Det blir ingen trippel för La Roja – Peru till final
Peru var steget före chilenarna

Det blir ingen trippel för La Roja – Peru till final

La Roja blev besegrade med 0 – 3 natten mot torsdagen av La Blanquirroja efter en mycket imponerande laginsats av peruanerna. Nu väntar istället bronsmatch mot de tidigare finalmotståndarna Argentina för La Roja medan Peru ska försöka ta revansch efter gruppspelets storförlust mot Brasilien i finalen.

Peruanerna överlistade chilenarna taktiskt och stod för en nästintill perfekt genomförd match. Den höga pressen man satte inledningsvis var oerhört effektfull och chilenarna hade väldigt svårt att lyckas etablera ett spel. Efter Arias misslyckade utrusning i sluttampen på den första halvleken så såg det redan där och då ut som en mycket svår, för att inte säga omöjlig uppgift, att luckra upp peruanerna och göra två mål. Startelvorna för de båda lagen såg ut så här:

Chile (4-3-3): Arias – Isla, Maripán (89’), Medel, Beausejour – Pulgar, Aránguiz, Vidal – Fuenzalida (46’), Vargas, Sánchez
Inhoppare: Ángelo Sagal (46’), Nicolas Castillo (89’)

Peru (4-2-3-1): Gallese – Advíncula, Zambrano, Abram, Trauco – Tapia, Yotún – Carrillo (71’), Cueva (80’), Flores (50’)- Guerrero
Inhoppare: Christofer Gonzáles (50’), Andy Polo (71’), Josepmir Ballón (80’)

Första halvlek:
Matchen inleddes i ett skyhögt tempo med en skyhög press från båda lagen. Peru skapade matchens första farlighet, men Cueva sköt tätt utanför. Någon minut senare kom La Roja upp i ett anfall där Beausejour kom i hög fart och spelade snett inåt bakåt till Aránguiz som stötte bollen även han tätt utanför. Efter det drogs matchen ner i tempo, och peruanerna tog över. Efter att ha skapat några skapliga chanser så skarvnickades bollen fram till Flores som tryckte in 0 – 1 efter lite dryga 20 minuter spelade, helt rättvist. Efter målet tog Chile över matchen mer och mer men hade svårigheter att etablera ett spel. Det kändes som om man var på god väg att etablera ett spel på Perus planhalva när Peru kontrade och Arias gjorde en utav sina patenterade idiotutrusningar som ledde till att Carrillo först kom förbi Arias på kanten och sedan kunde spela bollen till Yotún som med öppet mål inte gjorde något misstag vid straffområdesgränsen. 0 – 2 till Peru. Chile skapade en sista chans innan halvtid när Fuenzalida kom fram men Gallese stod för en fin räddning och det stod alltså 0 – 2 i halvtid.

Andra halvlek:
La Roja tog kommandot direkt i den andra halvleken och en frispark som lyftes in i straffområdet resulterade i att Vargas nickade bollen i insidan av stolpen, mycket nära en reducering. Chile hade bollinnehavet, men tempot var lågt. Få chanser skapades, dem vassaste var dock ett långskott ifrån Aránguiz och en felträff på ett inlägg av Beausejour. Peru visade upp ett blixtsnabbt kontringsspel och hade mycket väl kunnat avgöra matchen när Yotún efter ett väldigt fint anfall spelades fram till ett jätteläge men sköt högt över. Chile etablerade till slut ett tryck på offensiv planhalva och skapade en del mycket farliga chanser, men såg i slutet av matchen uppgivna ut efter att Galleses storspel i det peruanska målet stått i vägen samt att peruanerna höll skickligt i bollen när chilenarna bara ville trycka på. På tilläggstid spelades Guerrero fri och han gjorde inga misstag och rundade Arias och lade in 0 – 3 i öppet mål och då var det definitivt avgjort. Chile fick en sista chans att reducera efter att Aránguiz blivit fälld i straffområdet, fram till straffpunkten steg Vargas fram men han gick mycket nonchalant fram och chippade bollen rakt i famnen på Gallese. Med tanke på att Vargas var avstängd från landslaget på disciplinära åtgärder efter matchen mot Sverige så ser den här straffen knappast bra ut för honom och bli inte förvånade om den skickar honom raka vägen ut ur landslaget.

Kommentar:
Det är bara att konstatera att Gareca vann coachkampen mot Rueda. En utmärkt genomförd match av peruanerna som förtjänade att vinna matchen. Arias är inte en tillräckligt bra målvakt för att stå i La Roja och hans utrusningar har gett mig hjärtklappningar tidigare i turneringen och det är märkligt att han fortsätter med de idiotiska utrusningarna. Gallese stod för en mycket bra insats i det peruanska målet och förutom den taktiska triumfen så var målvakterna samt effektiviteten framför mål de stora skillnaderna lagen emellan. Eduardo Vargas nonchalans vid straffen på tilläggstid är definitivt något som inte kommer uppskattas av förbundskapten Rueda och bli inte förvånade om han bänkas i den avslutande bronsmatchen.

Matchfakta:
Mål:
Chile: - Missad straff Eduardo Vargas (95’)
Peru: Édison Flores (21’), Yoshimar Yotún (38’), Paolo Guerrero (91’)

Varningar:
Chile: Erick Pulgar (74’), Ángelo Sagal (86’)
Peru: Luis Advíncula (72’)

Arena: Arena do Grêmio, Porto Alegre, Rio Grande do Sul.
Domare: Wilmar Roldán, Colombia

Slutresultat: Chile – Peru 0 - 3

Eric Häyhtiö@Sanmir12342019-07-04 12:04:07
Author

Fler artiklar om Chile