Inför Ghana- Irak: A fight for glory

Inför Ghana- Irak: A fight for glory

Ska det bli straffläggning ännu en gång? Jag hoppas inte det, för jag tror inte att mitt psyke klarar av det. Det är två kämpestarka lag som möts på Ali Sam yen stadium i Istanbul på söndagen den 13 juli. Vilka åker hem med bronsmedaljen? Vilka får fälla glädjetårar? Allt avgörs ikväll.

Båda lagen förlorade lite snöpligt i semifinalen. Irak ställdes mot Uruguay i semifinalen i en spännande och händelserik match. Efter att ha tagit ledningen genom Ali Adnans fantastiska frispark i första halvlek, hade Mesopotamiens lejonungar ena foten i finalen. Men, så som vi har sett tidigare i turneringen, kunde det irakiska U20 landslaget inte behålla denna ledning. I matchens slutminuter kvitterar det Uruguayanska laget när Bueno placerar bollen till vänster om målvakten Mohammed Hameed. Matchen gick till förlängning och sedan till straffläggning som Irak förlorade med 6-7.
 
I den andra semifinalen mötte det afrikanska laget Frankrike. Fransmännen tog ledningen i första halvleken genom Thauvin efter ett underbart väggspel. Iden andra halvleken kvitterar Ghana genom anfallaren Ebenezer Assifuah. Likt Irak släpper även Ghana ett mål i slutet av matchen när Thauvin skär in från höger kanten och skjuter till vänster om målvakten Sai.
 
Förlusten för både lagen sved och effekten av det kommer att vara märkbart i dagens match om bronsmedaljen. Förvänta er inte en tråkig och seg match (tvärtom), jag tror att båda lagen är revanschsugna och är riktigt taggade inför denna match. Båda lagen kommer att anfalla och göra allt för att vinna matchen och bringa ära och heder åt sin nation. Om Ghana vinner matchen kommer det att vara den andra medaljen i ett Världsmästerskap, då man vann hela turneringen år 2009. Om Irak vinner kommer det bli en historisk bedrift. Senast vi var så nära en sådan bedrift var under de olympiska spelen 2004 när vi förlorade matchen om tredje priset mot Italien.
 
Vad kan vi säga om de båda lagen?
 
Ghana har ett strakt lag med flera skickliga och tekniska spelare som Boakye, Acheampong och Assifuah. Dessa herrar kommer att ställa till det ordentligt för de irakiska försvararna. Ghanas styrka på plan är det offensiva spelet kombinerat med ett snabbt tempo. Det som brister för Ghana är försvarsspelet, detta fick vi se tydligt i matchen mot Chile och Frankrike. Detta är något som jag tror Hakim Shaker kommer utnyttja för att bärga hem bronsmedaljen. Så här långt i turneringen har Ghana 3 vinster, 0 oavgjorda och 3 förluster. 

Nyckelspelare: Assifuah, Lawrence Lartey, Eric Antwi, Francis Narh

Bästa målskytt: Assifuah, 5 Mål på 6 matcher.
 
Irak har varit den största överraskningen i hela turneringen med noll förluster, fram till semifinalen. Det bör även nämnas att inget lag har lyckats vinna över oss på ordinarie matchtid (90 min) under hela turneringen. Anledningen till detta är att vi har ett starkt kollektivt arbetande lag som krigar och kämpar för varandra. Det är just detta som har kommit att känneteckna det irakiska landslaget i turneringen. Sedan får man inte glömma att vi är starka på nästan alla lagdelar. Förutom detta, har vi ett giftigt anfallsspel med fina löpningar på kanterna och vassa inlägg. Nämnas bör att vi har bra rörlighet utan boll över hela plan där ytterbackarna fyller på i anfallet och ger fler alternativ till mittfältet. Likt Ghana är försvarsspelet den svaga länken. Detta beror inte nödvändigtvis på att vi har svaga försvarsspelare, utan beror mer på att vi stundom tappar boll på mittplan som resulterar till kontringar för motståndarlaget. Därför är det viktigt att mittfältarna är fokuserade och kämpar till sista sekund. En annan svaghet är att spelarna tappar fokus och stressar i spelet när man leder en match. Detta är en av anledningarna till varför vi inte spelar finalen idag. Det gäller att alla är fullt fokuserade för att vi ska kunna skriva historia. Så här långt i turneringen har Irak 4 vinster, 1 oavgjort och 1 förlust.
 
Nyckelspelare: Ali Faez, Ali adnan, Humam och Saif Salman
 
Bästa målskytt: Farhan Shakor, 3 mål på 6 matcher.
 
Jag önskar laget all lycka och framgång i den här matchen. Jag och hela irakiska folket står bakom våra lejon och stöttar de i ur och skur. Vad än resultattavlan visar efter 90 minuter är vi alla stolta över våra spelare och tackar för en underbar upplevelse och för att ha skänkt oss hopp och glädje i dessa svåra tider.
 
Matchstart: Lördag 17:00
Plats: Ali Sam yen (Istanbul)
Domare: Sandro Ricci (Brasilien)
Kanal: Eurosport, Al Jazeera sport 4
Tips: 1-2, Assifuah - Mohanned Abdulraheem, Farhan Shakor.
 

Maher Hammadi Hasson2013-07-13 13:52:00
Author

Fler artiklar om Irak