Kennedy Igboananike flyttar till D.C. United
Kennedy Igboananike, här i en match mot New York City FC.

Kennedy Igboananike flyttar till D.C. United

Den tidigare Djurgården- och AIK-anfallaren Kennedy Igboananike lämnar Chicago Fire för D.C. United. Chicago får bl.a. Targeted Allocation Money och ett draftval i 2019 års MLS SuperDraft i utbyte mot Igboananike.

En av flera tidigare allsvenska spelare numera i MLS är Kennedy Igboananike och honom kommer vi nu få se i en ny klubbs tröja. Chicago Fire har nämligen tradat Kennedy Igboananike till Eastern Conference-rivalen D.C. United i utbyte mot Targeted Allocation Money och D.C. Uniteds val i tredje rundan av 2019 års MLS SuperDraft. I överenskommelsen ingår även att Igboananike fortsatt kommer uppta en plats som Designated Player i Chicago Fires trupp trots att han numera är D.C. Uniteds spelare.

Kennedy Igboananike är född 26 februari 1989 i Nigeria och flyttade till Sverige och Djurgården som 18-åring. Efter ett par inhopp i Allsvenskan säsongen 2007 lämnade han för Vasalund där han gjorde 30 mål på 51 ligamatcher under två säsonger. Han återvände då till Djurgården, där han kom att spela i tre säsonger med varierad framgång. Han gjorde sen den kontroversiella flytten till AIK inför säsongen 2013 och kom direkt att göra sin poängmässigt bästa säsong i Allsvenskan. På 29 matcher gjorde han 14 mål och fyra assists och AIK var som bekant inte långt ifrån att ta SM-guld den säsongen. Efter ett sämre 2014 lämnade Igboananike AIK och Allsvenskan och kom att skriva på för Chicago Fire i MLS, där han och hans agent lyckades förhandla sig till ett kontrakt som ger Igboananike en grundlön på $800,000 per år.

Chicago Fire har dessvärre gått allt annat än bra sedan Kennedy Igboananike anslöt till klubben. De kom ifjol med marginal sist i ligan och Igboananike fick en hel del kritik för att han brände mycket målchanser. Till slut stannade han på sju mål och tre assists på 31 ligamatcher. I år, då serben Veljko Paunovic tog över som tränare för Chicago Fire och inför säsongen förändrade truppen nästan till oigenkännlighet, var Kennedy Igboananike en av få spelare som fick stanna. Han har fått starta nästan alla ligamatcher i år men har på 18 ligamatcher bara gjort fyra mål och en assist. Sett till Kennedy Igboananikes poängproduktion i år är det således ingen jätteöverraskning att Chicago har valt att göra sig av med honom. Till Igboananikes försvar ska sägas att hela Chicago Fire har haft en tuff säsong i år. De ligger i skrivande stund sist i Eastern Conference med 17 inspelade poäng på 19 matcher. De är även sämst i ligan sett till antal gjorda mål med bara sjutton stycken, det vill säga ett snitt på mindre än ett gjort mål per match.

Igboananikes nya klubb D.C. United ligger två placeringar och fem poäng ovanför Chicago i Eastern Conference-tabellen. D.C. United ställer ofta upp med bara en renodlad anfallare och jag kan tänka mig att Igoananike kan spela såväl där som på en ytterposition. Ifall han är tänkt att spela som renodlad anfallare blir en av hans konkurrenter om speltid den förre IFK Norrköping-anfallaren Alhaji Kamara.

Johan Dykhoff@johandykhoff342016-07-30 11:34:00
Author

Fler artiklar om USA