Copa Américas drömelva: ”En framtida storstjärna”

Copa Américas drömelva: ”En framtida storstjärna”

Brasilien dominerar turneringens lag efter att ha vunnit Copa América 2019.

Copa América är över och medaljerna har delats ut. Argentina säkrade bronspengen, Peru fick nöja sig med silver och värdnationen Brasilien lyfte pokalen efter tolv år. Många spelare har imponerat i turneringen och många har stuckit ut. Givetvis måste jag därför utse turneringens bästa lag. Laget är helt subjektivt utifrån de matcher jag har sett (missade bara Japan mot Ecuador). Den mest vanliga formationen i Copa América var 4-2-3-1 och därför blev detta givetvis också laguppställningen för detta gäng. Flest representanter finner vi i Brasilien som var mästerskapets absolut bästa lag både framåt och bakåt.

Laget i sin korthet:
Fariñez
Dani Alves – Marquinhos – Thiago Silva – Beausejour
Paredes – Aránguiz
Flores – James Rodríguez – Everton
Guerrero



Målvakt: Wuilker Fariñez (Venezuela)
Den venezuelanske målvakten Wuilker Fariñez sprattlade och fläktade med armarna turneringen igenom. Han såg inte ut som den mest stabila målvakten men var ändå nästan alltid på rätt plats när det väl krävdes. Tabben mot Bolivia glöms i det här sammanhanget och 21-åringen kliver ut ur Copa América som en av turneringens största utropstecken. Tre insläppta mål, varav två i kvarten mot Argentina, är minst sagt imponerande för ett på förhand uträknat Venezuela.
Bubblare: Alisson Becker (Brasilien)



Högerback: Dani Alves (Brasilien)
Den kanske mest solklara i den här elvan är Dani Alves. Brasiliens rutinerade högerback dominerade stundom på sin högerkant och var lika mycket playmaker som han var högerspringare. Inför turneringen utsågs han som Brasiliens lagkapten och få kan nog vara missnöjda med det beslutet. Faktum är att 36-åringen slog flest antal passningar i hela turneringen.
Bubblare: Luis Advíncula (Peru)



Mittback: Marquinhos (Brasilien)
Brasilien hade ett mycket stabilt försvar och var det bästa defensiva laget. En av de stora anledningarna var PSG-försvararen Marquinhos. Han styrde, tillsammans med Alves, många uppspel och slog nästflest passningar i turneringen. Många satte hjärtat i halsgropen när Marquinhos byttes ut i semifinalen men han repade sig och spelade åter en stor roll i finalen.
Bubblare: Carlos Zambrano (Peru)



Mittback: Thiago Silva (Brasilien)
Thiago Silva spelade samtliga minuter i turneringen och var den mer fysiska i mittbacksparet. 84% av luftduellerna och 70% av samtliga dueller vann Thiago Silva vilket var bland de bästa i turneringen. En straff och två gula kort drog han förvisso på sig men Silva och Marquinhos kompletterar varandra mycket väl.
Bubblare: José Giménez (Uruguay)



Vänsterback: Jean Beausejour (Chile)
Svårt val och vissa kanske skulle vilja se Miguel Trauco här. Men Jean Beausejour var återigen stabil på sin vänsterkant för Chile och drog iväg med sina offensiva räder som han brukar. Dessvärre var inläggen inte alls av någon särskild kvalitet den här turneringen men tillsammans med Alexis Sánchez var Chile som allra starkast till vänster.
Bubblare: Miguel Trauco (Peru)



Innermittfältare: Leandro Paredes (Argentina)
Paredes var en av få spelare i Argentina som spelade samtliga minuter i turneringen. Den defensiva mittfältaren hade 91% i passningsstatistik och var ankaren i Argentinas annars offensiva laguppsättning. Det fanns många tveksamheter i Argentinas mittfält men Paredes var inte ett av dem.
Bubblare: Yoshimar Yotún (Peru)



Innermittfältare: Charles Aránguiz (Chile)
Chilenaren Charles Aránguiz skapade flest målchanser i hela turneringen från sin mittfältsposition. Bayer Leverkusen-spelaren vann också assistligan tillsammans med Roberto Firmino. Han passade inte mest i turneringen men när han väl gjorde det skapade han allra mest. Två straffar lyckades han också skaka fram åt sitt lag.
Bubblare: Arthur (Brasilien)



Högerytter: Èdison Flores (Peru)
Det blev bara tre starter för Èdison Flores, som började turneringen på bänken, men peruanen var Perus allra starkaste offensiva kort. Flores var viktig i Perus omställningsspel med sin snabbhet och gjorde det viktiga 1-0-målet mot Chile i semifinalen. Redan i premiären, när Flores hoppade in, var han en frisk fläkt som inte fanns på samma sätt i varken Andre Carrillo eller Andy Polo.
Bubblare: Gabriel Jesus (Brasilien)



Offensiv innermittfältare: James Rodríguez (Colombia)
Två assist stod James Rodríguez för och var vital för Colombias offensiv. Duván Zapata och Radamel Falcao hade svårt att komma till målchanser utan James framspelningar. De två assisten James bjöd på var också av högsta kvalitet. Efter strulet med klubblaget behövde James den här turneringen och han imponerade stort.
Bubblare: Miguel Almirón (Paraguay)



Vänsterytter: Everton Soares (Brasilien)
Apropå imponera stort. Turneringens absolut största utropstecken var Everton. Från ingenstans hoppade Gremio-spelaren in i premiären och drämde in ett drömmål. Resten är, som man säger, redan historia. Everton gjorde flest mål i turneringen, tillsammans med Paolo Guerrero, och har satt sig själv på fotbollskartan med sin snabbhet, teknik och skott. En framtida storstjärna helt klart.
Bubblare: Alexis Sánchez (Chile)



Anfallare: Paolo Guerrero (Peru)
Det kan ibland se segt ut och ibland ser han lite väl provocerad ut. Men Perus lagkapten Paolo Guerrero var monumental för laget som tog sig hela vägen till finalen. 35-åringen kunde ensamt störa ett helt försvar och till och med Thiago Silva och Marquinhos hade stundom problem med Guerrero. Med sina 14 gjorda mål är Guerrero den femte bästa målskytten genom Copa Américas historia.
Bubblare: Roberto Firmino (Brasilien)

*** *** ***

Hur ser din drömelva ut för Copa América 2019? Kommentera gärna nedan.

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2019-07-10 00:15:00
Author

Fler artiklar om Sydamerika

Första omgången avklarad - så ser möjligheterna ut i Copa America