Långläsning: Mannen som tog Talleres ur ruinerna
Andrés Fassi har hjälpt till att lyfta Talleres.

Långläsning: Mannen som tog Talleres ur ruinerna

När konkursen hänger över dig som gamar kring ett kadaver och du samtidigt huserar i tredjedivisionen då är det inte många som vill ta i dig. 2014 var Talleres i den situationen men det var inget som skrämde Andrés Fassi.

Uppväxten i Córdoba.
 
Han är född och uppvuxen i Córdoba. När han får frågor om sin barndom väljer han ofta att beskriva sig själv som ett rastlöst barn som redan då var intresserad av att tjäna pengar. ”Jag klippte gräsmattorna i området redan vid en tidig ålder.”
 
Trots sin nu relativt stora förmögenhet så vill han ändå inte beskriva sig själv som en person som tillhör överklassen. Han benämner sig istället som en medelklass person som hade turen att få bli involverad i klubben han älskar. Han läste ”physical education” på universitetet i Córdoba och intresserade sig tidigt för att lära sig om sättet att utbilda andra.
 
Börjar jobba som fystränare.
 
Han började sin resa i All Boys de Córdoba som deras fystränare. Med hjälp av kontakter tog han sig vidare till Belgrano där han också fick känna på ansvaret att ansvara för A-laget när huvudtränaren Cayetano Rodríguez fick sparken. Vid detta tillfälle var Fassi endast 20 år gammal. Vägarna tog honom tillslut till Talleres, något han själv beskriver som en milstolpe i karriären; ”Det hade varit en dröm sedan liten.”
 
Som liten hade han ofta gått till Estadio Mario Alberto Kempes för att kolla på när stadens blåvita lag skulle spela. 1978 minns han fortfarande med vånda, det var nämligen det året som Talleres förlorade finalen av Primera Division mot Independiente. Detta trots att man var tre man mer på plan. Fassi var 16 år och minns fortfarande dagen i detalj.
 
”Jag minns den matchen. Jag var på läktaren. Stadion var som en kyrkogård efteråt. Jag minns fortfarande hur folk skrek i frustration efteråt. De ensamma skriken man hörde bland 20 000 bedrövade människor. Jag har aldrig sett så många människor gråta längs vägarna på väg hem från match. Jag grät i tre dagar. Min mamma sa till mig ’du måste ge saker det värdet som saker har.’ Jag förstod inte vad hon menade. ”
 
Mexiko kallade.
 
I San Lorenzo de Córdoba hade han lärt känna Saporiti och han skulle komma att ha betydelse för Fassis fortsatta resa som nu gick till Mexiko. Först kom han till klubben Cobras innan Necaxa med just Saporiti i spetsen kallade efter hans tjänster. Trots att laget presterade bra under hans tid så såg Fassi ingen potential i klubben. Man spelade sina hemmamatcher på Estadio Azteca som tar in över 100-tusen åskådare och med bara knappt 500 åskådare på sina matcher så gapade, minst sagt, läktarna tomma.
 
Mötet som förändrade allt.

Men under denna tid så kom han i kontakt med Jesús Martinez som var en av grundarna bakom ”Grupo Pachuca” som hjälpte till att lyfta Pachuca till högsta divisionen i Mexiko. Martinez och Fassi satt och pratade i många timmar om fotboll och Fassi presenterade sina tankar kring hur man skulle kunna lära ut saker i fotbollsskolor på bästa sätt. En instruktionsvideo skapades som skulle hjälpa lärarna i dessa fotbollsskolor att bli bättre. Martinez älskade det och videon såldes i 80-tusen exemplar över Mexiko. En av dom som uppskattade videon och tänket som Fassi försökte förmedla var ingen mindre än Marcelo Bielsa.
 
Bielsa var vid detta tillfälle tränare för Atlas i Mexikanska högsta ligan och ringde upp Fassi för att bestämma ett möte med honom och berömma hans initiativförmåga. Han avslutade samtalet med att säga; ”vi behöver personer som dig i dagens fotboll.”
 
Pachuca.
 
