Football for favelas-bloggen: Liten tro på ett av världens bästa lag.
”Enighet ger styrka.” Belgiens valspråk kan bli fotbollslagets recept för framgång under VM i Brasilien i sommar. Men politiskt kunde man inte komma längre från sanningen. Belgien är ett splittrat land, där språkgränsen utgör skiljelinjen mellan det fattiga Vallonien och det rika Flandern. Nu söker det tudelade landet något som man förlorade runt millennieskiftet - ett starkt fotbollslag som nationen kan enas kring. - Belgien når minst kvartsfinal i VM, siar före detta Belgienproffset Pär Zett
Vi kommer till Bryssel samma dag som det belgiska landslaget tar emot Elfenbenskusten i en träningsmatch på Koning Boudewijnstadion och det som är direkt slående är den totala avsaknaden av uppståndelse kring matchen. Inga horder av människor på väg mot arenan. Inga sånger, inga målade ansikten, inga fotbollströjor eller skålande ölsejdlar på uteserveringarna. Supportrar på färd till en arena som sväljer över 50 000 personer, brukar kunna märkas i stadsbilden.
För att få reda på mer om det Belgiska landslaget i fotboll och supportrarnas anspråkslösa framtoning, kontaktar vi Sveriges främste kännare av belgisk fotboll - före detta spelaren och talangscouten för Anderlecht, Pär Zetterberg.
- Belgien rankas inte bland dom större ligorna i Europa, fast dom har haft riktigt bra lag som tillhört Europatoppen. Stämningen trappas upp sakta men säkert, dom tror väldigt mycket på sitt landslag och ser fram emot VM i Brasilien enormt mycket, säger Pär Zetterberg.
Tilltro är en sak. Att våga ta plats och ge uttryck för den är en annan. Å ena sidan kommer vi till Bryssel mitt under eftermiddagsrusningen, till en av Europas främsta administrativa hot spots, med ett folkrus som skulle få Stockholms rusningstrafik att rodna. Å andra sidan kan det vara Belgiens lågmäldhet som fotbollsnation som får 50 000 personer på väg till en fotbollsmatch att suddas ut i mängden.
I relation till sina framgångar är belgarna dämpade. Under en tjugoårsperiod mellan 1982 och 2002 lyckades man kvala in till samtliga sex världsmästerskap. Belgien var under 1980-talet ett av de jämnaste fotbollslagen i det europeiska toppskiktet, med bland annat ett EM-silver från 1980 och en fjärdeplats i VM 1986.
Varför är man då så försiktiga i sin tro på landslaget? Kanske ligger svaret lika mycket i de senaste decenniets uteblivna framgångar (mellan 2004 och 2012 misslyckades nationen att kvala in till samtliga VM och EM) som i landets interna splittring. Landets politiska situation är minst sagt komplicerad, med inte mindre än tre regeringar; En flamländsk, en vallonsk och en belgisk. Landets fransktalande och nederländska befolkningar står långt ifrån varandra. Den flamländska befolkningen har uttryckt missnöje med att behöva betala för den fransktalande, vallonska befolknignen, där arbetslösheten är hög och produktiviteten låg. Stämningen mellan språkgrupperna är inte hotfull, men inte heller kamratlig.
Men nu har Belgiens landslag återigen något stort på gång. Något som landet kan sluta upp bakom. Något att tro på. Belgien vann och gick obesegrade genom sin kvalgrupp till VM, före bland annat Kroatien. Det talas öppet om ”Den gyllene generationen”, med många spelare med tongivande positioner i sina klubblag runt om i Europa, inte minst i engelska Premier league.
Om man ska geotagga vändningen till en plats och ett tillfälle, så var det OS i Peking 2008. 2007 noterades Belgien för sin sämsta placering på FIFA:s världsranking någonsin, en osmickrande 71:a plats. I U23-laget som förlorade matchen om bronset i OS mot Brasiliens stjärnspeckade lag, återfinns stommen till dagens landslag, med spelare som Kompany, Fellaini och Dembélé. Efter turneringen har Belgien klättrat till, som bäst i oktober 2013, en femteplats på rankingen. Pär Zetterberg hittar en enkel förklaring till det plötsliga uppsvinget i hur unga spelare vårdas i den inhemska ligan:
- Man har arbetat bra på ungdomsnivå i de olika klubbarna, gett chansen också till de unga spelarna att få spela på seniornivå istället för att köpa in 3-4-5 kategorinsspelare utifrån.
Hur det kommer gå i VM? Svårt att säga. På de fyra senaste matcherna, alla på hemmaplan, har Belgien noterats för två förluster (Japan och Colombia) och två oavgjorda (Wales och Elfenbenskusten). Laget ligger just nu på 10:e plats på FIFA:s ranking. Den första juni möter Belgien Sverige på Friends arena. Kanske blir det en fingervisning om formen inför VM-äventyret i Brasilien. Pär Zetterberg väljer att skruva upp förväntningarna på sitt andra hemland. Men - lite typiskt belgiskt - inte allt för högt.
- Minst till kvartsfinal om man har lite tur med lottningen. Jag tycker att dom har ett av det mest utvecklingsbara lag av alla, men behöver lite flyt i början av tuneringen.