Inför MLS SuperDraft 2014
Andrew Farrell valdes först i draften förra året. Vem blir det i år?

Inför MLS SuperDraft 2014

Årets MLS SuperDraft inleds imorgon och här kommer en genomgång av hur draften går till och vilka spelare som man kan tänka sig kommer att väljas tidigt och av vilka lag.

Imorgon är det dags för årets MLS SuperDraft. Nytt för i år är att SuperDraften har utökats till fyra rundor och Supplemental Draften har efter en tre år lång comeback åter igen avvecklats. De två första rundorna i SuperDraften hålls imorgon och de två efterföljande hålls tisdag 21 januari.

Årets MLS Combine avslutades igår och experterna tycks vara eniga om att årets grupp av spelare i draften relativt sett är ganska svag. Det är ytterst få spelare som tros kunna gå in från start i MLS-lag och prestera från dag ett, så en stor majoritet av spelarna ses som ”projekt” som kommer att behöva tid för att anpassa sig till MLS. Nu gick det tyvärr inte att se matcherna från combinen (om man inte var på plats), så jag har själv inte sett vad spelarna har att gå för utan jag får förlita mig till vad journalister på plats har sagt och tyckt om spelarna.

De tre spelare som nämns som starkast kandidater till att draftas först är mittbacken Steve Birnbaum, mitt-/vänsterbacken Christian Dean och den tvåfaldige Hermann Trophy-vinnaren Patrick Mullins. Spelare som har imponerat under turneringen är den redan uppsnackade målvakten Andre Blake, den tämligen okände mittfältaren Andre Lewis (en av fyra spelare som bjöds in från utlandet), anfallaren Tesho Akindele, den holländske målvakten Kees Heemskerk, den storväxte mittfältaren Pedro Ribeiro och en annan välväxt herre, nämligen mittbacken Kyle Venter.

I skrivande stund är valordningen i morgondagens draft enligt följande. D.C. United väljer först eftersom de kom sist i ligan förra året.

Första rundan

  1. D.C. United
  2. Philadelphia Union
  3. Vancouver Whitecaps FC
  4. New England Revolution
  5. FC Dallas
  6. Philadelphia Union
  7. Vancouver Whitecaps FC
  8. Chicago Fire
  9. San Jose Earthquakes
  10. Montreal Impact
  11. Colorado Rapids
  12. New England Revolution
  13. Seattle Sounders FC
  14. Columbus Crew
  15. Toronto FC
  16. Houston Dynamo
  17. Portland TImbers
  18. Real Salt Lake
  19. Sporting Kansas City
Andra rundan

20. Chivas USA
21. Seattle Sounders FC
22. New York Red Bulls
23. Los Angeles Galaxy
24. Toronto FC
25. Philadelphia Union
26. Portland Timbers
27. Philadelphia Union
28. San Jose Earthquakes
29. Montreal Impact
30. Vancouver Whitecaps FC
31. New England Revolution
32. Houston Dynamo
33. Colorado Rapids
34. New York Red Bulls
35. Colorado Rapids
36. Portland Timbers
37. Montreal Impact
38. Sporting Kansas City

Om man då ska tillåta sig själv att ägna sig åt lite spekulation och gissa vilka som kommer att plockas i vilken ordning i början av draften. Om vi tittar på D.C. United, som väljer först, så har de förstärkt väldigt bra under vintern och har ett betydligt starkare lag än förra året. En position som ser tunn ut är dock vänsterbackspositionen, och därför känns det vettigt för dem att plocka Christian Dean. På mittbacksfronten har de Jeff Parke, Bobby Boswell, Nana Attakora (som även kan spela högerback) och Homegrown-spelaren Jalen Robinson. Robinson lär inte vara tänkt att spela annat än reservlagsfotboll i år och därför skulle Steve Birnbaum även vara ett bra val för att ge mer bredd på mittbackspositionen. Framåt behöver inte D.C. United en till spelare som inte går rakt in i startelvan och därför tror jag inte att de plockar Mullins, även om han verkar vara väldigt bra. Jag gissar att Christian Dean plockas först.

Vi kommer sen till andra plats och Philadelphia Union. Unions defensiv är extremt tunn i dagsläget, i synnerhet om Carlos Valdés inte återvänder efter att ifjol ha varit utlånad och om den ibland vikarierande högerbacken Michael Lahoud räknas som mittfältare, vilket är hans naturliga position. Borträknat Valdés och Lahoud har de bara fem backar, och en av dem (brassen Fabinho) användes dessutom mest som yttermittfältare förra året. De bör därför plocka en back. Om Dean finns kvar så bör de ta honom, eftersom han även kan spela vänsterback, annars får de satsa på Birnbaum.

Vancouver kommer sen och där känns valet lätt. De har bara en målvakt i truppen, i form av dansken David Ousted, och bör därför plocka Andre Blake, som beskrivs som den bäste målvakten i draften sedan Brad Guzan inför säsongen 2005. Blake ska enligt experterna ha imponerat under combinen och är tillräckligt bra för att starta i MLS redan idag, så han skulle ge Ousted en ordentlig match om platsen som förstamålvakt i Vancouver. Ousted imponerade dessutom inte särskilt mycket förra säsongen i Vancouver, så Blake vore ett mycket smart val av Whitecaps.

New England kommer sen och där tror jag att Patrick Mullins hamnar. Det finns frågetecken kring New Englands anfallsuppsättning i dagsläget. Jerry Bengtson hade en usel fjolårssäsong, Saër Sène är väldigt skadebenägen, Charlie Davies form är högst tveksam och Dimitry Imbongo drog ifjol på sig lika många röda kort (tre) som han gjorde mål. Mullins gjorde nitton mål och åtta assists på 26 matcher den gångna collegesäsongen och har vunnit priset som USA:s bästa collegespelare två år i rad. New England skulle därför må bra av att få in honom i truppen.

Jag tar och avslutar med femtevalet, som innehas av FC Dallas. Här är det svårt att spekulera, men jag tror att det blir en offensiv spelare och jag gissar på antingen Pedro Ribeiro, Schillo Tshuma eller Steve Neumann. Dallas har i dagsläget bara två offensiva mittfältare värda namnet i sin trupp, i form av argentinaren Mauro Díaz och colombianen Fabián Castillo, och behöver således förstärkning där. Jag hoppas på brassen Ribeiro, som utöver sina fina offensiva kvalitéer också har en grym fysik med sina 193 centimeter.

Johan Dykhoff@johandykhoff342014-01-15 20:26:00
Author

Fler artiklar om USA