Videon spreds som en löpeld i Mexiko och Fassi fick erbjudandet att applicera dessa kunskaper i Pachuca. Laget låg vid detta tillfälle i den mexikanska andradivisionen och satsade stort på att nå högsta ligan. Med ekonomisk hjälp så bestämde han sig för att köpa Pachuca 1995 och fyra år senare vann klubbens sin första ligatitel i klubbens historia.
 
16 november 2014.
 
Detta är ett historiskt datum i Talleres historia. När dagen fortlöpte där och då så var det nog få personer som trodde att klubben skulle befinna sig där den befinner sig idag. Klubben hade precis tagit sig ur en tioårsperiod med konkursen hängandes över sig. Mellan 2004 och 2014 hade man ingen officiell president. Istället styrdes klubben av ett konkursbolag och besluten togs därifrån. Men 2014 var konkursen över och Talleres återgick till att bli medlemsägt.
 
När Andrés Fassi den 16 november 2014 fick 78 % av medlemmarnas röster och blev klubbens nye president så hade han ett gigantiskt uppdrag framför sig. Inte nog med att klubbens ekonomi fortfarande var svag – laget spelade dessutom i den argentinska tredjedivisionen och hade nyligen förlorat toppmötet mot Gimnasia de Mendoza.
 
Dagen efter sitt tillträde så gav han en intervju med lokaltidning ”La Voz”. Där beskrev han litegrann av vad som komma skulle.
 
”Vi hade ett möte efter lunch med spelarna där jag presenterade mig. Vi pratade och jag gav dom uppmuntrande kommentarer inför vad som komma skall. Vi har ett stort ansvar att få ihop detta tillsammans och komma på rätt väg med Talleres.”
 

Fassi presenteras som ny tränare.

Grupo Pachuca och Carlos Slim.
 
Ungefär i samma veva som klubban slås i bordet och Andrés Fassi officiellt blir Talleres nye president så börjar arbetet att bygga upp klubbens ekonomi igen. På ett medlemsmöte klubbas det igenom att försöka få in externa finansiärer och investerare. 2014 kliver ”Grupo Pachuca” in i klubben och cirkeln sluts. Vilka är då ”Grupo Pachuca”? Ja, förutom att man legat bakom finansiering utav fotbollslaget i Pachuca så har man även hjälpt andra klubbar runt om i Sydamerika. En av personerna som var involverade i denna grupp vid detta tillfälle var Carlos Slim. Mannen som av Forbes har blivit klassificerad som världens rikaste man. Egentligen är Slim en supporter till klubben León men hade ändå ett finger med i spelet runt Pachuca och därmed även Talleres. Tidigare hade Fassi och Slim köpt León och lyckats ta dom tillbaks till Mexikos högsta liga.
 
”Slim är en León-supporter och vi köpte León tillsammans. Vi lyckades också få dom att nå uppflyttning vilket var målet. Han sa att han var intresserad av att investera i Talleres och det slutade med att han köpte 30%.”
 
Parallellt med uppdraget som president i Talleres så är Fassi även vicepresident i Pachuca, något som av förklarliga själ också är tidskrävande. Ett uppdrag som förenklades av att Pachuca blev investerare i Talleres och förståelsen för hans jobb i Mexiko infann sig. Han kunde också dra nytta av de dubbla uppdragen genom att lyckas ge Talleres ett antal mexikanska sponsorer som även dom inbringade välbehövliga slantar till klubbens kassa.
 

Fassi ihop med Carlos Slim.

Frank Kudelkas intågande i klubben.
 
På Annandag Jul 2014 bestämde sig klubben för att anställa en ny tränare och då föll valet på Frank Kudelka. Kudelka hade inte vunnit några stora titlar tidigare under sin karriär och det var ett ganska så oprövat kort som Fassi satsade på. Men han svarade med att han sökte en ung tränare som kunde leda Talleres framåt. Han visste inte hur rätt han skulle få. Under sin första säsong med Talleres ledde han laget till uppflyttning. 2016:s första hälft slutade även den med uppflyttning och på ett och ett halvt år så hade Kudelka lett sitt lag från tredjedivisionen till Primera Division.
 
Klubbrekord i antalet medlemmar.
 
