Fiel – En folkrörelse
Corinthians har ett stort följe av supportrar på plats i Japan för att se dagens final i klubblags-VM mot Chelsea och det är fans som blivit hårt prövade genom åren.
Corinthians supportrar har under de senaste veckorna fått stor uppmärksamhet i media sedan man vallfärdats i grupper om tusentals för att följa sitt lag i klubblags-VM i Japan. Timão har den näst största supporterskaran i hela Brasilien efter Flamengo, och dess anhängare har många gånger fått arbeta i rejäl motvind, något som gett dem skäl för smeknamnet ”Fiel” (sv. Trogen). I vissa delar av landet, som exempelvis i Paraná, är Corinthians mer populära än de lokala klubbarna Coritiba och Atlético Paranaense.
Det finns många organiserade supportergrupper som håller på Corinthians. I Brasilien kallas dessa grupper Torcida Organizadas, men här är vi mer vana vid benämningen Ultras. Den största av dessa grupper är Gaviões da Fiel (sv. Hökarna av De trogna) som grundades av ett gäng unga anhängare den 1 juli 1969. Brasilien hade då länge varit styrt av en militärdiktatur och Gaviões bildades för att organisera människor i São Paulo som tidigare samlats runt om på olika platser för att förespråka mänskliga rättigheter och demokrati.
Även fotbollen influerades en hel del av diktaturen. Faktum var att man använde just fotboll för att lugna ned folkets protester, och staten anordnade bland annat lotterier i samband med matcherna. Corinthians leddes av en man vid namn Wadih Helu som länge motarbetade bildandet av Gaviões, men allteftersom supportrarnas ideologi växte i popularitet minskades Helus stöd vid makten och 1972 valdes Miguel Martinez som ny ledare för Timão. Problemen var emellertid inte slut där och Martinez försökte även han successivt minska supportrarnas inflytande över klubbens agerande, vilket ledde till ytterligare protester och upplopp. Diktaturen skulle dock få ett slut i Brasilien då José Sarney blev president 1985, men det minskade inte Gaviões da Fiels inflytande och idag har man nästa 100 000 medlemmar.
Även sportsligt har Corinthians anhängare haft det tufft i långa perioder. Mellan åren 1954 och 1977 vann inte laget en enda titel, trots att bland annat storstjärnan Rivelino representerade klubben under elva av dessa år. Ironiskt nog vann Rivelino titlar direkt när han flyttat till Fluminense, vilket också var en sticka i ögat på hans förra supportrar.
I mitten av 2000-talet gick Corinthians igenom en ny kris, den här gången främst av ekonomisk art. Klubben hade inga pengar och deras dåvarande president Alberto Dualib skrev år 2004 på ett avtal med investmentbolaget Media Sports Investments (MSI) vilket gav företaget rätt att kontrollera Corinthians affärer i utbyte mot pengar. Supertalanger som Carlos Tévez och Javier Mascherano köptes in, men det hela skulle visa sig vara ett luftslott. 2007 arresterades flera chefer inom företaget, samt Alberto Dualib själv, misstänkta för pengatvätt, vilket ledde till att samarbetet avbröts. Samma år flyttades Timão ned till Série B efter en mindre lyckad ligasäsong.
Men folket har trots det alltid stått bakom sitt lag och de svartvita har återigen arbetat sig upp till den absoluta toppen. Om bara ett några timmar inleds VM-finalen mot Chelsea då man har chansen att ta sin andra VM-titel och det har talats om närmare 30 000 brassar på läktarna.
Läs även min artikel inför matchen här.