Columbus Crew byter namn och klubbmärke
Spelarna i det som då hette Columbus Crew firar MLS-titeln 2020.

Columbus Crew byter namn och klubbmärke

De regerande MLS-mästarna Columbus Crew byter namn. Klubben har meddelat i sina officiella kanaler att klubben numera går under namnet Columbus SC. Även det populära klubbmärket byts ut till ett nytt som är inspirerat av Ohios delstatsflagga.

Förändringarnas vindar blåser hos de regerande MLS-mästarna Columbus Crew. För några dagar sedan började det ryktas om att en så kallad rebranding, det vill säga ett namnbyte på klubben och ett byte av klubbmärke, stod för dörren. Detta har nu bekräftats av klubben. Columbus Crew heter numera Columbus Soccer Club, förkortat Columbus SC. Detta följer den trend som man har sett i Nordamerika under ett antal år där det typiska nordamerikanska formatet på klubbnamn, i form av stadens eller statens namn följt av t.ex. ett djur eller ett naturfenomen, slopas till förmån för ett mer generiskt och europeiskt namn. Columbus SC kommer att behålla "The Crew" som ett slags officiellt smeknamn, som kommer att förekomma i officiell kommunikation från klubben.

Utöver namnbytet har det populära klubbmärket bytts ut. Det nya klubbmärket är format som Ohios delstatsflagga, med ett C innanför en gul ram och med "Columbus" ovanför och "SC" nedanför.

Mig veterligen är detta första gången en MLS-klubb genomför en rebranding under pågående säsong. När exempelvis Montreal Impact blev Club de Foot Montréal så meddelades det i mitten av januari i år och när Kansas City Wizards blev Sporting Kansas City så släpptes nyheten förvisso några dagar innan det årets MLS-final, men när Kansas sedan länge var utslagna.

Reaktionerna på denna rebranding har inte låtit vänta på sig och kommentarerna på sociala medier har i princip enkom varit negativa. The Nordecke, som är ett slags union av flera olika supporterklubbar till det som var Columbus Crew, har i ett uttalande sagt att "The Nordecke is deeply saddened by the decision to rebrand the club, in the process stripping it of its name and heritage. The Crew has been the club’s name and heart since its inception, it has served our rallying cry when we had to save the team from relocation, and our unified cheer when we have seen victory. The Nordecke would also like to make clear that neither the Nordecke nor any Crew Supporters Group was involved at any time with the conception, development, or design of this rebrand." The Nordecke har även startat en namninsamling i syfte att tvinga fram en återgång till det gamla namnet och det gamla klubbmärket. I detta initiativ ingår även att man kommer att bojkotta all Columbus SC-merchandise.

Johan Dykhoff@johandykhoff342021-05-11 18:37:00
Author

Fler artiklar om USA