Inför MLS-finalen 2022
Carlos Vela och hans Los Angeles FC möter Philadelphia Union i kvällens MLS-final.

Inför MLS-finalen 2022

Ikväll klockan 21:00 svensk tid är det dags för MLS-final. Matchen spelas mellan Los Angeles FC och Philadelphia Union på Banc of California Stadium i Los Angeles. Här är en kort "inför matchen"-rapport signerad Johan Dykhoff.

Så har det då blivit dags för ännu en MLS-final. För mig blir det final nummer 14, eftersom jag blev MLS-intresserad inför säsongen 2009 och har sett alla finaler sedan dess. I år blir det något så ovanligt som en final mellan de två lag som kom etta i respektive conference. Det är första gången på nitton år som det händer i MLS. MLS är ju en oviss och ombytlig liga och det brukar alltid vara minst ett lag i finalen som man inte hade trott skulle ta sig så långt.

I år spelas finalen mellan Los Angeles FC och Philadelphia Union. Båda lagen tog 67 poäng i grundserien men det blev Los Angeles FC som tog hem grundserietiteln. I MLS används nämligen antal vinster som tiebreaker när lag hamnar på lika många poäng. Los Angeles FC hade vunnit 21 matcher, att jämföra med Philadelphias 19, och därmed var Los Angeles FC:s andra grundserietitel någonsin ett faktum. Matchen spelas på LAFC:s hemmaplan Banc of California Stadium, detta eftersom regeln i slutspelet är att det högst seedade laget alltid får hemmaplan. Med "högst seedat" menas det lag som placerade sig högst i grundserien.

Inget av dessa två lag har nått MLS-final tidigare, vilket (som ni förstår) innebär att någon av klubbarna idag kommer vinna sin första MLS-titel någonsin. Den klubb som vinner finalen ikväll blir klubb nummer femton att vinna en MLS-titel. Det blir andra året i rad som en klubb vinner MLS för första gången eftersom New York City FC tog sin första MLS-titel någonsin förra året.

LAFC får sägas vara favoriter i den här finalen, dels eftersom matchen spelas på deras hemmaplan och dels eftersom de har ett på pappret mer namnstarkt lag. LAFC har offensiva spelare som Carlos Vela, Cristian Arango och Denis Bouanga som alla har visat fin form på slutet. Den som vill se Gareth Bale får hoppas på inhopp från hans sida, och huruvida Giorgio Chiellini kan spela återstår att se. I semifinalen mot Austin, som LAFC vann med 3-0, spelade han från start men byttes ut i halvtid på grund av något slags vadskada. Favoritskapet för LAFC är dock inte på något sätt överväldigande. Philadelphia har poängfarliga spelare framåt i form av Dániel Gazdag, Mikael Uhre och Julián Carranza samt en oerhört bra defensiv med såväl årets "Defender of the Year" i form av norrmannen Jakob Glesnes och årets "Goalkeeper of the Year" i form av Andre Blake. Däremot har lagkaptenen Alejandro Bedoya dragits med en höftskada en tid och kommer bara kunna spela en liten del av finalen, eller i värsta fall inget alls.

Andra spelare som kan vara värda att hålla ett öga på i den här matchen är i LAFC de båda ecuadorianerna Diego Palacios och José Cifuentes, som båda lär komma med i Ecuadors VM-trupp, den lille ghananske yttern Kwadwo Opoku som har fått något slags genombrott i år och den spanske innermittfältaren Ilie Sánchez som plockades gratis från Sporting Kansas City i vintras och som har varit given i laget från dag ett. I Philadelphia kan man hålla ett öga på, utöver de tidigare nämnda spelarna, den tyske vänsterbacken Kai Wagner som stod för imponerande femton assists i grundserien, den hårt arbetande venezuelanske innermittfältaren José Martínez och den unge offensive mittfältaren Paxten Aaronson, som är lillebror till Leedsmittfältaren Brenden Aaronson och som sägs vara så gott som klar för en flytt till Eintracht Frankfurt nu till kommande vinterfönster. Om Paxten Aaronson får speltid lär det dock sannolikt bara bli i form av ett inhopp.

Matchen börjar som sagt klockan 21:00 svensk tid och sänds på C More. Oavsett som ni är hängivna följare av MLS eller helt blasé inför ligan tycker jag att ni ska ta er tid att se den här matchen.

Johan Dykhoff@johandykhoff342022-11-05 12:00:00
Author

Fler artiklar om USA