Lagbanner

MLS: Årets lag

Nu när säsongen är avslutad är det hög tid för MLS-redaktionen (d.v.s. undertecknad) att ta ut ”Årets lag".

Efter att ha följt min första MLS-säsong kan jag nu se tillbaka på ett antal månader som varit roliga, intressanta, märkliga, omtumlande, överraskande och en lång radda ytterligare adjektiv, både positiva och negativa.

Inför säsongen kände jag bara till ett fåtal spelare i varje lag men efter att ha sett ett par tre matcher i varje omgång har jag nu mycket bra koll på alla lag och deras spelare. Som det anstår en redaktion som täcker en hel liga har jag nu tagit ut det jag anser är ”Årets lag” i MLS.

Många MLS-experter skulle säkert inte hålla med mig på vissa punkter, men jag har till viss del tagit hänsyn till vad jag visste om spelaren sedan tidigare och eventuella (överträffade) förväntningar.

Här kommer laget:

Målvakt: Donovan Ricketts, Los Angeles Galaxy.

Ricketts, förstamålvakt och lagkapten i Jamaicas landslag, värvades inför säsongen till Galaxy. Han hade tidigare spelat drygt hundra matcher för Bradford och även tillhört Bolton, dock utan att få spela A-lagsfotboll där. Expertkommentatorn Shep Messing ställde sig tveksam till värvningen av Ricketts innan säsongen dragit igång, men har sedan dess flera gånger hyllat Ricketts och det med rätta. Ricketts har varit briljant och måste vara den målvakt i MLS som gjort flest poänggivande räddningar. Dessutom släppte Galaxy in hälften så många mål i grundserien i år jämfört med förra säsongen, något Ricketts har bidragit mycket till.

Högerback: Tim Ward, Chicago Fire

Högerbacksplatsen var knivig då det fanns flera bra alternativ. Marvell Wynne från Toronto, Kevin Alston från New England och James Riley från Seattle har alla gjort bra säsonger, men Tim Ward får platsen delvis av humanitära skäl eftersom han, efter att ha flyttat runt i fyra års tid utan att riktigt få till det någonstans, äntligen spelade in sig i startelvan hos ett lag och gjorde det dessutom imponerande. Ward är bra både offensivt och defensivt och eftersom han bara är 22 år har han många år kvar på karriären. Tyvärr satte en skada stopp för hans medverkan under slutet av säsongen.

Mittback: Wilman Conde, Chicago Fire

Likt lagkamraten Ward har colombianske Wilman Conde haft en del skadeproblem den här säsongen, men jösses vad bra han har varit när han spelat. Han blev mycket välförtjänt uttagen i MLS All-Star och i och med försäljningen av Bakary Soumare till Boulogne har Conde fått ta ytterligare ansvar i mittförsvaret.

Mittback: Tyrone Marshall, Seattle Sounders

35-årige Marshall är en riktig veteran med over 200 MLS-matcher under bältet. Han kom till Seattle från Toronto och har varit otroligt stabil i år. Tillsammans med Houston släppte Seattle in minst mål i grundserien, något Marshall kan ta åt sig en stor del av äran för. Även Marshalls mittbackskollega Jhon Kennedy Hurtado har gjort en kanonsäsong, men jag väljer Marshall då jag tycker att han har haft högre toppar än Hurtado.

Vänsterback: Jair Benítez, FC Dallas

Colombianen Jair Benítez lånades in till Dallas under sommaren från Deportivo Cali. Den sjufaldige landslagsmannen klev in direkt i Dallas startelva och har varit en stor succé. Med en offensivlusta av sällan skådat slag kombinerat med fullt dugligt försvarsspel kan Benítez ses som något av symbolen för det Dallas som under höstens grundseriespel var det formstarkaste laget i MLS. Jag hoppas verkligen att han blir kvar i Dallas även nästa säsong!

