Lagbanner
SSS-MLS bygger sin egen framtid
Så ska det se ut...

SSS-MLS bygger sin egen framtid

Vi tar en titt på det mest omfattande projektet i MLS historia, byggandet av sina egna arenor...

Hej och välkomna till en artikelserie som jag inleder idag, artiklarna kommer företrädesvis att handla om vad som egentligen sker med fotbollen (eller soccer som de säger..) i Nord-Amerika och då blir naturligtvis det en viss betoning på MLS som är deras stora proffsliga.
Stora och stora förresten..Så attans stort är inte fotboll i Amerika ännu men ambitionsnivån är hög och både pengar och intresse finns.

Låt mig börja med en liten resume..När MLS startade 1996 så blev det rätt snart klart att med ett publiksnitt i ligan på runt 14-18.000 åskåfare så blev det svårt att få det hela att gå ihop. Inte minst med tanke på att resebudgeten blev avsevärd när lag från New York skulle till Kalifornien osv.
Det är lite som om vi skulle sprida ut allsvenskan över hela Europa.
Runt millenieskiften såg det verkligt kritiskt ut och ryktena om att ligan skulle packa ihop blev bara fler hela tiden.

In på scenen kommer då Don Garber, värvad från den oerhört lönsamma NFL-ligan (Amerikansk fotboll alltså..) med uppgift att göra vad som helst för att vända skutan tar han tag i saken med hårda nypor.
Två klubbar i Florida upphör helt enkelt att existera pga av för stora ekonomiska förluster och resten av klubbarna tvingas till ett ekonomiskt stålbad vilket i princip räddar ligan i min mening.
Det ska också sägas att USA.s stora framgångar i VM 2002 i hög grad bidrar till att höja intresset rent allmänt vilket gav ligan ett visst andrum.

Men Don Garber är inte nöjd, trots större intäkter fortsätter ligan att förblöda ekonomiskt..vad är felet?
Det visar sig helt enkelt att problemet ligger i vad vi skulle kalla matchintäkter, inte bara biljetter utan även sånt som finns runt arenan typ parkeringsavgifter (dom och deras bilar..) mat och dryckesförsäljning osv...
Helt kort är det så att så länge klubbarna i MLS tvingas hyra in sig i andras arenor så kan dom glömma att tjäna pengar, en diskussion man känner igen från Sverige faktiskt.
Tiden går och till sist lyckas Garber få det flesta av ligans klubbar med sig, inga vill förlora pengar antar man och det Don G kan peka på är att de fåtal lönsamma klubbar som ligan har alla kontrollerar sina arenor..Och därmed matchintäkterna till fullo.


SSS...Soccer Specific Stadiums

MLS tar helt enkelt ett principbeslut om att alla medlemmar i ligan måste skaffa sig full kontroll på något sätt och det enklaste sättet är naturligtvis att bygga sig en egen arena i storleksordningen 18-30.000 även om naturligtvis finns klubbar som inte har dom bekymren då klubben ägs av någon som redan äger en lämplig arena..Typ NE Revolution eller LA Galaxy.
Så nu börjar vi se starten på en mindre byggboom inom MLS då flera klubbar vill ha sin egen SSS.
I Los Angeles, Chigago, Dallas, Toronto och Columbus finns redan arenorna på plats och i platser som Salt Lake City och New York rusar byggjobbare omkring medan flera andra städer som San Jose, Kansas City och Houston bara väntar på ett godkännande av byggplanerna.
Lustigt nog verkar det alltså som det är lättare att få Amerikaner att acceptera nya fräscha arenor än sporten i sin helhet, men det är klart, börjar vi prata stora byggprojekt blir det hela mer intresant för alla parter förutom bara klubbar och deras fans...städer, politiker, banker, byggbolag vill alla ha en del av kakan.


Framtiden...

Det lustigaste med diskussionen kring dessa arenor som jag haft med bekanta i USA är att man märker hur hemmablind man faktiskt är. En av mina bekanta menade att det är det största som hänt "Soccer" i Nord-Amerika någonsin.
På min fråga varför stirrade han bara på mig och förklarade att oavsett vad som händer, om ligan existerar eller inte, så betyder det att det alltid kommer att finnas en klubb här, finns arenan så måste man ha ett lag där också....Och det hade han förstås helt rätt i, "Soccer" har nog kommit till Amerika för att stanna.

Anders Hupps Karlsson2007-12-16 17:39:00
Author

Fler artiklar om USA