Chris Armas ny tränare i Toronto FC
Chris Armas tar över som tränare för Toronto FC.

Chris Armas ny tränare i Toronto FC

Toronto FC har hittat sin nya tränare efter att Greg Vanney valt att avgå efter den gångna säsongen. Vanneys ersättare blir Chris Armas, som under 2020 fick sparken som tränare för New York Red Bulls.

Amerikanen Greg Vanney avgick som tränare för Toronto FC i december förra året efter att Toronto blivit utslagna ur slutspelet redan i åttondelsfinalen mot expansionslaget Nashville. De senaste veckorna har det spekulerats i vem hans ersättare ska bli. Det har ryktats om namn som Patrick Vieira och Laurent Blanc men valet föll på en något mindre känd tränare, som dock har lång erfarenhet av MLS. Ny tränare för Toronto FC blir nämligen Chris Armas, som i september förra året fick sparken som tränare för New York Red Bulls.

Chris Armas föddes 27 augusti 1972 och är uppvuxen på Long Island öster om New York City. Efter studier och fotbollsspel på Adelphi University, beläget på just Long Island, spelade Armas två säsonger för Long Island Rough Riders i det som då hette United States Interregional Soccer League. 1996, då MLS lanserades, draftades Armas av LA Galaxy och det skulle komma att bli starten på en lång och framgångsrik karriär i MLS, där Armas huvudsakligen gjorde sig känd som en hårdför innermittfältare. Efter två säsonger i LA Galaxy tradades han till Chicago Fire inför deras inträde i MLS och där kom han att spela till och med säsongen 2007, då han valde att lägga skorna på hyllan. Totalt blev det tolv säsonger i MLS för Armas, under vilka han gjorde 264 matcher i grundserien, tolv mål och 48 assists. Bland framgångarna under Chris Armas spelarkarriär kan nämnas en MLS-titel 1998, en grundserietitel 2003, fyra cuptitlar och fem uttagningar i "Årets lag" i MLS. Under karriären blev det även landslagsspel. I början av karriären gjorde Armas åtta A-landskamper för Puerto Rico, ett landslag som han kunde representera tack vare sin mammas härkomst. De landskamper som han spelade för Puerto Rico räknades dock inte som officiella av FIFA, vilket möjliggjorde att Armas senare under karriären kunde representera USA:s landslag. Totalt kom han att spela 66 A-landskamper för USA och bland annat fick han vara med om att vinna Gold Cup 2002 och 2005.

Efter spelarkarriären har Armas haft diverse olika tränaruppdrag. Han var assisterande tränare i Chicago Fire, huvudtränare för damlaget på Adelphi University och assisterande tränare i New York Red Bulls innan han sommaren 2018 befordrades till huvudtränare för New York Red Bulls då Jesse Marsch lämnade för Red Bull Leipzig. Under sin första säsong som huvudtränare vann Armas grundserien med New York Red Bulls. I september 2020 fick Armas sparken och ersattes av österrikaren Gerhard Struber, som har ett långt förflutet i Red Bulls fotbollsorganisation men som senast tränade Barnsley.

Nu väntar alltså huvudtränaruppdraget i Toronto FC för Chris Armas och därmed återförenas han med Ali Curtis, som idag är General Manager i Toronto FC men som under en del av Armas tid i New York Red Bulls var klubbens Sporting Director. Toronto FC är en hårt satsande klubb i MLS och kommer därmed ha högt ställda förväntningar på Chris Armas.

I och med att Toronto nu har utsett en ny tränare är det bara två MLS-lag som ännu saknar tränare. De lagen är D.C. United och Inter Miami. Gissningsvis lär de sistnämnda inom kort meddela att Phil Neville blir deras nya huvudtränare, medan det för D.C. United är mer oklart vem som tar över efter långköraren Ben Olsen.

Johan Dykhoff@johandykhoff342021-01-16 18:47:00
Author

Fler artiklar om USA