Los Angeles FC vann MLS-finalen
Carlos Vela och hans Los Angeles FC vann MLS-finalen.

Los Angeles FC vann den oerhört dramatiska MLS-finalen mot Philadelphia Union efter straffavgörande. Stor matchhjälte blev den inhoppande målvakten John McCarthy, som har ett förflutet i Philadelphia Union.

MLS-matcher är ofta händelserika men 2022 års MLS-final var ändå något i hästväg. Här följer en matchrapport som förhoppningsvis gör den sanslösa dramatiken rättvisa. Ifall ni inte är bekanta med förutsättningarna inför matchen så kan ni läsa en inför-rappport här.

Hemmalaget Los Angeles FC startade med Maxime Crépeau i mål, en backlinje från höger med Ryan Hollingshead, Jésus Murillo, Sebastien Ibeagha och Diego Palacios, ett tremannamittfällt med José Cifuentes, Ilie Sánchez och Kellyn Acosta och längst fram Carlos Vela, Cristian Arango och Denis Bouanga. Gästande Philadelphia Union startade med Andre Blake i mål, en backlinje från höger med Olivier Mbaizo, Jakob Glesnes, Jack Elliott och Kai Wagner, ett mittfält från höger med Jack McGlynn, José Martínez, Dániel Gazdag och Leon Flach och ett anfallspar bestående av Julián Carranza och Mikael Uhre. Matchens huvudpersoner skulle dock komma att bli spelare som byttes in.

LAFC gick till halvtidsvila med en 1-0-ledning tack vare en frispark från Kellyn Acosta som styrdes in i eget mål av Jack McGlynn. Knappa kvarten in i andra halvlek kvitterade Philadelphia genom ungraren Dániel Gazdag. José Martínez sköt ett lågt misslyckat distansskott som dock blev en perfekt passning fram till Gazdag, som placerade in bollen över Maxime Crépeau i LAFC:s mål. LAFC återtog ledningen i 83:e minuten då Jésus Murillo nickade in en hörna, men Philadelphia kvitterade omgående då Jack Elliott nickade in en frispark från Kai Wagner. Efter full tid var ställningen 2-2 och matchen gick således till förlängning.

I 110:e minuten slog Jésus Murillo en för lös hemåtpassning vilket gjorde att både inhopparen Cory Burke och Maxime Crépeau rusade mot bollen för att hinna först till den. De båda kolliderade och det gick inte bättre än att Crépeau ådrog sig en fraktur på högerbenet. Crépeau blev dessutom målchansutvisad eftersom han hade fällt Burke, som även han skadade sig så pass att han lite senare tvingades kliva av. In i Crépeaus ställe kom reservmålvakten John McCarthy, som är född och uppvuxen i Philadelphia och som spelade för Philadelphia Union mellan 2015 och 2018.

Philadelphia tog ledningen för första gången i matchen i 124:e minuten. Kai Wagner slog ett inåtskruvat inlägg som Julián Carranza nickade mot mål. John McCarthy räddade nicken men returen stöttes i mål av Jack Elliott, som därmed gjorde sitt andra mål i matchen. Vid det här laget behövde Philadelphia bara hålla undan i ett par minuter till för att ta sin första MLS-titel någonsin, men i 128:e minuten slog Diego Palacios ett vänsterinlägg som (inhoppande) Gareth Bale nickade i mål efter att ha vunnit nickduellen mot nyss nämnde Jack Elliott. Glädjen var förstås total på Banc of California Stadium och matchen gick till straffar.

LAFC:s spanjor Cristian Tello, som kom från Real Betis i somras, var först ut att slå en straff. Han slog den lågt till höger utan någon vidare fart och Andre Blake kunde enkelt rädda. Näst på tur var Dániel Gazdag och han stod för en Beckhamsk halkning och sköt sin straff högt över. Denis Bouanga dunkade in sin straff och när sen José Martínez fick se sin straff räddas av John McCarthy satt LAFC i förarsätet. Ryan Hollingshead placerade sen in sin straff för LAFC och då var det dags för Kai Wagner. Wagner sköt sin straff lågt till höger men McCarthy gick åt rätt håll och räddade även den här straffen. Ilie Sánchez, som plockades på fri transfer i vintras från Sporting Kansas City och som har varit given på LAFC:s innermittfält från dag ett, fick då chansen att avgöra finalen. Sánchez placerade in bollen lågt till höger via Andre Blakes fingrar och LAFC var därmed MLS-mästare. Sánchez var vaken nog att genast springa ut och peka mot John McCarthy i något slags "hyllas den som hyllas bör"-anda. McCarthy fick en stund senare utmärkelsen som finalens "Most Valuable Player". Oddsen inför matchen på att just han skulle vinna den utmärkelsen måste ha varit i nivå med när Leicester vann Premier League om inte ännu värre. Som Washington Post-journalisten Thomas Floyd skrev det på Twitter: "Only in MLS can a team win a title with an extra-time equalizer from a former $111 million Real Madrid star and shootout heroics from an ex-member of the Rochester Rhinos and Ocean City Nor’easters. Long live MLSCup."

Vi säger grattis och bra jobbat till LAFC, och ett extra stort grattis till John McCarthy för det här var bland det häftigaste jag har sett. Vi säger också krya på dig till Maxime Crépeau, som på grund av benbrottet dessvärre inte kommer kunna spela VM för sitt Kanada. Nu tar MLS vinteruppehåll och gissningsvis drar nästa års säsong igång i början eller mitten av mars.