Columbus Crew vann MLS-finalen

Columbus Crew besegrade Los Angeles FC i lördagens MLS-final med 2-1. Därmed tog Columbus Crew sin tredje MLS-titel i klubbens historia. Målskyttar för Columbus var "Cucho" Hernández och Yaw Yeboah, medan Los Angeles FC:s mål gjordes av Denis Bouanga.

Lite sent omsider kommer här en matchrapport avseende helgens MLS-final. Columbus Crew tog i finalen emot de regerande mästarna Los Angeles FC. Matchen spelades inför 20,802 åskådare på Columbus hemmaarena Lower.com Field, detta eftersom Columbus var det finallag som tog flest poäng i grundserien. Columbus Crew slutade trea i Eastern Conference med 57 inspelade poäng, medan Los Angeles FC slutade trea i Western Conference med 52 poäng.

Hemmalaget Columbus Crew ställde upp med Patrick Schulte i mål. I trebackslinjen startade Steven Moreira, Rudy Camacho och Malte Amundsen. På mittfältet från höger startade Mohamed Farsi, Darlington Nagbe, Aidan Morris och Yaw Yeboah. Fronttrion bestod av Alexandru Ma?an, "Cucho" Hernández och den forne Los Angeles FC-stjärnan Diego Rossi. Columbus tränas av fransmannen Wilfried Nancy, som gör sin första säsong i klubben.

För Los Angeles FC stod Maxime Crépeau i mål. De med minnet i behåll kanske kommer ihåg att han i förra årets MLS Cup-final bröt benet. I backlinjen startade Ryan Hollingshead, Jesús Murillo, Giorgio Chiellini och Diego Palacios. På tremannamittfältet startade Timothy Tillman, Ilie Sánchez och Kellyn Acosta. Längst fram var det stjärnspäckat värre med Cristian Olivera, Carlos Vela och Denis Bouanga. Los Angeles FC tränas av den forne amerikanske A-landslagsmannen och Bundesligaspelaren Steve Cherundolo, som gör sin andra säsong i klubben.

Columbus Crew tog kommandot direkt i matchen, utan att för den sakens skull skapa några stora mängder målchanser. Efter ganska exakt 30 minuters spel fick Columbus dock straff efter en hands på Diego Palacios. Det var inte den mest solklara handsen men har sett, men straff blev det och den placerades behärskat i mål av storstjärnan "Cucho" Hérnandez. Bara några minuter senare drygade Columbus ut ledningen till 2-0 då dansken Malte Amundsen slog en briljant genomskärare till Yaw Yeboah, som bröt in från vänsterkanten och yttersidade in bollen förbi Maxime Crépeau. Glädjen var total på Lower.com Field och Columbus gick till halvtidsvila med en välförtjänt 2-0-ledning, även om Los Angeles FC var nära att få in en reducering på övertid då Rudy Camacho höll på att styra in ett inlägg i eget mål.

Inga byten gjordes i halvtid, utan Los Angeles FC förlitade sig åtminstone initialt på att samma spelare som var minst ett nummer för litet i första halvlek hade vad som krävdes för att vända matchen. Bara minuter in i den andra halvleken var Columbus ytterst nära att punktera matchen. Yaw Yeboah vände bort Ryan Hollingshead och slog ett inlägg mot en omarkerad Diego Rossi vid bortre stolpen, som ifall han hade fått bollen enkelt hade kunnat nicka eller knäa in 3-0 från nära håll. Diego Palacios fick dock pannan på bollen och nickade ut den till hörna. I 57:e minuten fick Carlos Vela en hyfsad chans till reducering. Rudy Camacho misslyckades med att nickrensa bort en långboll, vilket gav Vela läge att skjuta på halvvolley från strax utanför straffområdet. Skottet gick dock ganska rakt på Patrick Schulte och det blev inget mål för Carlos Vela i vad som kan ha varit hans sista match för Los Angeles FC. Istället reducerade skyttekungen Denis Bouanga i 74:e minuten då han stötte in sin egen målvaktsretur, efter att Patrick Schulte först räddat ett avslut delvis med ansiktet. Los Angeles FC tryckte på i slutet av matchen men var aldrig speciellt nära att kvittera. Columbus Crew vann matchen med 2-1 och tog därmed sin tredje MLS-titel i klubbens historia. De tidigare två kom 2008 respektive pandemisäsongen 2020.

MLS-säsongen 2023 är därmed till ända och det blev en bra säsong för staten Ohio. FC Cincinnati vann grundserien och Columbus Crew vann finalen. Lagen har redan börjat trimma sina trupper inför nästa säsong och flertalet tränarposter runtom i ligan är i skrivande stund vakanta, så räkna med att det kommer att hända mycket i MLS under vintern.