Redaktören funderar: Chivas USA:s mexikanisering
Chivas USA är inne i en förvandling, där man försöker att återgå till sina rötter och bli mer av en systerklubb till Chivas de Guadalajara. Den nye tränaren José Luis "Chelis" Sánchez Solá har uttryckligen sagt att de bara vill ha spelare med mexikanskt påbrå i laget, vilket redan nu har fått konsekvenser för flera icke-mexikanska spelare från fjolårets trupp. Chivas USA står inför ett mycket intressant 2013.
I slutet av augusti förra året blev den mexikanske affärsmannen, filmproducenten och Chivas de Guadalajara-ägaren Jorge Vergara och hans fru Angélica Fuentes ensamma ägare av Chivas USA, när de köpte de andelar av klubben som då ägdes av Antonio och Lorenzo Cué. Detta köp var startskottet för det arbete som nu pågår med att få Chivas USA att återgå till sina rötter, det vill säga att fungera som en systerklubb till Chivas de Guadalajara men på amerikansk mark. Under en presskonferens i november sa Vergara att "From its inauguration, the plan was to make Chivas USA the son of Chivas de Guadalajara. Along the way it got away from that and the clubs suffered a divorce in philosophy and structure." Den som kan sin mexikanska fotboll vet att Chivas de Guadalajara enbart använder sig av mexikanska spelare, och tanken är nu alltså att Chivas USA ska fungera på ett liknande sätt. På grund av de begränsningar som finns i MLS gällande antal utländska spelare som lagen får använda sig av kan Chivas USA givetvis inte ha enbart mexikanska spelare, men däremot kan de i teorin ha ett lag bara bestående av mexikaner och amerikaner med mexikanskt påbrå. Tanken är att de spelare som finns i Chivas USA även ska kunna spela för Chivas de Guadalajara.
De senaste tre säsongerna har inte varit några roliga sådana för Chivas USA. 2010 kom de ganska klart sist i Western Conference, 2011 kom de näst sist och ifjol kom de återigen sist. Som om det inte räckte har de dessutom tappat publik de senaste åren och 2012 års publiksnitt på bara precis över 13,000 åskådare var klart sämst i deras åttaåriga MLS-historia. Utöver detta har Chivas USA de senaste åren lidit av något av en identitetskris. De enda tydliga kopplingarna till Mexiko och Chivas de Guadalajara har varit namnet Chivas USA, utseendet på matchtröjorna och tröjsponsorn Corona (ett mexikanskt ölmärke, ifall man är nykterist och inte kände till det). 2010 tränades Chivas USA förvisso av Martín Vásquez, som är född i Mexiko, men efter de dåliga resultaten som laget gjorde under 2010 fick Vásquez sparken och han ersattes av Robin Fraser, en jamaicanskfödd f.d. amerikansk A-landslagsback. På planen har de mexikanska respektive mexikansk-amerikanska spelarna varit lätträknade för Chivas, och istället har laget innehållit spelare från t.ex. Brasilien, Costa Rica, Colombia, Frankrike, Nya Zeeland och Kanada. Givetvis har den vanligast förekommande nationaliteten varit amerikaner, men det har huvudsakligen varit amerikaner utan mexikanskt påbrå, såsom Dan Kennedy, Ben Zemanski och James Riley. Således har den faktiska kopplingen till Mexiko och Chivas de Guadalajara varit minst sagt vag, så utöver de usla resultaten på planen har man även misslyckats med att upprätthålla den profil som skulle göra att "hispanics" i Los Angeles-området skulle vallfärda till Chivas USA:s matcher.
Jorge Vergara har nu som sagt för avsikt att råda bot på Chivas USA:s identitetskris och införa en tydlig mexikansk prägel på laget. Det första steget mot detta var att sparka Robin Fraser och utse José Luis "Chelis" Sánchez Solá som ny tränare. "Chelis" ska tydligen vara en stor profil och förutspås kunna röra om ordentligt i den gryta som är MLS:s tränarkår. Nu under försäsongen har man också uttryckligen sagt att spelarna i Chivas USA även ska kunna spela för mexikanska Chivas, d.v.s. de ska redan ha alternativt ha möjlighet att skaffa mexikanskt medborgarskap. Häromveckan i årets MLS SuperDraft hade Chivas USA andravalet och tog då mittfältaren Carlos Alvarez från University of Connecticut, som enligt folk som har bra koll på collegefotboll är en bra spelare men knappast hade valts så tidigt som nummer två totalt om det inte hade varit för att Chivas uttryckligen ville ha en spelare med mexikanskt påbrå. I den efterföljande Supplemental Draften valdes ytterligare tre amerikaner med mexikanskt påbrå i form av backarna José Diaz och Joe Franco samt anfallaren Paul Islas.
