Intervju med Emil Kumlin från College Scholarships USA
Emil Kumlin.

Intervju med Emil Kumlin från College Scholarships USA

Johan Dykhoff intervjuar Emil Kumlin från College Scholarships USA, där han arbetar med att hjälpa bl.a. skandinaviska fotbollsspelare att få chansen att spela collegefotboll och studera i USA.

College Scholarships USA är ett företag som sedan 2007 har hjälpt fotbollsspelare (och även andra idrottare) från en mängd olika länder att få chansen att studera och utöva collegeidrott i USA. Där arbetar bl.a. Emil Kumlin, som har en egen fotbollskarriär i bl.. IFK Göteborg och FC Trollhättan bakom sig pch han spelade även i sin ungdom collegefotboll under fyra år på Florida Southern College i Lakeland, dryga halvtimmens bilfärd öster om Tampa.

I den här intervjun berättar Emil lite grann om sitt arbete och hur det funkar om man som svensk ungdom vill studera och spela collegefotboll i USA.

Till att börja med, kan du berätta lite om din egen fotbollsbakgrund och hur du fick ditt nuvarande jobb?

- Jag är född i Göteborg och flyttade till Vänersborg när jag var sex eller sju år gammal. Jag spelade i Vänersborgs FK fram tills att jag var fjorton år, och hade roliga och trevliga år där. När jag fjorton år gammal kände jag dock att jag ville komma högre upp eftersom det gick ganska bra i distriktslagen och då gick jag till IFK Trollhättan. IFK hade ett extremt bra P16-lag för spelare födda 1985 och -86 på den tiden, till och med ett av Sveriges bästa. Jag fick en väldig skjuts när jag gjorde det bytet, såpass att jag till och med blev värvad av IFK Göteborg inför gymnasiet. 

Jag gick på idrottsgymnasiet, men redan efter något halvår kände jag att jag trivdes bättre i seniorsammanhang. Då var det helt nytt med FC Trollhättan, som precis hade satt igång i Division 1, och sommaren efter provspelade jag med klubben. Då var Kjell Pettersson fortfarande tränare där, och det gick så bra att jag fick ett A-lagskontrakt. Då skulle jag precis börja årskurs två på gymnasiet och jag lirade där i två år och det var riktigt bra, men jag kände sen för en ny utmaning. Då hörde jag talas om det här med USA och jag började utforska det närmare och gjorde sedan slag i saken. Jag flyttade till Florida där jag tog min examen och spela fotboll under fyra otroliga år. Direkt efter min examen började jag jobba med collegerekrytering och är nu inne på mitt sjunde år och har hjälpt över trehundra svenska dam- och herrfotbollsspelare till USA.

I stora drag, hur går det till från det att en svensk ungdom får idén att spela collegefotboll i USA till det att han/hon befinner sig på plats och är inskriven på universitetet?

- Ofta kan det vara så att de har hört talas om collegeidrott på något sätt, t.ex. sett collegeidrott på tv eller internet och blivit nyfikna, eller att de känner någon eller vet om någon som går på eller har gått på college. Då kontaktar de ofta oss efter att ha hittat oss via Google eller en personlig rekommendation. I och med att vi har assisterat totalt över ettusen idrottare från Skandinavien är det mycket via personliga rekommendationer vi får in nya kunder.

Efter att de har visat intresse och hört av sig så tar vi ett kostnadsfritt möte där vi går igenom alla detaljer, hur ser det ut i USA, vad som krävs, vad individen har för personliga möjligheter och så vidare. Vi ger även en indikation på förväntningar kring stipendier. Efter ett sådant möte tar ofta individen några veckor att tänka igenom saken och sedan ett beslut på om man vill gå vidare i processen. Vill man det så anlitar man oss och vi börjar söka skolor som är skräddarsydda efter individens profil och kommer fram med ett antal alternativ de kan välja mellan. Vi utforskar och utvärderar gemensamt de förslag som dykt upp samt möjligheter till stipendium och sedan tar man ett beslut gällande vilken skola man vill till. Sen inleds den omfattande praktiska processen där vi assisterar med samtliga steg och detaljer såsom ansökningar, visum, översättningar, tester, spelarlicens och så vidare.

