Landet runt: Detroit
Fans till Detroit City FC.

Landet runt: Detroit

Johan Dykhoff riktar strålkastarljuset mot fotbollen i Detroit och närmare bestämt NPSL-klubben Detroit City FC. Det pratas bland annat om klubbens supporterfölje och hur man verkar för positiv förändring i Detroit som stad.

Då var det dags för ännu en "Landet runt"-artikel och den här gången ska vi fokusera på Detroit, Michigan och NPSL-klubben Detroit City FC. NPSL står för National Premier Soccer League och brukar sägas utgöra fjärde divisionen i Nordamerika tillsammans med USL Premier Development League. Spelarna i båda de ligorna är i bästa fall semiprofessionella men oftast amatörer, detta eftersom många spelar i college till vardags och då inte får tjäna pengar på sin idrott.

Detroit är den största staden i staten Michigan, men det är inte huvudstaden. Den som kan sin amerikanska geografi och/eller kommer ihåg alla artiklar i den här artikelserien i detalj vet att huvudstaden i Michigan heter Lansing. I själva Detroit bor det ungefär 680,000 invånare, vilket gör det till USA:s 21:a största stad, men i det så kallade Metro Detroit bor ungefär 4,3 miljoner invånare. En gång i tiden låg Detroit betydligt högre upp på listan över USA:s största städer än 21:a, men det kommer vi in på senare.

Ett flertal indianstammar levde i och omkring det som idag är platsen för Detroit långt innan européer kom till Amerika och härjade. Staden Detroit grundades 24 juli 1701 av den franske upptäcktsresanden Antoine de la Mothe Cadillac och ett femtiotal andra fransmän och fransk-kanadensare. Namnet Detroit kommer från franskans "le détroit du lac Érié", vilket betyder ungefär "sundet i Eriesjön". Detroit kom att växa och bli en viktig handels- och jordbruksstad tack vare sin närhet till vatten. Britterna tog kontroll över Detroit under fransk-indianska kriget 1760 och Detroit förblev brittiskt när USA blev självständigt 1776. Det var först tjugo år senare som Detroit lämnades över till USA.

Vi hoppar fram lite drygt hundra år i tiden och kommer då in på bilindustrin och dess etablering i Detroit, som under flera decennier kom att bli navet i Detroits ekonomi. 1903 grundades Ford Motor Company i Detroit av Henry Ford och det tillsammans med ett antal andra stora bilföretag som Dodge, General Motors och Chrysler gjorde Detroit till något av världens bilhuvudstad. Bilindustrins frammarsch ledde till att Detroit på 20-talet hade avancerat till USA:s fjärde största stad sett till invånarantal efter New York, Chicago och Philadelphia, alltså hela sjutton placeringar högre upp i rangordningen än där staden återfinns idag.

Detroit har haft en extrem utflyttning de senaste decennierna. Under 70-talet drabbades den amerikanska fordonsindustrin av en svår kris på grund av allt tuffare utländsk konkurrens, framförallt från japanska och tyska tillverkare. Detta ledde till nedläggningar och omstruktureringar inom fordonsindustrin och sedermera en omfattande avfolkning av staden. Chrysler undvek konkurs i slutet av 70-talet tack vare statliga lånegarantier på $1,5 miljarder och under den senaste finanskrisen tvingades den amerikanska staten gå in med lån på drygt $17 miljarder för att rädda Chrysler och General Motors.

Andra mindre trivsamma delar av Detroits historia är de upplopp som skedde i staden 1943 respektive 1967. Under tre dagar i juni 1943 pågick det som brukar kallas "The Detroit Race Riot" där 34 människor miste livet innan 6,000 militärer skickades in för att stabilisera läget. I juli 1967 ägde det så kallade "Twelfth Street Riot" rum. Det som började med en polisräd mot en illegal bar slutade med konfrontationer mellan poliser och civila under fem dagars tid och till slut skickades både Michigan National Guard och militärer från den amerikanska armén till Detroit. 43 människor fick sätta livet till och över 2,000 byggnader skadades, varav drygt 400 så allvarligt att de fick rivas.

2013 hamnade Detroit i rampljuset igen och det av helt fel anledningar. I februari meddelade Michigans guvernör Rick Snyder att staten hade tagit finansiell kontroll över Detroit, detta eftersom staden inte klarade av att hålla deadlines satta av staten. En så kallad emergency financial manager, vid namn Kevyn Orr, tillsattes och fick makten att åsidosätta förtroendevalda, skriva om anställningsavtal, privatisera verksamheter och sälja stadens tillgångar. Orr kom snabbt fram till att Detroit på kasseflödesbasis var uppenbart insolvent. För 2013 beräknades ett underskott i kassaflödet på $162 miljoner. I en rapport som Orr presenterade skrev han att "The path Detroit has followed for more than 40 years is unsustainable and only a complete restructuring of the city's finances and operations will allow Detroit to regain its footing and return to a path of prosperity." 18 juli begärde guvernör Rick Snyder staden i konkurs. Det blev då den största offentliga konkursen i USA:s historia både sett till skuldbelopp och invånarantal i staden ifråga.

