Årets lag 2011
MLS-säsongen 2011 är till ända och här kommer "Årets lag", uttaget av MLS-redaktionen.
Efter lite laborerande med uppställningar och vissa spelare som har åkt ut och in har jag äntligen tagit ut mitt “Årets lag” för 2011 års MLS-säsong. Uppställningen är som synes 3-5-2 och det blev mycket Los Angeles Galaxy, men det är inte så konstigt med tanke på hur bra säsong de har gjort.
Målvakt: Dan Kennedy, Chivas USA
Vi inleder med en lite oväntad uttagning, för så som Chivas har sett ut i år kan det tyckas konstigt att de har med en spelare i ”Årets lag”. Kennedy har dock enligt mig varit en av ligans bästa målvakter i år, trots att detta var hans första säsong som förstamålvakt i MLS. Borträknat de två första matcherna för säsongen spelade Kennedy alla Chivas ligamatcher och för att vara ett riktigt bottenlag har Chivas släppt in ganska lite mål, något Kennedy kan tillskrivas till stor del snarare än en vattentät backlinje (Heath Pearce undantagen).
Back: Sheanon Williams, Philadelphia Union
21-årige Williams får den här platsen i hård konkurrens med Chance Myers från Kansas. Williams, som är högerback, imponerade stort framförallt under första halvan av säsongen i det Philadelphia som knappt verkade kunna släppa in några mål. Williams är inte bara bra defensivt utan har också stor anfallslusta och långa inkast.
Back: Omar Gonzalez, Los Angeles Galaxy
Årets bästa back i MLS, som Klinsmann måste försöka spela in i landslagets startelva så snabbt det bara går. Gonzalez är 1,96 lång och således är fysiken hans främsta egenskap och han har varit den klarast lysande stjärnan i Galaxys försvar, som har varit ligans bästa.
Back: Todd Dunivant, Los Angeles Galaxy
“Stabil” är det adjektiv som bäst beskriver Dunivant. Det är ingen större flärd kring hans spel, men han gör i stort sett inga misstag och togs i år ut i ”MLS Best XI” för första gången. Han fyller 30 om ungefär en månad och är således inget namn för framtiden, men det är ju kul att inte bara målvakter kan peaka efter 26 års ålder.
Högermittfältare: Mauro Rosales, Seattle Sounders FC
En av de lättaste uttagningarna i mitt tycke, och märk väl att Rosales petar självaste Landon Donovan från den här elvan. Rosales provspelade till sig ett kontrakt under försäsongen och jag hade inga större förväntningar på honom, trots att han har spelat i Ajax och för Argentina i OS 2004. Han har dock varit helt fantastisk och fick mycket välförtjänt utmärkelsen ”Newcomer of the Year”. Han har inte bara imponerat med sin teknik och sina passningar, han har också visat prov på en oklanderlig inställning som vissa utländska spelare i MLS onekligen skulle kunna lära sig mycket av.
Innermittfältare: Dwayne De Rosario, D.C. United
De Rosario vann årets MVP-utmärkelse, givetvis så gott som enbart tack vare sin fantastiska tid i D.C. United. De Rosario har haft en märklig säsong som inleddes i Toronto, men han tradades ganska omgående till New York där han blev ytterligare en storstjärna i deras lag och var tänkt att han skulle bli deras så eftersökta playmaker. Han gjorde inte jättedåligt ifrån sig, men offrades när New York blev tvungna att ge sig ut och köpa en ny målvakt. Eftersom De Rosario sitter på en rejäl lön blev Red Bulls tvungna att skicka iväg honom för att ha råd med Frank Rost. I D.C. United har De Rosario gjort makalösa tretton mål och sju assists på arton matcher, dock räckte det inte för att D.C. skulle ta en slutspelsplats.
Innermittfältare: David Beckham, Los Angeles Galaxy
Den här uttagningen är inte för att vara populistisk utan Beckham har faktiskt varit ”Årets lag”-bra i år. Femton assists gav en andraplats i assistligan och det här har varit Beckhams i särklass bästa säsong i MLS. Nu får vi se vart Beckham tar vägen, om han stannar i MLS eller om han flyttar tillbaka till Europa och Paris Saint-Germain eller någon klubb i England.
Innermittfältare: Brad Davis, Houston Dynamo
Den enda spelaren som var bättre än Beckham vad gäller assists. Davis är egentligen vänsterytter och är ärligt talat inte så bra som innermittfältare, men här får vi vara lite kreativa för att få med alla spelare som förtjänar det. Davis är den spelare i ligan som är i särklass bäst på att skapa målchanser åt sina lagkamrater, framförallt på fasta situationer och inlägg med sin otroliga vänsterfot, och Houston hade garanterat inte gått till final om det inte hade varit för Davis.
Vänstermittfältare: Brek Shea, FC Dallas
Kanske den bästa unga spelaren i MLS för tillfället. När förra årets MVP David Ferreira bröt vristen i säsongsinledningen fanns det stor oro för Dallas offensiv, men Brek Shea klev fram och gjorde sin klart bästa säsong i karriären. Elva mål och fyra assists blev det för Shea, som nu är tämligen bofast i Jürgen Klinsmanns amerikanska landslag.
Anfallare: Chris Wondolowski, San Jose Earthquakes
Wondolowski vann skytteligan förra året, vilket inte en enda vettig människa kunde ha förväntat sig. Inför i år var man intresserad av att se ifall fjolåret bara var en engångsföreteelse, och vad kan då vara ett bättre svar från Wondolowskis sida än att komma etta i skytteligan även i år? Med sexton mål vann han skytteligan tillsammans med De Rosario och det är svårt att inte tycka om Wondolowski, som verkar en av de mer sympatiska spelarna i MLS.
Anfallare: Thierry Henry, New York Red Bulls
Fjorton mål stannade Henry på för sitt Red Bulls och det är såklart ett mycket bra facit. Jag tycker också att man ser när Henry kommer med boll i hög fart att han fortfarande håller mycket hög klass och har en växel att lägga i som de allra flesta spelare i MLS saknar. Red Bulls hade inte nått slutspel om Henry hade t.ex. brutit benet i omgång två.
Tränare: Bruce Arena, Los Angeles Galaxy
Det är svårt att bortse från att Arena har fått utmärkelsen som årets bästa tränare och hans lag vann både grundserien och finalen. De var också bäst i ligan defensivt och bland de bästa offensivt.