Gästkrönika: Godkendt middelmådighed eller rød-sort kaos?
Den mycket initierade danske Flamenguistan Andreas Knudsen ger här sin syn på sitt lags säsong så här långt.
Med kun ni runder tilbage i den brasilianske liga er det så småt på tide vende blikket tilbage og se på, om Flamengo foreløbigt har haft et tilfredsstillende år 2014. På nuværende tidspunkt ser det lyst ud. En semifinaleplads i pokalturneringen samt en midterplacering i ligaen kan man ikke klage over, hvis man tager hele 2014 i betragtning.
I et år der indtil videre har budt på tre trænere, bundplaceringer, negative resultater samt ét trofæ er der masser af emner, der optager journalister, fodboldspillere og den jævne Flamengofan.
Efter sidste års pokaltriumf så alt lyst ud for 2014, og den forfremmede hjælpetræner Jayme de Almeida var en helt – både i klubben og hos fansene. Populariteten blev ikke mindre, da han uden de store problemer cruisede gennem årets første turnering, hvilket kulminerede d. 13. april med Rio-mesterskabet: ’Campeonato Carioca’. Sideløbende med statsmesterskaberne bød den store sydamerikanske turnering ’Copa Libertadores’ op til dans. ’Copa Libertadores’ blev dog ikke den succes, holdet havde håbet på, og da de kun fik en enkelt hjemmebanesejr ud af tre mulige, måtte de se sig slået ud af turneringen allerede i gruppespillet. Selvom statsmesterskabet var i hus, var fiaskoen i ’Copa Libertadores’ til at føle på. Samtidig var transfervinduet heller ikke optimalt for Flamengo. Klubben måtte sige farvel til sine profiler Hernane og Elias og tog i stedet imod Alecsandro og veteranen Elano, som skulle sørge for succes efter de unge spilleres afgang. Der gik ikke lang tid, før Alecsandro fandt sig til rette i klubben, men med Elano gik det anderledes. Den tidligere Manchester City-spiller var meget skadet, den positive stemning omkring ham vendte hurtigt, og et exit blev uundgåeligt. Starten på ligaen bød på en gang blandede bolsjer og lunkne resultater, der bl.a. skyldtes en smal og skadespræget trup. Da fjerde runde var færdigspillet, havde de rød-sorte kun fået fire point, og med de dårlige resultater fra ’Copa Libertadores’ i baghovedet valgte klubben at sige farvel til Jayme de Alemida og placere den tidligere U20-landsholdstræner Ney Franco bag roret. Valget af Franco var katastrofal, og hans tid i klubben blev kort – efter syv runder uden sejr fik han sparket efter et 4-0 nederlag mod Internacional.
Mens der i vintermånederne var en løftet stemning i klubben, var det nu vendt, og den ukuelige optimisme var aflyst sortsyn og pessimisme. Ydermere var økonomien i Gávea ligesom klubbens resultater – en synkende skude.
Som erstatning for Franco valgte klubben at hive en gammel cirkushest tilbage i ringen, nemlig Vanderlei Luxemburgo, der tre gange tidligere har været træner i klubben. Effekten med ”Luxa” var tydelig, og klubben hentede hele 16 point i de følgende 7 kampe, hvilket fik dem væk fra sidstepladsen i ligaen. Som det hør og bør sig i Brasilien kunne de mange Flamenguistas ikke få hænderne ned, og mange begyndte nu at snakke om de gyldne pladser i top 4 med de dertilhørende adgangsbiletter til ’Copa Libertadores’. Luxemburgo var af en anden holdning og har siden sin første kamp manet til besindighed og har kigget nedad i tabellen i stedet for opad. Sammen med de fornuftige resultater er holdet blevet sammenspillet og er forstærket med den kroatiske brasilianer Eduardo da Silva, som tidligere har spillet i Arsenal. Resultaterne bød dog ikke kun på sejre men også nogle irriterende nederlag, hvilket har været med til at placere klubben på en nuværende 11. plads. Sideløbende med de acceptable resultater har klubben hævet niveauet og har til tider spillet med en uset gejst, hvilket kunne ses i pokalturneringen og senest i den flotte 3-0 sejr over mesterholdet Cruzeiro forrige uge.
Som forsvarende pokalmester trådte Flamengo først ind i pokalturneringens afgørende fase, hvilket skete med et pinligt 3-0 nederlag mod Coritiba. Nede med tre mål virkede en gentagelse af succesen fra 2013 langt væk. Men med god moral, godt spil og en smule held fik Flamengo vendt skuden på hjemmebane og sendte Coritba hjem efter en nervepirrende straffesparkskamp. De to kvartfinaler mod América-RN blev begge vundet 1-0, og klubben kan nu se frem til en semifinale mod Atlético –MG.
Ved siden af spillet på banen har klubben kæmpet med en økonomi, der får enhver revisor til at stikke halen mellem benene. Ikke alene havde klubben et stort underskud men var samtidig bagud med lønninger til spillerne. Klubbens store gæld var til stor irritation for fansene, hvilket fik ’Fla Em Dia’ til at se dagens lys. Projektet ’Fla Em Dia’ henvender sig til klubbens fans, der af frivillighedens vej kan donere penge til klubbens kreditorer. ’Fla Em Dia’ blev hurtigt en stor succes og har indsamlet en pæn sum penge til afvikling af klubbens gæld. Klubben har samtidig fået bedre styr på økonomien og er ikke længere bagud med lønudbetalingen.
Er målet så nået? Og er sæsonen godkendt indtil videre? Trods den forvirrende start på året har Flamengo formået at rejse sig og fjerne sig fra en sportslig såvel som økonomisk afgrund. Den nuværende 11. plads kan virke meget middelmådig men må betegnes som en succes rettere end en fiasko. Efter at have tilbragt de sidste par år i den tunge ende af ligaen ser fremtiden umiddelbar lys ud. Hvis klubben samtidig går hele vejen i pokalen, vil ligaplaceringen træde i baggrunden, og alt vil blive tilgivet.