Lagbanner
El Gráfico-minnen: Myten och mystiken runt La Bombonera
La Bombonera är en ikonisk hemmaplan för Boca Juniors.

El Gráfico-minnen: Myten och mystiken runt La Bombonera

El Gráfico-minnena fortsätter och idag tar vi en titt på gårdagens skådespelsplats - La Bombonera och mystiken kring densamme.

”Ska vi inte ha en egen stadion istället för att flytta runt mellan diverse olika stup i kvarten? Detta fungerar inte längre”. Om samtalen runt en ny stadion för Boca på 30-talet gick såhär är det ingen som vet – att klubben behövde en ny stadion var dock uppenbart ur många hänseenden. Boca spelade sina första år som förening på diverse olika platser runt om i Buenos Aires. Det var först 1924 som man flyttade permanent till Brandsen-gatan i La Boca distriktet. Här spelade man sina hemmamatcher fram tills 1938 då La Bombonera stod färdig på samma ställe.
 
Formen på La Bombonera och namnet i sig har många olika historier omkring sig. Från början så omfattade stadion bara en våning och den första matchen spelades mot San Lorenzo den 25:e maj 1940. Men för att återgå till konstruktionen av La Bombonera och personerna bakom den. En av dessa var den slovenskfödde arkitekten Viktor Sulcic och det är genom honom som man tror att smeknamnet La Bombonera tillkom. För historien är nämligen såhär: Viktor hade börjat forma fram en stadion i skissformat när han en dag mottog en chokladask från en av sina kunder. Denna chokladask hade han sedan med sig på diverse möten där han satt och knaprade på pralinerna. Plötsligt insåg han att arenan som han höll på att skissa fram liknande den chokladask som han hade på bordet – La Bombonera betyder chokladasken på spanska.
 
Om denna historia är sann eller inte vet ingen med säkerhet men visst klingar den härligt när man tänker på den? Viktor Sulcic levde stora delar av sitt liv i Buenos Aires och det var också här som han mötte sin fru Anna Kiselicki. Viktor dog 1973 och ligger begravd i centrala Buenos Aires.


La Bombonera under konstruktion.
 
Efter några år så bestämde man sig för att addera en andra våning på La Bombonera och då på den sidan som omfattar den norra delen. Men så småningom så fick hela arenan en andra våning – 1953 så adderade man den tredje och sista våningen med tillhörande strålkastarljus. Tidigare så hade man endast spelat matcher på dagtid eftersom strålkastarljus på fotbollsarenor inte existerade. Detta var inget som var originellt för just Argentina och Sydamerika – dom första strålkastarmatcherna i Europa spelades också vid denna tidpunkt*. Anledningen till dom branta läktarna ska ha varit att det från början var tänkt att byggas till en kapacitet av hundratusen åskådare. Så blev det alltså inte utan kapaciteten har legat runt 50-tusen sedan 50-talet. Under årens gång så har La Bombonera restaurerats och moderniserats – största moderniseringar gjordes under Mauricio Macris tid som president för klubben – samme Macri som idag är president för hela landet.
 
Stadions officiella namn är dock inte La Bombonera utan Estadio Alberto J. Armando. Alberto J Armando var en väldigt erkänd president i Boca under många år. Hans år som president präglades av framgång och det var under dessa år som Boca vann sina första Copa Libertadores-titlar och blev erkända över hela världen.
 
Där finns många intressanta saker med just La Bombonera och konstruktionen runt den. T.ex. så är det lite spännande att ena klacksektionen ligger rakt ovanför motståndarlagets omklädningsrum, att man kommer upp från omklädningsrummet genom en underjordisk gång samt att ena långsidan ser ut som ett lägenhetskomplex med loger och VIP-platser.
Tack vare sin något unika form så sägs den generera en väldigt speciell akustik – något som den förre lagkaptenen och argentinske landslagsmannen Antonio Rattin bekräftar:

”La Bombonera är unik i världen. Det finns ingen annan stadion med den akustiken. Jag spelade över trettio matcher på Rivers hemmaplan men kände aldrig av publiken. På La Bombonera så känner man publikens närvaro och press – något som är helt fantastiskt”.
 
Just anledningen till att lämna ena långsidan ”utanför” resten utav arenan finns det ingen riktigt bra förklaring till förutom att det var så man byggde många arenor runt om i världen vid denna tidpunkt. Om man t.ex. kollar på Vicente Calderón, där Altético Madrid spelade tidigare, så såg den nästan exakt likadan ut som La Bombonera. Den var dock konstruerad ett decennium senare än Bombonera.
 
En annan förklaring till La Bomboneras ”D-form” har förmodligen också att göra med att när den skulle byggas så fanns det väldigt begränsat med plats då människor redan bodde i området runt omkring, vilket gjorde att den inte kunde vara helt rund – det hade helt enkelt inte fått plats med en sådan stadion. Då fick man istället ha en rak långsida och en mer rund läktare i övrigt.
 
På La Bomboneras gräsplan har majoriteten av landets bästa fotbollsspelare någon gång satt sin fot. Allt från Lionel Messi till Diego Maradona och tidigare nämnda Antonio Rattin. Här är också Argentina mer eller mindre oslagbara när man valt att förlägga sina matcher hit – endast två förluster på tjugosju matcher. I kvalet till VM i Ryssland så lade man en av matcherna på just La Bombonera – den slutade 0–0 mot Peru. Annars så var 70-talet det årtiondet som man spelade flest landskamper på La Bombonera. Men med tiden så har Monumental blivit mer och mer förknippat med landslaget då den tar in betydligt fler åskådare. Maradona har flertalet gånger uttalat sig om just detta fenomen att landslaget ”väljer bort” La Bombonera och givetvis så ser Boca-supportern Maradona helst att ”La Albiceleste” ska spela på deras hemmaplan och inte Rivers.
 
Förutom att vara en väldigt speciell arena så har även La Bombonera, i sitt innandöme, ett väldigt populärt museum som besöks årligen av tusentals människor. Det går att skriva spaltmetrar om just La Bombonera och mystiken kring den. Att den är speciell och unik på många sätt i en fotbollsvärld proppfull med moderna evenemangsarenor är det ingen som helst tvekan om.
 
Mystiken och myten kring den kommer förmodligen bara att växa med åren.
 
*Fotnot: Det finns texter om matcher som spelats i strålkastarljus tidigare än 50-talet. T.ex. så spelades en match i slutet av 1800-talet i mörkret med hjälp av ljuset från ett fyrtorn – förmodligen tog detta evenemang plats i Wales.

Oskar Unelandoskar.uneland@hotmail.se@futboldelamor122018-11-12 14:51:44
Author

Fler artiklar om La Superliga