Lagbanner
Krönika: Konsten att sätta krokben för sig själv
Endast för nordamerikaner?

Krönika: Konsten att sätta krokben för sig själv

MLS har genom sitt beslut att inte låta fans utanför USA och Kanada betala för och se matcherna via den officiella hemsida stått för ett affärs- och PR-mässigt självmål av gigantiska mått. Det är inte utan att man frågar sig hur de ska få ligan att växa när bara nordamerikaner får tillgång till den nya streamningstjänsten.

För nytillkomna läsare kan jag lite snabbt och stringent dra bakgrunden till den här historien. Förra året när jag följde MLS gjorde jag det huvudsakligen via ligans hemsida. De hade en avdelning vid namn ”Match Center” där man kunde se alla matcherna i efterhand, oerhört praktiskt om man som jag inte vill sitta uppe hela nätterna för att se matcherna live utan istället se dem på morgonen dagen därpå. Igår förmiddag lanserade MLS sin nya hemsida, www.mlssoccer.com, och till min och många andras stora besvikelse visade det sig att deras nya matchstreamningtjänst bara är tillgängling i USA och Kanada. Detta orsakar förstås enorma svårigheter för folk som vill se MLS-matcher i t.ex. Stockholm, typ jag.

Anledningen till att vi MLS-fans utanför USA och Kanada inte tillåts se matcherna ligger i ett nytt tv-avtal. Jag ska villigt erkänna att mina kunskaper i juridik i allmänhet och tv-avtal i synnerhet är bristfälliga, men jag kan för mitt liv inte förstå varför MLS väljer att gå med på ett avtal som stänger ute, om inte miljarder (alla i världen har ju inte tillgång till datorer och Internet), så åtminstone miljoner potentiella kunder. 

Om man har läst kursen Nationalekonomi-I på Stockholms Universitet så vet man (förhoppningsvis) att det finns en typ av varor som kallas artificiellt knappa varor. Det innebär att varan i fråga är exkluderbar, d.v.s. man måste betala för att konsumera den (till skillnad från t.ex. brandförsvar), men den är inte rivaliserande. Att den inte är rivaliserande innebär att min konsumtion inte hindrar någon annan från att konsumera. Jämför t.ex. med ett glas mjölk. Om jag dricker upp det glaset mjölk så kan ingen annan konsumera just den mjölken. Så är inte fallet med fotbollsmatcher på nätet, jag hindrar ingen i USA eller Kanada från att kunna se MLS-matcher online genom att köpa den här tjänsten. Jag förstår att man från MLS:s sida inte ser 22-åriga studenter från Stockholm som sin främsta målgrupp utan kanske snarare folk i just USA och Kanada, men det är inte så att MLS på något sätt tar skada av att jag betalar 40 dollar för den här streamningstjänsten, tittar på matcherna, skriver om dem här på Svenska Fans och därmed eventuellt genererar större intresse för ligan i Sverige. Utan att tro för mycket om mig själv, och det ideella arbete jag gör på Svenska Fans, så skulle jag säga att enbart gör gott för MLS som liga.

Något man också lär sig i den nämnda nationalekonomikursen är att det är ekonomiskt ineffektivt och att det skapar en välfärdsförlust med regleringar av den här typen. Med snart femton högskolepoäng i nationalekonomi under bältet drar jag slutsatsen att MLS:s agerande är nationalekonomiskt förkastligt. Om jag har missförstått det hela får någon gärna rätta mig (förslagsvis i MLS-forumet). Jag har tenta nu på söndag och det vore själva fan om man inte lyckats få grepp om sånt här vid det här laget... Kort och gott, hur tusan kan det skada att låta oss utlandsbaserade MLS-fans se matcherna? Finns det någon poäng överhuvudtaget med att begränsa en sån här tjänst till de länder som ligan innefattar?

MLS har en uttalad ambition att bli en kraft att räkna med globalt på fotbollsscenen, jag är ingen hejare på marknadsföringskampanjer heller men sättet att åstadkomma det kan omöjligen innefatta att förhindra folk från att se matcherna. Det känns också oerhört motsägelsefullt att de betalar europeiska storstjärnor som David Beckham och Fredrik Ljungberg uppemot hundra gånger mer än de inhemska amerikanska spelarna och sen inte låter oss européer, som absolut kan tänkas vilja kika på Beckham och Ljungberg i sin nya miljö, se deras matcher. Självfallet är värvningarna av stora namn av den här typen främst till för att skapa en "buzz" kring ligan i USA och Kanada, men det för också med sig att européer får ett visst intresse för ligan.

Konceptet att kunna se matcher online på ligans hemsida mot betalning var något helt nytt för mig när jag snubblade över det inför förra årets MLS-säsong, men herregud vilken bra idé det är! Tydligen förekommer det i andra sporter i USA såsom baseball, och jag kan inte göra annat än applådera konceptet och om man vill locka nya fans till ligan måste detta vara ett av de absolut bästa sätten. Alla matcher finns samlade på ett och samma ställe, man betalar en engångssumma och så kan man välja och vraka bland hundratals timmar med matcher i bra bildkvalitet. Man kan säga mycket om ligorna i Spanien, Italien och England, men det är inte lätt att på laglig väg och för en rimlig summa kunna se exakt vilken match man vill i varje omgång och sen kunna se den när man vill i efterhand. Just lättillgängligheten hos MLS var ett av deras starkaste marknadsföringsvapen, en egenskap som på ett positivt sätt skiljer dem fullständigt från de stora fotbollsligorna i Europa. Nu är det tillintetgjort och plötsligt är det inte mycket som skiljer MLS i tillgänglighet från typ kambodjanska ligan. Det var kanske lite hårddraget, men det är oerhört frustrerande alltihop!

Sannolikheten att MLS tar sitt förnuft till fånga och möjliggör det för oss icke nordamerikaner att betala för oss och se matcherna får tyvärr ses som väldigt liten. Jag har läst att det nya tv-avtalet sträcker sig över säsongen 2013 och troligen kommer dessa regler att gälla till och med då. Det ska sägas att det fortfarande är möjligt att se MLS-matcher från t.ex. Sverige. Det finns streamar på olika bettinghemsidor och med lite god vilja kan man hitta streamar även på annat håll. Men, man måste då se matcherna live (möjligen också i tveksam kvalitet) och därmed rubba dygnsrytmen för att kunna njuta av t.ex. Kansas City Wizards mot FC Dallas, och tyvärr är det inte värt det. Ytterligare en koppling till kursen Nationalekonomi-I är att min marginalkostnad är högre än min marginalnytta när det gäller att sitta uppe mitt i natten och kolla på MLS-fotboll, varför jag väljer att avstå.

Jag har ännu inte bestämt mig för hur jag ska göra med MLS-sidan om det visar sig att jag inte kommer att kunna se matcher i önskad utsträckning fortsättningsvis. Kanske kör jag vidare, kanske tackar jag för mig och börjar följa någon annan liga. Det sistnämnda skulle ta emot något fruktansvärt för jag har verkligen fäst mig vid MLS och det har varit otroligt roligt att skriva om allt som hänt i och runtomkring ligan. Jag är dock ganska rationell i min fotbollskonsumtion och om jag märker att det inte alls funkar med MLS så kommer jag att rikta mitt intresse åt något annat håll. Jag har redan börjat utforska möjligheterna att följa t.ex. belgiska och österrikiska ligan.

Med hopp om en lösning på denna soppa!

Johan Dykhoff@johandykhoff342010-03-26 20:06:00
Author

Fler artiklar om USA