Detroit är dock inte bara misskötta finanser och biltillverkare på dekis. Det är också en stor idrottsstad. I staden finns inte mindre än fyra professionella lag i de stora nordamerikanska ligorna, nämligen Detroit Lions i NFL, Detroit Tigers i MLB, Detroit Pistons i NBA och Detroit Red Wings i NHL. Det finns även två universitet med tillhörande lag i form av University of Detroit Mercy och Wayne State University. Michigan State Universitys lag är också en angelägenhet i Detroit eftersom det ligger i Ann Arbor, som är en stad ungefär en timmes bilfärd väster om Detroit. Vad gäller fotboll finns utöver Detroit City FC, som alltså är huvudfokus för den här artikeln, även Michigan Bucks i USL PDL och Michigan Stars FC. Inget av dem spelar inom Detroits stadsgränser men däremot i Pontiac, som ingår i Metro Detroit och ligger knappt en timmes bilfärd nordväst om centrala Detroit.

Över då till Detroit City FC. Klubben bildades 2011 och gjorde sin första säsong i NPSL året därpå. De har som bäst nått finalen i sin conference, vilket de lyckades med 2013. Vid vinst i finalen i sin conference går man vidare till ett regionalt slutspel följt av ett nationellt sådant. Den här säsongen slutade Detroit City FC femma av sju lag i Great Lakes West Conference och missade därmed slutspel. De tog sexton poäng på tolv matcher och var fem poäng från en slutspelsplats. När intervjun gjordes var grundserien fortfarande igång och svaret på en fråga i intervjun berör de sista matcherna i grundserien för Detroit City FC. Dessa matcher var bortamatchen mot Lansing United (förlust med 1-3) och hemmamatchen mot Michigan Stars FC (förlust med 1-2). Även om resultaten på planen inte blev vad de hade hoppats kan Detroit City FC i alla fall glädja sig åt sitt publiksnitt på 5,208 åskådare, vilket hade givit dem en tolfteplats i Allsvenskans publikliga och med råge en förstaplats i Superettans.

De som har varit vänliga att ta sig tid och svara på frågor om Detroit City FC är dels delägaren Alex Wright och dels Lindsey Pehrson, som är klubbens Director of Media and PR. De tre första frågorna har Alex svarat på och resten svarade Lindsey på. Nu över till själva intervjun.

Till att börja med, berätta lite grann om din egen fotbollsbakgrund!

- Under min barndom spelade jag en del fotboll, men det var snarare min bror som hade passion för sporten. Jag slutade spela fotboll i junior high school och förutom att spela lite grann med kompisar på somrarna följde jag inte sporten efter det. Min familj är från Italien, så vart fjärde år hejade vi på Gli Azzurri, och vi har släktingar i Genoa som hejar på Sampdoria. Det här var innan tv-spel och HD-TV revolutionerade hur amerikaner följer fotboll och det dröjde en bra bit in på 2000-talet innan jag återupptäckte sporten. Jag började spela i ett mixat lag på fritiden, träffade ett antal fantastiska människor och det var genom dem som jag blev engagerad i Detroit City FC. Att börja spela i det laget förändrade mitt liv, så jag skulle säga att jag framförallt är ett fan av den kraft som fotbollen har som kan förändra ett samhälle till det bättre. Idag är den enda klubb jag följer riktigt engagerat min egen, alltså Detroit City FC.

När och hur föddes idén att starta en fotbollsklubb i Detroit?

- Idén att starta en samhällsfokuserad och supporterdriven fotbollsklubb i Detroit kom från en annan delägare, Sean Mann, som hade idén att starta Detroit City Futbol League sommaren 2010. Tusentals unga i Detroit strömmade till ligan och succén visade för Sean att det fanns potential att bygga vidare på detta momentum. Han rekryterade en liten grupp av personer, däribland jag, och vi kom med i National Premier Soccer League till säsongen 2012.
 
Vad behövde ni som klubb göra för att få komma med i NPSL?

- NPSL kräver en affärsplan och en avgift för att få ansluta till ligan. Vi jobbade tillsammans för att utveckla planen och vi bidrog alla med pengar till klubben. Vi behövde även hitta en arena med belysning, omklädningsrum, högtalarsystem och så vidare. Det var en lättillgänglig möjlighet för oss och vi behövde inte investera mycket annat än vårt egna hårda arbete.

Hur har staden mottagit och stöttat klubben?

