Intervju med Maria Burns Ortiz, collegefotbollsskribent för ESPN.com

Inför den stundande draften i MLS tog vi oss en pratstund med ESPN:s collegefotbollsskribent Maria Burns Ortiz, för att reda ut ett och annat i ämnet collegefotboll.

Om tre dagar hålls 2011 års MLS SuperDraft då MLS-lagen får chansen att fylla på sina trupper med unga, spännande spelare från i synnerhet collegelagen. Maria Burns Ortiz, collegefotbollsskribent på ESPN.com, vägleder oss här i den djungel som är amerikansk collegefotboll! Jag vill redan så här inledningsvis be om ursäkt för eventuella stolpiga översättningar och "svengelska" uttryck.

Till att börja med, kan du förklara varför collegeidrott är så stort i USA? Här i Sverige existerar inte något sådant överhuvudtaget!

Det är en bra fråga! Jag har bott utomlands, både i Europa och Latinamerika, och det är verkligen intressant hur unikt det amerikanska collegeidrottssystemet är. Om man talar rent allmänt om collegeidrott, inte bara fotboll, så tror jag att det finns en mängd anledningar till att det är så populärt, i synnerhet basket och amerikansk fotboll.

För det första så är collegelag ofta djupt förankrade i samhället. Ofta går flera generationer i samma familj på samma universitet, så det kan bli något av en tradition att heja på ett visst collegelag. För det andra är USA ett så pass stort land att de professionella lagen kan finnas hundratals mil bort medan de flesta ställen har ett universitet/college ganska nära, vilket gör collegeidrott mer lättillgängligt. Dessutom kan ett professionellt lag i USA flyttas från en stad till en annan, men så är inte fallet med collegelag.

Till sist tycker jag att collegeidrotten kan vara mer ”okomplicerad” och mer äkta än den professionella. Med det menar jag inte nödvändigtvis att nivån på spelet är avsevärt mycket lägre, men det är något särskilt med spelare som spelar enbart för kärleken till sporten (eftersom merparten av dem aldrig kommer att spela professionellt).

Collegefotboll är inte jättepopulärt överallt, men det drar många åskådare på många colleges. På skolor som Akron, Santa Barbara och Indiana har de väldigt passionerade fans som kan mäta sig till och med med lag på MLS-nivå.

Vad tycker du om de draftade spelarnas insatser i MLS säsongen 2010? Någon spelare som var särskilt bra? Var det någon som inte levde upp till dina förväntningar?

Jag tycker att Danny Mwanga (Philadelphia Union) hade ett bra förstaår. Han draftades som nummer ett i MLS SuperDraft 2010 och var nominerad till ”Rookie of the Year”-utmärkelsen. Det kan vara svårt för en rookie att göra ett riktigt avtryck, men Mwanga lyckades verkligen bevisa sin skicklighet. Han var Unions näst bästa målskytt och gjorde även fyra assists.

Tim Ream, som också nominerades till ”Rookie of the Year”, imponerade på många. Han valdes i andra omgången i draften 2010 och var utan tvekan en bra spelare på collegenivå, men inte någon superstjärna, men han var en bra tillgång för Red Bulls nu under året. Defensiva spelare tycks ha det lättare att göra bra ifrån sig direkt på professionell nivå och han är ett exempel på detta.

En annan ung spelare, som inte draftades utan kom fram genom MLS:s eget talangprogram, är Andy Najar från D.C. United, som vann ”Rookie of the Year”. Att en 17-åring kan mäta sig med MLS-spelare som är ett decennium äldre och inte bara klara sig utan till och med göra bra ifrån sig är fenomenalt. Det är ingen tvekan om att han är en väldigt talangfull spelare och är på väg att bli en superstjärna i MLS, och även om han har skrivit ett flerårskontrakt med D.C. United kommer det diskuteras om han ska flytta för spel i Europa.

Vad gäller spelare som inte levt upp till förväntningarna så tycker jag att det är svårt att bedöma en grupp draftade spelare efter bara ett år. Det är mycket som de ska lära sig under det första året, ibland tar det flera år för spelare att anpassa sig till den högre nivån, det nya spelsystemet, den professionella miljön och så vidare. Och även om vissa klubbar draftar spelare i hopp om att de ska prestera på en gång så tycker jag inte att det har funnits några totala misslyckanden under det första året.

Vad kan du säga om årets säsong inom collegefotboll? Var det några överraskningar/besvikelser? Vad gjorde att Akron och Louisville gick till final?

Det var inte så många stora överraskningar i år. Det blir alltid något eller några överraskande resultat för lagen, men om man ser på hur det slutade så gick de bästa lagen långt. Den största överraskningen var nog Michigan, men ”Wolverines” är inte en skola som kom från ingenstans eftersom Big Ten (den regionens conference, min anm.) allt som oftast är väldigt stark.

Den största besvikelsen var nog Connecticut, eftersom ”Huskies” har varit relativt högt rankade de senaste åren men antingen tappat i slutet av säsongen eller åkt ut tidigt i slutspelet. De verkar inte kunna ta sig ur detta.

