Lucía Barbuta - första kvinnliga fotbollspresidenten i Argentina
Det tog många år innan det skedde men sedan ett år tillbaks har det varit ett faktum. Club Atlético Banfield blev den första klubben någonsin, i argentinska högsta divisionen, att ha röstat fram en kvinna till sin president.
”Detta är onekligen ett yrke och en omgivning (herrfotbollen) som är en aning macho och ibland även sexistisk. Men jag är glad över att Banfield vill visa att vi börjar röra oss i rätt riktning, att världen är på väg att ändras, att samhället har utvecklats och att vi därför nu blir som pionjärer i denna frågan. Jag är säker på att detta kommer bli en positiv upplevelse och jag tror inte att övriga presidenter till dom andra lagen kommer ha några problem med detta. Det kommer givetvis att vara nytt för alla och jag är övertygad om att jag kommer väcka en del uppmärksamhet under vägens gång”.
Lucía Barbuta är 33 år gammal och studerar vid sidan om sitt presidentskap till att bli förlossningsläkare. Sedan barnsben har hon varit fanatisk till sitt lokala fotbollslag, Banfield och att gå till hemmaplanen som ligger i byn med samma namn som laget, en bit utanför Buenos Aires, har alltid varit en självklarhet för Lucía och hennes familj. Hon menar också på att det råder en helt annan jämlikhet på läktaren än det gör i styrelserummen. Av dom 24 lagen som spelar i Superligan denna säsong är samtliga presidenter män (bortsett ifrån Lucía då) och majoriteten av dom är äldre än 50 år.
”Men på läktaren är det jättemånga tjejer, kvinnor och äldre tanter som går och kollar på matcherna. I alla fall är det så i Banfield där det går jättemånga kvinnor på våra hemmamatcher. Överhuvudtaget är det en väldigt välkomnande läktare vi har här i Banfield – det är därför vi har så mycket familjer på våra matcher”.
Hon vittnar däremot om att i samhället i allmänhet ifrågasätts det ofta när en kvinna säger att hon gillar fotboll. Något som jag är övertygad om att många kvinnor som går på fotbollen även i Sverige kan kännas vid.
”I det vardagliga livet, när man som tjej säger att man supportrar ett lag, då får man ofta frågor för att dom ska testa en och se ifall man verkligen är intresserad på riktigt. Frågor som en kille aldrig skulle ha fått”.
Lucía tog över ett Banfield som var i betydligt bättre skick än man var för sex år sedan då skulderna var skyhöga. Idag är föreningen ganska välmående – i alla fall med argentinska mått mätt. Detta om man dessutom tar hänsyn till den ekonomiska kris som råder i landet.
”Under dom senaste sex åren har föreningen lyckats bli av med 95% av sina skulder – närmare 20 miljoner dollar. Detta utan att dra ner på någon verksamhet. Faktum är att vi har flera grenar inom föreningen nu än då och dessutom är vi fler medlemmar. Detta trots den ekonomiska kris som råder i landet”.
Att Banfield inte inlett säsongen särskilt bra i år är kanske inte någon större katastrof. Laget har tagit tre poäng på dom inledande tre omgångarna och tränaren Hernán Crespo jobbar hårt för att få ihop alla lagdelar. Föreningen har inte råd att lägga några större pengar på nyförvärv utan får allt som oftast förlita sig på sin pålitliga ungdomsakademi.
”Tidigare hade vi Julio Falcioni som tränare och han gjorde mycket för klubben. Nu har vi Crespo och laget ser bra ut med många intressanta spelare som kommer underifrån”.
Till helgens hemmamatch mot Boca Juniors har Banfield fixat till hemmaplanen och renoverat upp en större del av läktaren. Men oavsett hur den matchen slutar har Banfield redan vunnit. Man har vunnit något enormt i det långa loppet när man gått i fronten för att få in kvinnliga inslag i styrelserummet. Lucía Barbuta är 33 år gammal. Hon är hungrig, optimistisk och älskar fotboll. Hur skulle inte detta kunna bli en helt perfekt kombination för vilken fotbollsförening som helst?
Förhoppningsvis får vi se fler kvinnor på höga positioner inom världens största idrott framöver. Lucía har i alla fall visat vägen.