Inför Primera Nacional - Clásico de Villa Crespo
Clásico de Villa Crespo är ett anrikt derby i Argentina.

Inför Primera Nacional - Clásico de Villa Crespo

Vi fortsätter nedräkningen inför Primera Nacional med att prata lite om ett derby som kan komma att ske igen efter snart fem års frånvaro.

Personerna på bilden ovan (till vänster) är Santiago Carignano och Franscisco Santia. Den är tagen år 1936 och argentinsk fotboll hade sedan tio år tillbaks blivit professionell. Båda lagen huserar i högsta divisionen och två gånger under detta år möter man varandra. I det första mötet spelar man oavgjort, 2–2, på Atlantas hemmaplan. Returmötet vinner sedan Chacarita Juniors med 3–1.
 
Men vi hoppar tillbaks ytterligare två år i tiden. Året är 1934, Atlanta och Chacarita Juniors fajtas om vem som ska vara ledande i det lilla området Villa Crespo i Buenos Aires. Chaca ska vid tidpunkten av professionalismen inom argentinsk fotboll ha arbetat aktivt för att försöka få Atlanta och andra småklubbar att bli nedflyttade längre ner i seriesystemet – något som Atlanta fick nys om. Några år senare köper Atlanta marken som Chacas hemmaplan stod på och tvingar, bokstavligt talat, sina ärkerivaler att försvinna ifrån området dom båda hör hemma i. Man hänvisade samtidigt till att det inte alls hade med illvilja att göra utan att man helt enkelt såg det hela som en fantastisk möjlighet för föreningen – Chacarita Juniors såg det inte på det sättet. Här någonstans intensifieras föraktet mellan klubbarna och har sedan den dagen inte blivit mindre.
 
I diverse brev mellan direktörerna inom Atlanta har man förstått att klubben såg det som en nödvändighet att knuffa Chacarita ut ur Villa Crespo för att få monopol på fotbollen i området. Klubben hade också, vid detta tillfället, stora ekonomiska problem och såg sin möjlighet att ge igen på ärkerivalen, samtidigt som man kunde tjäna sig en hacka och fixa till sin ekonomi. Såhär utryckte sig en av direktörerna vid tillfället för köpet av marken.
 
”Att kasta ut Chacarita ur området är en försumbar detalj i jämförelse med det lidande som dom förorsakade oss i samband med incidenten 1934”.
 
Med ”incidenten 1934” avsåg direktören ifråga det påståendet att Chaca under lång tid ska ha försökt göra samma sak mot Atlanta som dom nu gjorde mot dom – att tvinga dom ut ur Villa Cresp – samt att man ville bli av med dom ifrån landets högsta division.
 
Vad hände med Chacarita då efter att man blivit utknuffade ur sitt eget hem? Jo man fick genomgå den ultimata förnedringen när man fick hyra in sig på sina ärkerivalers hemmaplan tills man, två år senare, hittade ett nytt hem. Under dessa två år gick samtliga pengar som inbringades vid Chacaritas hemmamatcher rakt ner i fickorna på Atlanta. Det är inte utan att man förstår hur förödmjukade Chacarita måste ha känt sig vid detta tillfälle. Atlanta var däremot väldigt nöjda med hur allt hade fortskridit och i sin årsrapport, några år senare – närmare bestämt 1945, går det att läsa följande:
 
”Club Atlético Atlanta har existerat i 40 år. Men det är först på senare tid som man har börjat leva på riktigt”.
 
Många rapporter gör dessutom gällande att man inom klubben såg detta som klubbens största bedrift sedan den grundades. Att bli ensamma i Villa Crespo är något man har kunnat stoltsera med fram tills dagens datum och förmodligen många år framöver.
 
Säsongen 2019–20 spelar båda återigen i Argentinas näst högsta division. Inte en enda gång under dom senaste fem åren har Chacarita Juniors och Atlético Atlanta mött varandra i seriesammanhang. För det mesta har det berott på att Atlanta spelat avsevärt längre ner i seriesystemet än sina ärkerivaler. Det var som bekant inte särskilt länge sedan som ”Chaca” spelade i Primera Division och fajtades med landets största klubbar.
 
Om man kollar på fjolåret var det faktiskt Atlanta som hade ett betydligt trevligare år än Chaca. Man tog sig upp ifrån tredjedivisionen medan sina ärkerivaler hade det ordentligt kämpigt i andradivisionen och slutade på en ganska osmikrande 24:e plats (nästsist) och kan faktiskt riskera nedflyttning under den kommande säsongen ifall man inte presterar avsevärt bättre än ifjol.
 
Lagen spelar alltså nu i samma division men dessvärre inte i samma zoon. Därför ska det ganska mycket till för att lagen ska mötas under säsongen som kommer. Men skulle båda ta sig till play-off så finns chansen att dom möts och det hade givetvis höjt tempen i det lilla området i Buenos Aires där Atlanta numera är ensamma herrar på täppan.
 
Fotnot: Vill ni fördjupa er extra mycket i Club Altético Atlantas historia så rekommenderar jag er boken ”Fútbol, jews and the making of Argentina” som handlar om klubben. 

Oskar Unelandoskar.uneland@hotmail.se@futboldelamor122019-08-14 21:30:00
Author

Fler artiklar om La Superliga