Chivas har även målmedvetet börjat skeppa iväg spelare från fjolårets trupp som inte passar in i den nya mexikanska "modellen". Spelare som Danny Califf, Nick LaBrocca och Casey Townsend har fått lämna för andra lag i MLS, Juan Pablo Ángel har flyttat hem till Colombia, engelsmannen Ryan Smith har flyttat till Xanthi i Grekland och ett par spelare, bl.a. mittfältaren Paolo Cardozo (Uruguay) och anfallaren Alejandro Moreno (Venezuela), har inte fått förlängda avtal. Dessutom har tränaren "Chelis" gått ut och sagt att mittfältaren Shalrie Joseph, som hämtades in från New England i somras, föga överraskande inte ingår i planerna för 2013. Joseph kommer nämligen från Grenada och har ingen koppling till Mexiko. Frågan är dock hur lätt det kommer att bli att bli av med Joseph. Han sitter på ett jättekontrakt med runt $500,000 i årslön och inget lag i MLS jublar nog över tanken på att ta över det, med tanke på hur mycket stryk lönebudgeten skulle ta av det. Dessutom fyller han 35 senare i år och är inte lika bra längre som under sina glansdagar, så det kommer att bli en utmaning som heter duga att göra sig av med Shalrie Joseph för Chivas. Det ryktas även att en annan mittfältare, närmare bestämt ecuadorianen Oswaldo Minda, är på väg tillbaka till hemlandet. Anfallaren Juan Agudelo, som hämtades från New York Red Bulls i maj, har ryktats vara på väg till Celtic och kan således även han försvinna. Målvakten Dan Kennedy, som de senaste säsongerna har varit bland de allra bästa på sin position i MLS, har även han ryktats vara på väg bort, framförallt till Los Angeles Galaxy men även till New England. Nu har ju dock Galaxy värvat Carlo Cudicini, så de är inte längre i behov av någon ny målvakt. Dessa namn i Chivas som har jag rabblat upp nu är bara några av alla de spelare som fortfarande ingår i Chivas USA:s trupp men som inte har mexikanskt påbrå, och om Chivas har tänkt sig att byta ut alla dessa innan säsongsstarten i mars så får de verkligen rappa på. Min gissning är att de kommer att acceptera att ha ett antal icke-mexikaner i truppen nu under den här säsongen. Risken finns, om de försöker skynda sig med att byta ut hela truppen nu på en gång, att de tvingas att mer eller mindre ge bort flera spelare och det vore givetvis helt idiotiskt att så gott som skänka bort en kvalitetsmålvakt som Dan Kennedy bara för att han inte är mexikan.
Vad gäller nyförvärv under försäsongen ser det klart glesare ut för Chivas del. Utöver de tidigare nämnda draftvalen (där bara Carlos Alvarez är kontrakterad så här långt) har mittfältaren Eric Avila hämtats in, men det är också allt som har kommit i nyförvärvsväg. En handfull mexikaner från Chivas de Guadalajara tränar med Chivas USA för tillfället och det är väl troligt att merparten av dem kommer att värvas eller åtminstone lånas under hela 2013. Jag vet inte hur vidöppen kranen till Mexiko står för Chivas USA, och om det bara är för Vergara och ”Chelis” att slå en signal på mobilen ned till Mexiko och så ramlar det in en hel drös MLS-dugliga mexikanska spelare. Mig veterligen dräller det inte av fantastiska amerikanska spelare med mexikanskt ursprung som bara väntar på att få chansen, och eftersom MLS-lagen som sagt inte kan ta in hur många utlänningar som helst är Chivas USA:s ganska begränsade i sina ansatser att förstärka laget. Positivt är i alla fall att Chivas USA tänker utveckla sin scouting i södra Kalifornien och på så sätt fiska upp talanger, vilket i bästa fall kan gynna det amerikanska landslaget framöver.
Vad den här satsningen betyder på lite längre sikt går givetvis bara att spekulera i, men det känns som att om den här satsningen skulle misslyckas så skulle det kunna vara dödsstöten för projektet Chivas USA. Det har tidigare talats om att Chivas USA kanske ska/borde flyttas till en annan stad och/eller helt släppa kopplingen till Chivas. Om den uttalade mexikanska satsningen skulle misslyckas skulle jag kunna tänka mig att Jorge Vergara tappar sugen och då försöker sälja laget. En ny ägare skulle givetvis inte vilja att hans lag fungerar som någon form av lillebror till Chivas de Guadalajara utan då skulle laget ”rebrandas” och/eller flytta till en annan stad. Dessutom är ju Vergara nyckelpersonen i Chivas-kopplingen för Chivas USA, eftersom han också äger Chivas de Guadalajara, och när/om han försvinner lär även Chivas-kopplingen följa med. I vilket fall känns det i alla fall lite spännande att följa Chivas USA inför den kommande säsongen, och gudarna ska veta att spänning är något som har saknats kring Chivas USA de senaste åren. Chivas har de senaste åren tillsammans med New England känts som det kanske sömnigaste laget i hela MLS, men den här satsningen gör att Chivas känns värda att hålla ögonen på.