Intervju med Akean Shackleford, jamaicansk poängmaskin på collegenivå
Akean Shackleford (vit tröja), här spelandes för Lindsey Wilson College. Bilden tillhör Lindsey Wilson Athletics.

Intervju med Akean Shackleford, jamaicansk poängmaskin på collegenivå

Johan Dykhoff intervjuar den jamaicanske anfallaren Akean Shackleford som de senaste åren har öst in poäng på collegenivå i USA. Akean har nu avslutat sin collegefotbollskarriär och siktar på att skriva på sitt första professionella kontrakt.

Jag har som vissa vet ett stort intresse för karibisk fotboll och jag har de senaste veckorna läst mycket om fotbollen på Jamaica. Jag kände därför att jag gärna ville intervjua en spelare från just Jamaica och fastnade för Akean Shackleford, som likt brassen Yuri Farkas som jag nyligen intervjuade har öst in poäng på collegenivå de senaste åren och nu siktar på att ro i hamn sitt första professionella kontrakt.

Akean Shackleford föddes 15 juni 1996 och kommer ursprungligen från staden Savanna-la-Mar på västra Jamaica. Han flyttade under 2016 till USA för studier och fotbollsspel på collegenivå. Till att börja med spenderade Akean två år på Indian Hills Community College i sydöstra Iowa. Under dessa två år gjorde Akean smått otroliga 55 mål och tio assists på 37 matcher för skolans fotbollslag. För sina insatser under sitt andra år blev han utsedd till "Årets spelare" i skolans conference och han kom även med i First Team All-American-laget för National Junior College Athletic Association (NJCAA). Hans 33 mål den säsongen var näst bäst i hela landet inom NJCAA.

Eftersom man bara kan studera två år på community colleges fick Akean flytta på sig efter två år på Indian Hills och det bar då av till Southern Methodist University, ofta förkortat SMU, i Texas. SMU är ganska bra skola i fotbollssammanhang och spelar i NCAA Division I. För Akean gick det sett till statistiken inte lika bra där som på Indian Hills och det blev "bara" sex mål på 17 matcher. Det ska dock nämnas att det var bäst i laget den säsongen. Efter ett år på SMU flyttade Akean på sig igen, denna gång till Lindsey Wilson College i Columbia, Kentucky. Lindsey Wilson tillhör idrottsförbundet National Association of Intercollegiate Athletics (NAIA) som inte har samma höga anseende som NCAA, men Lindsey Wilson har likväl fostrat ett flertal professionella fotbollsspelare genom åren. På Lindsey Wilson hittade Akean tillbaka till gammal god poängform. På 19 matcher den gångna säsongen stod han för 21 mål och åtta assists och det räckte till att bli uttagen till Third Team All-American i NAIA. Utöver spel på college har Akean spelat för FC Buffalo i National Premier Soccer League (NPSL) somrarna 2017 och 2018.

Akean berättar i intervjun att han nu siktar på att skriva på sitt första proffskontrakt och därmed utöka antalet spelare från Lindsey Wilson College som nått den professionella fotbollen.

Akean bad om att få göra intervjun via Zoom istället för skriftligen, vilket jag förstås gick med på, så intervjun kan ni lyssna på genom att klicka på länken nedan. Akean gav ett otroligt trevligt intryck och jag skickar ett stort tack till honom för att han tog sig tid att ställa upp intervjun.

 » Klicka här för att lyssna

Johan Dykhoff@johandykhoff342020-05-29 09:00:00
Author

Fler artiklar om USA