Högermittfältare: Fredrik Ljungberg, Seattle Sounders

“Gud, så populistiskt” kan man tycka om den här uttagningen, men faktum är att Ljungberg har varit riktigt bra den här säsongen och i oktober blev han till och med utsedd till “Player of the Month”. Jag har väl aldrig varit Ljungbergs största fan men han har faktiskt växt i mina ögon efter den här säsongen, även om motståndet i MLS inte är lika starkt som i t.ex. Premier League. Han har tagit ett jätteansvar i Seattle och även hållit sig borta från sjukhussängen oväntat mycket. Det enda minuset är hans ständiga gnällande på domarna.

Defensiv mittfältare: Shalrie Joseph, New England Revolution

Shalrie Joseph var en spelare som jag bara läst om inför den här säsongen, och det jag hade läst hade varit enbart positivt. Han hade blivit uttagen till både MLS All-Star och MLS Best XI ett stort antal gånger och dessutom varit på väg till Europa vid flera tillfällen. ”Så vad är grejen med den här snubben, då?” skulle man kunna fråga sig. Jo, grejen är att han är en helt jävla briljant fotbollsspelare! New England hade under säsongen stora skadeproblem men Joseph höll sig frisk och med honom på plan och i form har de alltid en chans. Han kan dessutom flytta upp i anfallet och agera targetspelare utan att göra bort sig. Hans åtta mål och lika många assists är statistik som inger respekt.

Offensiv mittfältare: David Ferreira, FC Dallas

Ytterligare en colombian, denna inlånad inför säsongen från brasilianska Atlético Paranaense. Hade kanske en lite trög start, men allteftersom säsongen gick och Dallas spel på det stora hela taget blev allt bättre, hittade Ferreira storformen och var fantastiskt bra under hösten. Med sin låga tyngdpunkt, känsliga högerfot och sitt spelsinne var han en mardröm för motståndarförsvaren och jag har mycket svårt att tro att Jeff Cunningham hade vunnit skytteligan utan Ferreiras storspel.

Vänstermittfältare: Brad Davis, Houston Dynamo

Houston är inte det roligaste laget att titta på, men i Brad Davis har de en riktigt bra och sevärd spelare. Han har en otroligt bra vänsterfot, något hans tolv assists skvallrar om. Houston har flera bra huvudspelare och med Davis vänsterfot på hörnor och frisparkar är deras offensiva fasta situationer alltid farliga.

Anfallare: Omar Cummings, Colorado Rapids

Omar Cummings visste jag inte mycket om inför säsongen mer än att han är en anfallare från Jamaica. Nu, en säsong senare, vet jag att han är en helt fantastiskt bra anfallare från Jamaica som lätt skulle klara sig i en hyfsad europeisk liga. Tillsammans med Conor Casey utgjorde han MLS:s kanske giftigaste anfallspar och hans åtta mål och tolv assists är verkligen statistik som imponerar. Cummings och nyss nämnde Brad Davis delade på segern i assistligan. Hans styrka och snabbhet gör honom till en mardröm för motståndarbackarna.

Anfallare: Landon Donovan, Los Angeles Galaxy

Årets MVP-pristagare måste förstås ha en plats i detta lag. Donovan är med marginal den bästa inhemska utespelare i ligan och hans spel i landslaget i år har visat att han i sina bästa stunder håller värdsklass. Detta kan inte sägas om många spelare i MLS och jag tycker inte att någon spelare är mer given i det här laget än Donovan.

Tränare: Bruce Arena, Los Angeles Galaxy.

Tog över Galaxy efter Ruud Gullit förra sommaren men kunde då inte rädda dem från en riktigt kass säsong. Efter att totalt ha byggt om laget inför i år gick de till final, där som bekant Real Salt Lake blev för svåra. Denna totala förvandling på bara ett och ett halvt år är dock tillräcklig för att Bruce Arena ska få detta pris.

Johan Dykhoff@johandykhoff342009-11-27 21:57:00
Author

Fler artiklar om USA