Inför MLS-finalen 2020
Gyasi Zardes och hans Columbus Crew möter Seattle Sounders i MLS-finalen.

Inför MLS-finalen 2020

Natten till söndag spelas 2020 års MLS-final. Columbus Crew möter då Seattle Sounders på Mapfre Stadium. Här presenterar Johan Dykhoff förutsättningarna inför finalen.

Natten mot söndag, med avspark 02:30 svensk tid, är det dags för årets MLS-final. Finalen sätter punkt för en mycket märklig säsong, som inte minst kommer kommas ihåg för coronapandemin och det uppehåll och den övriga påverkan som den har haft på fotbollsspelandet i Nordamerika. Något som inte är fullt så märkligt är att finalen kommer spelas mellan Columbus Crew och Seattle Sounders, två lag som jag och säkert många med mig trodde skulle prestera bra 2020. I denna text går jag igenom förutsättningarna inför finalen och presenterar de båda lagen.

Matchen spelas som sagt natten mot söndag och avsparken är aviserad till 02:30. Räkna dock med att den faktiska avsparken blir ca 15-20 minuter senare än så, eftersom det alltid blir så i MLS. Matchen spelas på Columbus Crews hemmaarena Mapfre Stadium, detta eftersom Columbus är det finallag som presterade bäst i grundserien. Tidigare i MLS:s historia kunde det hända att finalen spelades på neutral plan, för då var spelplatsen bestämd långt innan det stod klart vilka som skulle spela finalen men nu sedan kanske åtta år tillbaka får det högst seedade laget hemmaplan. Matchen kommer spelas inför några tusen åskådare men ett fullsatt Mapfre Stadium är inte aktuellt med tanke på pandemiläget i Ohio. Bara igår (fredag) i Ohio rapporterades en bit över 10,000 nya smittade av covid-19 och 128 dödsfall.

Columbus slutade på tredje plats i Eastern Conference, bakom Toronto FC och grundserievinnarna Philadelphia Union. I tur och ordning har de i slutspelet slagit ut New York Red Bulls, Nashville SC och nu senast New England Revolution. Bland de mest framträdande spelarna i Columbus den här säsongen kan nämnas målvakten Eloy Room som var nominerad till "Goalkeeper of the Year", mittbacken Jonathan Mensah som var nominerad till "Defender of the Year", mittfältarna Darlington Nagbe, Pedro Santos och Lucas Zalarayán, där den sista vann utmärkelsen "Newcomer of the Year", och den bäste målskytten Gyasi Zardes. Laget tränas av Caleb Porter, som tog över Columbus inför förra årets säsong och som vann MLS-titeln 2015 med Portland Timbers. Motståndare i den finalen var just Columbus Crew och det är senaste gången Columbus var i en MLS-final. Senast Columbus vann ligan var 2008, då anförda av den argentinske mittfältsstjärnan Guillermo Barros Schelotto. Denna Barros Schelotto blev för övrigt i slutet av oktober i år sparkad som LA Galaxy-tränare.

Seattle slutade på andra plats i Western Conference, enbart bakom Sporting Kansas City. I slutspelet har de slagit ut LAFC, FC Dallas och nu senast Minnesota United efter en otrolig vändning i slutet av matchen. Bland de mest framträdande spelarna i Seattle kan framförallt nämnas den offensiva trion Raúl Ruidíaz, Nicolás Lodeiro och Jordan Morris men även innermittfältaren Cristian Roldan och den colombianske mittbacken Yeimar Gómez Andrade. Seattle tränas av Brian Schmetzer, som tog över efter den nu avlidne Sigi Schmid under sommaren 2016 och tackade för förtroendet genom att göra en helomvändning av Seattles säsong och vinna MLS för första gången i klubbens historia. Han gick även till final året därpå men förlorade då mot Toronto och ifjol vann Seattle ligan ytterligare en gång. Det här blir således Seattles fjärde final på fem säsonger och man kan inte säga annat än att de är MLS:s bästa lag de senaste åren.

Pandemiläget i Ohio är som sagt inte det bästa och det har Columbus Crew fått känna av. De senaste veckorna har flera av lagets spelare drabbats av covid-19, exempelvis målvakten Eloy Room som därför missade både kvartsfinalen och semifinalen. Han är nu tillbaka, men istället saknas mittfältarna Darlington Nagbe och Pedro Santos av samma anledning. Seattle saknar däremot inga nyckelspelare och kommer kunna ställa upp med starkast möjliga lag. Jag tror att Gustav Svensson därför kommer få börja på bänken, men han kommer säkert få hoppa in.

Matchen sänds av Sportkanalen och C More och som tidigare sagt med aviserad avsparkstid 02:30. Häll i er ett par koppar kaffe där vid tvåsnåret, för det här kan nog bli en kul match som är värd att se!

Johan Dykhoff@johandykhoff342020-12-12 10:26:00
Author

Fler artiklar om USA