Varken Akrons eller Louisvilles framgångar kom som någon överraskning. Nästan varje år i College Cup (slutspelet, min anm.), i synnerhet i finalen, är där lag som har gått framåt varje år. I år var det en kulmination av detta, i synnerhet för Akron, som hade en kanonsäsong 2009 men som förlorade på ett hjärtskärande sätt i finalen det året. ”Zips” var det bästa laget hela året och deras prestationer de senaste åren, både vad gäller rekryterande och spelet på planen, betalade sig. Louisville var dock nästan i klass med dem. De var ingen ”stormakt” inom fotboll förrän nuvarande tränaren Ken Lolla anslöt, och ”Cardinals” har gått från att vara ett lag utanför topp 25 till att kunna utmana i finalen. Det är ingen tvekan om att de är en av landets bästa skolor för tillfället.

Nämn fem-sex spelare som du tror kan komma att väljas tidigt i 2011 MLS SuperDraft. Säg även några ord om dem som spelare, och säg gärna även vem du tror kommer att väljas först!

Akron kommer att försvagas rejält av den här draften. Jag är säker på att tränaren Caleb Porter kommer att vara väldigt glad över att hans spelare draftas, men han måste även vara medveten om att han får det tufft nästa år. De har fem spelare som alla kan komma att väljas i första omgången i draften: anfallaren Darlington Nagbe, mittfältaren Perry Kitchen, backen Zarek Valentin, backen Kofi Sarkodie och mittfältaren Anthony Ampaipitakwong.
Nagbe är en otroligt talangfull anfallare som just vann ”Hermann Trophy”, priset för landets bästa collegespelare. Han är inte bara en bra målskytt, utan desto viktigare kan han skapa lägen för sina medspelare. Han är en naturlig talang som också har visat att han är villig att lägga ned det arbete som krävs för att utvecklas. Att vara den bäste spelaren på collegenivå innebär inte alltid att man lyckas på professionell nivå, men Nagbe har tydligt visat att han har vad som krävs för att lyckas i MLS. Han är min gissning som förstaval i draften.
Kitchen förväntas också att vara bland de första som väljs. Under sitt nyss avslutade andra år i Akron visade han inte bara en enorm talang och potential, utan även att han har många mentala styrkor såsom ledarskap och vinnarskalle, något som skiljer en spelare från mängden. Om inte Nagbe draftas först så kommer Kitchen att göra det.

Om vi lämnar Akron så har vi Will Bruin från Indiana, en finalist för ”Hermann Trophy”-utmärkelsen. Bruin skulle kunna leverera (i MLS) på en gång. Han var en av de bästa anfallarna i år med arton mål och han var en av de bästa, om inte DEN bästa, avslutaren på collegenivå i år.

Anfallaren Omar Salgado, som spelar för det amerikanska U20-landslaget och tidigare för Chivas de Guadalajara (Mexico), är en talangfull och högt ansedd anfallare som kommer att väljas tidigt.

Vad gäller målvakter är Zac McMath från Maryland den bästa spelaren på den positionen.

Vad kan du säga om den tredje och sista finalisten för “Hermann Trophy”-utmärkelsen, Colin Rolfe från Louisville?

Han utvecklades mycket under säsongen och hade en stor del i ”Cardinals” framgångar. Han är en skicklig anfallare som både kan göra mål och bidra i defensiven. Han blev inte lika uppskriven som de andra två finalisterna och förväntas återvända till Louisville.

Avslutningsvis, om någon som läser detta har planer på att åka till USA och spela collegefotboll, vad bör han/hon tänka på och vilka skolor skulle du rekommendera om man vill gå långt?

Det viktigaste är att hitta en skola som verkligen passar honom/henne. De högt ansedda skolorna (Indiana, Wake Forest, Akron osv.) får enorma mängder intresseanmälningar och tar in talanger av toppklass från USA och övriga världen. Det är också viktigt att känna till skolan, deras spelstil och så vidare. En annan sak att ta hänsyn till är om skolan har en historia av att ta in utländska spelare. Vissa skolor, t.ex. University of Illinois-Chicago, rekryterar mer internationellt än andra.

Om en spelare är intresserad av en skola, ska han ta kontakt med den skolas program som han är intresserad av för att få ytterligare information. Ha också i åtanke att de amerikanska collegecoacherna börjar utvärdera talanger två-tre år i förväg. Amerikanska collegecoacher rekryterar internationellt mellan säsongerna. Det är viktigt att komma ihåg att de amerikanska collegeligorna, i synnerhet Division 1, håller väldigt hög klass. De bästa skolorna är särskilt ”exklusiva”, så där måste man verkligen vara bäst bland de bästa!

Vi tackar Maria Burns Ortiz för hennes eminenta svar och att hon tog sig tid!

Johan Dykhoff@johandykhoff342011-01-10 15:45:00
Author

Fler artiklar om USA