Varför tycker du att studier kombinerat med collegefotboll är en så bra erfarenhet?

- Det är enligt mig en oslagbar kombination. Du fortsätter ditt fotbollsspelande på den nivå du ligger på, allt från fortsatt proffssatsning ner till svensk division 5-nivå, och studerar mot din kandidatexamen samtidigt. Ofta kan man få stora delar av detta, eller till och med allting, betalt. Vi har varje år killar och tjejer som får stipendier värda uppemot 500,000 kronor per år. Därför väljer många detta alternativ framför till och med kontrakt i Superettan eller Damallsvenskan. Kombinationen är värd mer och du har alla möjligheter att nå professionell nivå ändå. Sedan är det också en fantastisk avkastning på all den tid du lagt ned på fotboll genom åren. Nittionio procent av utövare kan ju ändå inte livnära sig på fotboll efter gymnasiet och då kan man förlänga sin karriär genom stipendier och studier i en oerhört professionell miljö i USA. Vi har haft killar och tjejer som har provspelat med utländska europeiska klubbar som säger att faciliteterna i USA på college är bättre än dessa. De har oerhörda resurser på skolorna!

Sedan är det även en otrolig upplevelse rent personlighetsmässigt. Man står på egna ben, tar del av ny kultur, får en massa nya bekantskaper, får tonvis med nya härliga upplevelser och så vidare. Alla dessa aspekter gör att det är en otrolig upplevelse och erfarenhet. Spelare från precis hela världen går på college så du spelar dessutom fotboll i en oerhört internationell omgivning.

Vad är, enligt dina erfarenheter, några av de tuffaste bitarna med att flytta till USA för att studera och spela collegefotboll?

- Omställningen. Det är ett nytt land och man flyttar från trygghet, vänner och familj, men i och med att man tillhör ett lag så skaffar man sig vänner ganska omgående som är i en liknande sits och eftersom försäsongen börjar cirka tre veckor innan skolstart så har man redan en grupp vänner när alla andra studenter anländer. De allra flesta känner sig som hemma efter någon månad och kan då njuta av allt det innebär och ta in nya intryck och upplevelser på ett väldigt positivt sätt.

Kan du berätta om några spelare som via er har hamnat i USA och presterat bra?

- Emil Ekblom, som åkte till Syracuse University, fick efter två år där ett bra A-lagskontrakt med Stabaek. Markus Naglestad blev draftad av New York City FC och spelar nu i norska division ett som heltidsproffs. Sedan har vi ett gäng som är där borta just nu som garanterat kommer att vara, och redan är i, MLS-draftuppsnacket.

Avslutningsvis, hur stor roll spelar det vilket universitet man hamnar på och vilken division de spelar i?

- Det spelar roll, men allt börjar ju först och främst med vilken nivå man själv håller. Först och främst måste vi ju söka nivåanpassat. Den nivå man besitter här hemma måste vi matcha i USA. De bäst rankade lagen i högsta collegeligan håller samma kvalitet som Superettan och de lägre rankade runt division 5-nivå, så variationen är väldigt stor. Strukturen är sådan att det är skolan som avgör vilken division de tillhör. Eftersom det är skollag och inte klubblag sker ingen upp- och nedflyttning mellan divisioner och eftersom det finns cirka 250 skollag i respektive division så är de bättre lagen i Division II klart bättre än de sämre i Division I och så vidare. Det gör att man behöver kunskaper på detaljnivå angående de olika nivåerna. Man kan inte bara gå divisionsmässigt. Vi gör t.ex. en väldigt skräddarsydd bedömning innan vi ger oss ut och kontaktar coacher för våra kunder, som självklart är på yppersta expertnivå. Om man dock spelar på absolut högsta nivå här i Sverige och har potential att kanske gå vidare till MLS efter college bör man spela i ett av de större och bättre NCAA Division I-lagen, eftersom de har mest exponering mot dessa och störst nätverk.

Johan Dykhoff@johandykhoff342015-10-03 13:12:00
Author

Fler artiklar om USA