I takt med att divisionerna avhandlades i rask takt så ökade också intresset bland supportrarna. När Fassi tog över i november, 2014 så hade Talleres bara 1600 medlemmar. Mindre än två år senare slog man klubbrekordet, som låg på 18-tusen medlemmar, med hästlängder. Den 4:e januari 2016 nådde man 52 000 medlemmar. Det ska dock sägas att matcherna i tredje divisionen även dom sågs av mycket folk även om klubben inte lyckades locka till sig ett särskilt stort antal med medlemmar. Detta var bara en av Fassis många mål när han tog över.
 
”När jag anlände hade vi 1600 medlemmar. Nu har vi 52 000 och det tål att upprepas att det historiska talet i klubbens historia var 18 000. Vi hade en sportaffär, nu ska vi öppna ytterligare tre stycken. Vi har dessutom redan multiplicerat vår försäljning i shopen sex gånger. Ett annat mål är att nå 30 000 bankkort hos banken som sponsrar oss. ”
 
Han har också anställ tjugo nya scouter som ska hitta framtidens stjärnor och har som mål att utöka antalet kvinnor i styrelsen. Han har dessutom även adderat ishockey och damfotboll till klubbens repertoar.
 
Han trycker hårt på klubbens ledord ”Värderingar, hög standard och utbildning”. Något Palacios fick erfara när han visade sitt missnöje mot Kudelka efter att ha blivit utbytt under förra säsongen. Han fick böta 50 000 pesos. ”Det var respektlöst mot tränaren, sina lagspelare, till folket och till alla runt omkring klubben. Vi ska inte prata illa om varken domaren eller motståndarna. Reynoso var en gång involverad i en skottlossning inne i Córdoba och fick inte spela i det nästkommande derbyt mot Belgrano. En supporter sprang i på planen mot Instituto och blev avstängd på livstid.
 
Missade Copa Sudamericana.
 
Ambitionen att nå långt redan första säsongen i Primera Division var väldigt tydlig. När Talleres tillslut missade Copa Sudamericana med liten marginal så uttalade sig Fassi att det var orättvist att man inte nådde dit och att nästa säsong skulle detta målet uppfyllas.
 
Talleres är inte den klubben som hostar upp gigantiska summor för ett gäng spelare. Man har lärt sig av sina misstag som satte dom i konkurs. Istället har man, med hjälp av alla nyrekryterade scouter, hittat det ena guldkornet efter det andra och i skrivande stund ligger man på en andraplats i ligan, nio poäng efter Boca Juniors. Kontinuiteten med Kudelka vid rodret har burit frukt och laget är, tillsammans med Boca, ligans mest solida lag. Man har hållit nollan elva gånger och försvaret har blivit lite av Kudelkas adelsmärke.


Fassi firar ett mål tillsammans med sin familj.
 
Kontroversiell, excentrisk och med en tro på sig själv.
 
Fassi har inte nått hit han är idag utan att trampa några personer på tårna. Han har sedan dag ett tryckt på hur viktigt det är för argentinska klubbar att inse att man inte längre kan bedriva en verksamhet som inte går med vinst. Att argentinska klubbar ska vara ”non-profit societies” har lett till att mer eller mindre samtliga klubbar är skuldsatta långt över taknocken. Men hans åsikter om att man borde göra om formatet och tänket inom argentinsk fotboll har inte alltid bemötts med positiva tillrop. Många gillar inte att man tar in externa finansiärer och när han för några år sedan sa till AFA:s(argentinska fotbollsförbundets) dåvarande president Grondona att han ville kopiera tänket i Mexiko till Argentina så sa han att ”det var en omöjlighet att göra i Argentina” och att ”mentaliteten här är helt annorlunda mot i Mexiko.”
 
Men här är vi idag med ett Talleres som ekonomiskt mår bättre än de flesta klubbarna i Argentina och med en president som inte drar sig för att säga vad han tycker. Dessutom ligger man på en andraplats i tabellen och har ett starkt grepp om en Copa Libertadores-plats.
 
Men nog sticker det allt i andra klubbars ögon när han kommer till nationella möten, iklädd sin Talleres kostym och formar ett ”T” med sina händer framför kameran.

 
Fotnot: Carlos Slim är inte involverad i ”Grupo Pachuca” längre.
 

Oskar Unelandoskar.uneland@hotmail.se@futboldelamor122018-02-28 19:18:21
Author

Fler artiklar om Talleres de Córdoba