- Mottagandet som ägarna fick redan den första säsongen gjorde dem helt häpna. Jag tror att omkring tusen åskådare kom till vår första match någonsin och sedan dess har klubbens supporterfölje stadigt ökat. Våra supportrar är vad som gör den här klubben så fantastisk. De tog laget till sig från dag ett. De har gjort klubben till det den är idag.

Vilka förväntningar hade ni inför årets säsong och hur har säsongen varit så här långt?

- Den här säsongen var "a season of firsts" för oss på många sätt, mestadels för att det var vår första säsong på vår nya hemmaarena Keyworth Stadium. Vi spelade på Cass Technical High School i Detroit våra första fyra säsonger, men förra året stod det klart att vi hade växt ur de faciliteterna. Vi sålde ständigt ut matcher och tvingades neka supportar inträde vid entrén. Keyworth Stadium är en åttio år gammal arena belägen i hjärtat av Hamtramck och passar klubben perfekt.

Eftersom arenan är 80 år gammal behövdes mycket arbete och pengar läggas på den för att få den klar till säsongen 2016. Klubbägarna bad supportrarna att hjälpa till med finansieringen av renoveringen av arenan genom ett "community investment program". Vem som helst från Michigan kunde lägga mellan $250 och $50,000. Kampanjen pågick mellan oktober 2015 och februari 2016 och drog in mer än $740,000. Den här fyramånaderskampanjen var den största i sitt slag i Michigans historia och den gav ett fantastiskt gensvar från samhället. Utöver detta drog vi 7,410 åskådare i vår första match på Keywroth, vilket var klubbrekord. Man kan lugnt säga at det var långt över våra förväntningar.

På planen har vi vunnit fyra matcher, förlorat två och spelat fyra oavgjort och det återstår bara två matcher i grundserien. De sista två matcherna måste vi vinna för att nå slutspelet. Det blir en galen avslutning på grundserien.

Kan du nämna några före detta Detroit City FC-spelare som nu spelar professionellt?

- Vi har sett ett flertal Detroit City FC-spelare gå vidare och spela på en högre nivå än National Premier Soccer League. Tyler Arnone, som spelade med oss 2014, gör nu bra ifrån sig i Real Monarchs i USL. Adam Bedell, som spelade med oss 2012 och 2013, draftades av Columbus Crew i 2014 års MLS SuperDraft. Han har även spelat i Danmark efter sin tid i Columbus.

Hur ser du på framtiden för klubben?

- Det känns spännande att tänka på klubbens framtid, särskilt med tanke på hur mycket vi har växt de senaste fem åren. Den här klubben och dess fans har visat den internationella fotbollsscenen att allt är möjligt när ens planer kretsar kring det lokala samhället. Med engagemang, passion och en önskan att vara en katalysator för positiv förändring i Detroit fortsätter Detroit City FC att växa. Klubben och supportrarna arbetar efter mottot "Passion för staden, passion för sporten." Eftersom den här säsongen är vår första i Hamtramck har våra supportrar initierat något som de kallar "Let’s Make Roots", där supportrar köper extrabiljetter och ger dem till ungdomar i Hamtramck på matchdagar. Det är den typen av saker som gör den här klubben speciell och gör att den kommer bestå under lång tid framöver.

Vad går invånarna i Detroit igång mest på vad gäller sport? Vilka sporter och lag är mest populära?

- De största lagen är de i proffsligorna. De är Detroit Tigers i MLB, Detroit Pistons i NBA, Detroit Red Wings i NHL och Detroit Lions i NFL. De är etablerade proffslag som spelar de mest populära sporterna i USA. Vi kallar dem "the Big 4", de fyra mest populära sporterna i USA. Detroitborna är galna i sina lag och det finns rum för fotboll också. Varje år växer fotbollen i popularitet. Matchdagar med Detroit City FC liknar inget annat i staden. Det handlar inte bara om själva matchen. Det handlar om hur folk kommer samman och sjunger och stöttar laget tillsammans i 90 minuter. Det är en fantastisk atmosfär och en känsla av tillhörighet. Dessutom säljer vi öl från Stroh’s för en dollar styck mellan halv sex och sex varje matchdag. Vilket annat lag gör det?!

Avslutningsvis, vad är det bästa med Detroit och vad bör man som besökare i Detroit inte missa?

- Jag rekommenderar såklart att se en match med Detroit City FC ifall man besöker staden mellan maj och juli. Men Detroit har något för alla, allt från muséer till bra restauranger, vilket också speglar våra matcher på många sätt. Våra matcher är inte bara för fotbollsfans utan för alla, såväl fotbollsfans som personer som inte är fans av sporten.

Johan Dykhoff@johandykhoff342016-08-01 18:59:00
Author

Fler artiklar om USA