Intervju med Ben Hoelzel från Columbus Crew-supporterklubben Crew Union
Columbus Crew-supportrar.

Intervju med Ben Hoelzel från Columbus Crew-supporterklubben Crew Union

Ben Hoelzel, som innehar titeln Vice President i Columbus Crew-supporterklubben Crew Union, intervjuas av Johan Dykhoff och svarar på frågor om Columbus Crew, Crew Union och staden Columbus.

Efter att härommånaden ha porträtterat Philadelphia Union-supporterklubben Sons of Ben har jag nu ställt in siktet på en annan supporterklubb, nämligen Crew Union. Det kanske framgår av namnet, men det tåls ändå att inledningsvis berätta att Crew Union är en supporterklubb till MLS-laget Columbus Crew SC. Crew Union har funnits i olika skepnader sedan år 2000 men de organiserades formellt och fick sitt namn 2006. Supporterklubben har medlemmar även utanför Columbus och centrala Ohio. Det finns lokala "chapters" som regelbundet bilar till matcherna i städer som Cincinnati, Indianapolis, Detroit, och Louisville.

Via Crew Unions hemsida fick jag kontakt med Ben Hoelzel, som innehar titeln Vice President i Crew Union, och han var vänlig nog att svara på några frågor om Columbus Crew SC, Crew Union och även avslutningsvis staden Columbus.

Till att börja med, kan du berätta lite om din egen fotbollsbakgrund och hur du blev ett fotbollsfan?

- Jag kan inte minnas en tidpunkt då fotboll inte var en del av mitt liv. Min pappa och min storebror påverkade mig mycket. Jag var tre år gammal när jag började spela för jag ville alltid göra likadant som min bror och jag försökte hela tiden vara bättre än han. Som för de flesta andra amerikanska fotbollsfans var det sen VM 1994 som verkligen befäste fotbollen som passion. Jag var elva år gammal och min pappa tog mig och min bror till Detroit under gruppspelet. Jag älskade det amerikanska laget men fick även upp ögonen upp andra bra spelare från runtom i världen. Två år senare tog min pappa oss till Columbus Crews första match någonsin. Under min barndom gick vi på så många Crew- och landslagsmatcher vi bara kunde. När jag pluggade på universitetet blev jag säsongskortinnehavare.

När och hur bildades Crew Union?

- Det fanns en del tidiga formeringar av supporterklubben, men i sin nuvarande form har den funnits sedan 2006-2007. 2008 samlade vi ihop alla supportergrupper till ett hörn, "the Nordecke", och satte då igång supporterkulturen i Columbus så som vi känner till den idag.

Vad gör Crew Union före och efter matcherna?

- I USA anordnar vi tailgates. Jag har förstått från europeiska och asiatiska vänner att tailgates verkar vara något unikt amerikanskt. Det är helt enkelt en fest på parkeringsplatsen utanför arenan. Folk kommer dit fyra-fem timmar inan matchen börjar och vi grillar mat, dricker öl, spelar spel, pratar fotboll, hänger med kompisar… Det är helt enkelt en stor utomhusfest. Efter matcherna går vi till en bar nära arenan som heter Fourth Street Bar and Grill. De har det bästa ölutbudet i staden med omkring sextio kranar och där kan vi se MLS-matcherna som startar senare på västkusten.

Vad gör Crew Union utanför fotbollen, såsom välgörenhetsarbete och liknande?

- 2010 blev Crew Union officiellt en ideell förening. Vi har parat ihop oss med diverse lokala välgörenhetsorganisationer, såsom "food banks" och Special Olympics, för att samla in pengar. Vi har även köpt strumpor och benskydd till en "at-risk youth soccer league". Våra medlemmar är verkligen engagerade i sina områden och vi försöker stötta deras passioner om de jobbar med andra välgörenhetsorganisationer, men vi försöker att hålla det relaterat till fotboll så mycket som möjligt. Alldeles nyligen började vi samla in pengar för att köpa säsongsbiljetter till nuvarande och tidigare militärer.

Hur kan folk i Sverige enklast hålla sig uppdaterade med vad som händer omkring Crew Union?

- Vi försöker hålla oss aktiva på sociala medier och finns på https://www.facebook.com/CrewUnion samt på Twitter på @CrewUnion.

Vem eller vilka är din/dina favoritspelare i Columbus Crews historia?

- Brian McBride var vår första stora stjärna. Han var vårt första draftval och kom att ha en riktigt bra karriär i MLS, landslaget och Premier League. Utöver det var han otroligt vänlig och tillgänglig för fansen. Jag minns att jag tränade med honom en sommardag när han tittade förbi på mitt high school-lags träning.

Det finns dock många från 2008 års dubbelvinnande lag (Supporter’s Shield och MLS Cup) som verkligen uppskattas. Guillermo Barros Schelotto är den bästa spelaren i klubbens historia och en av de bästa någonsin i ligan. Crew- och landslagslegenden Franke Hejduk är nog allra mest omtyckt bland fansen. Han jobbar fortfarande som Crew som "Brand Ambassador". Han går helt enkelt runt och festar med fansen och får folk att känna sig taggade på saker runt Columbus Crew.

Gregg Berhalter är välkänd här i Sverige tack vare hans tid som tränare i Hammarby. Vad tycker du om honom som tränare och vad han har uträttat så här långt?

- Greg Berhalter har förändrat hela klubbkulturen på och utanför planen. Han var den första riktiga rekryteringen av vår nya ägare Anthony Precourt. De två har ändrat hur klubben drivs, hur akademierna är uppbyggda, hur klubben scoutar spelare, hur lagen tränar… De har ändrat allting. Så stora förändringar kan var läskiga och tar tid att genomföra. Men man anar glimtar av hur slutprodukten ska se ut. Jag har fullt förtroende för att Berhalter kommer att göra Columbus till ett stabilt topp fem-lag i MLS som spelar attraktiv fotboll possessionfotboll.

Vad är dina förväntningar för årets säsong?

 - Det finns många bra lag i år och två nya lag i Eastern Conference, New York City FC och Orlando City SC, som har spenderat mycket pengar på stora namn. Jag tror dock att Crew kan vinna Eastern Confernece. Allt annat än en topp tre-placering vore en besvikelse. Och att ta sig till Eastern Conference-final är ett måste.

Avslutningsvis, vad är det bästa med staden Columbus och vad bör folk som besöker Columbus inte missa om de råkar befinna sig där, förutom att gå på en Crewmatch?

- Columbus är en stad med otroligt trevliga människor. Det är det bästa med den här staden. Men om man kommer på besök slår inget områdena i stan runt High Street. German Village en bit söderut är ett pittoreskt område med gamla hur och stengator. Det finns många fina restauranger men även lokala mer avslappnade barer. Norr om stan finns "the Short North". Det är den trendiga, konstnärliga delen av stan med konstgallerier, stora barer och hipsterställen.

Columbus är också en "drinking town". Den redan utmärkta ölbryggarscenen fortsätter att växa och det öppnar fler och fler bryggerier. När man är här bör man testa så många lokala bryggerier som möjligt. Jag gjorde en besöksguide för bortasupportrar för ett par år sen och den kommer att uppdateras i år. Den fokuserar huvudsakligen på bryggerierna och barerna som säljer lokala Columbusvaror längs med High Street: http://crewunion.com/participate/home-match-days/columbus-visitors-guide/

Johan Dykhoff@johandykhoff342015-04-04 14:58:00
Author

Fler artiklar om USA