David Luiz (18), 1-1 Alexis Sánchez (32)
Gula kort Brasilien: Hulk (55), Luiz Gustavo (60), Jô (93), Dani Alves (105+1)
Gula kort Chile: Mena (17), Silva (40), Pinilla (102)
Brasilien (4-2-3-1): Júlio César; Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo; Fernandinho (Ramires, 72), Luiz Gustavo; Oscar (Willian, 106), Neymar, Hulk; Fred (Jô, 64)
Chile (5-3-2): Bravo; Isla, Silva, Medel (Rojas, 108), Jara, Mena; Aránguiz, Vidal (Pinilla, 87), Díaz; Sánchez, Vargas (Gutiérrez, 57)
Domare: Howard Webb (England)