Lagbanner
Intervju med Geert den Ouden, senast i Dayton Dutch Lions

Intervju med Geert den Ouden, senast i Dayton Dutch Lions

Läs här en intervju med den gamle Djurgårdsspelaren Geert den Ouden, som senast spelade för Dayton Dutch Lions i USA. Geert berättar bland annat om hur han hamnade i USA, hans huvudsakliga sysselsättning nu när skorna ligger på hyllan och sina bästa minnen som fotbollsspelare.

För en tid sedan skickade jag, i egenskap av redaktör för den anspråkslösa MLS-sidan här på Svenska Fans, iväg ett mail till den amerikanska klubben Dayton Dutch Lions och frågade om det skulle gå för sig att göra en intervju med Geert den Ouden, den gamle Djurgårdshjälten som under 2010 spelade tio matcher för den nämnda klubben och på dessa gjorde åtta mål och två assists. Erik Tammer, en av klubbens ägare och tidigare själv professionell spelare i bl.a. Ajax, Heerenveen och Sparta Rotterdam, svarade att detta gick alldeles utmärkt. Jag skickade således iväg ett antal frågor till Tammer som sedan vidarebefordrade dem till Geert och efter inte alltför lång tid fick jag ett mail från Geert där han hade svarat på frågorna. Jag vill här passa på att skicka ett tack till Dayton Dutch Lions och Erik Tammer för att de hjälpte till att möjliggöra intervjun!

Intervjun är som sagt gjord via mail, vilket är förklaringen till den nästan totala avsaknaden av roliga och kluriga följdfrågor. Nu visade det sig också bli lite dålig timing med den här intervjun eftersom ”Ekwall vs. Lundh” bara häromveckan hade ett helt program där den Ouden intervjuades om allt mellan himmel och jord. Därmed blir det väl lite Art Garfunkel-stämpel på den här intervjun ("god tvåa", typ), men den kan säkert vara intressant och rolig i alla fall! Mycket nöje!
 
Först och främst, berätta om din tid i Holland efter att du lämnat Djurgården sommaren 2004!
 
Det finns inte så mycket att säga, helt enkelt eftersom det inte är särskilt intressant. Jag spelade under samtliga år i högsta divisionen (för ADO Den Haag, Willem II, Excelsior och De Graafschap, min anm.). Alla är väldigt speciella klubbar, men på grund av olika omständigheter stannade jag inte så länge i respektive klubb.
 
Under sommaren 2009 skrev du på för Valletta i maltesiska Premier League. Hur fick du chansen att flytta dit, och tvekade du någonsin att flytta dit eftersom Malta inte direkt är den största fotbollsnationen i Europa?
 
Jag fick ett samtal under sommaren 2009 från tränaren Ton Caanen och han bjöd in mig till att komma och spela med dem.
 
Det stämmer att det inte är någon av de större fotbollsnationerna, men det var mitt sista år inom professionell fotboll och det var trevligt att spela och bo i ett varmt klimat.
 
Du lämnade Valletta efter bara en halv säsong. Hur kom det sig?
 
Det blev en olycklig situation, med för många anfallare för en position, så jag bestämde mig för att flytta tillbaka till Holland. Klubben köpte ut mig från kontraktet.
 
Hur var det att spela med Jordi Cruyff (lagkamrat under tiden på Malta)?
 
Jordi är en trevlig kille och det märktes att han hade spelat för stora klubbar.
 
Du skrev på för Dayton Dutch Lions i februari i år. Samma fråga igen, hur fick du chansen att flytta dit?
 
Eftersom jag lämnade Malta tidigare än väntat så ville jag avsluta min karriär på ett positivt sätt. Två holländska killar (den tidigare nämnde Erik Tammer och Mike Mossel, min anm.) startade Lions och de bad mig att börja spela för dem, för att bygga upp något nytt i USA. Vi hade en bra säsong, vi kom trea och nu är vi hemma i Holland. Det är min sista klubb i karriären.
 
Vad hade du för förväntningar innan du kom till Dayton? Såg du flytten till USA som ett kul äventyr eller som ett steg i karriären?
 
Som sagt, det var mitt sista steg i karriären. Jag har nu slutat spela fotboll och jobbar som egenföretagare.
 
Vad är det för typ av företag du har?
 
Jag hyr ut ett stort antal lägenheter i Rotterdam och det är min inkomstkälla för tillfället. Det är ett väldigt kul jobb och jag hoppas kunna fördubbla antalet lägenheter under de kommande åren.
 
Berätta om klubben Dayton Dutch Lions!
 
Det är en ny klubb (bildad 2009, min anm.) som måste byggas upp över tid. De vill bli stora i Ohio och USA. Huvudsaken för dem är deras ungdomsakademi.
 
Vad kan du säga om ligan och dess standard?
 
Den gångna säsongen spelade vi i PDL, en slags ”academy league” för spelare som nyss har lämnat college. Nästa säsong kommer laget att spela i USL, en professionell liga som är precis under MLS. De kommer då att spela över hela USA (till skillnad från i år då de bara mötte lag från närområdet, min anm.).
 
Vilken är den bästa spelaren du spelat med under din tid i USA?
 
Det är min vän Oscar Moens. Han är målvakt, 37 år gammal och har spelat i Holland för AZ, PSV och landslaget. Han är fortfarande i gott slag!
 
Hur skiljer sig spelet i USA jämfört med i de länder du spelat i tidigare?
 
Amerikansk fotboll är inte lika bra som den genomsnittliga europeiska ligan men de är på god väg. De måste hitta en bättre mix mellan taktiskt, tekniskt och fysiskt spel.
 
Ni spelade en träningsmatch mot Columbus Crew (MLS-lag) i somras. Hur var det?
 
Det var en rolig men dålig match. Den kom i en hätsk period för oss, med många matcher under kort tid, och planen var usel.
 
Skulle du rekommendera fler spelare att flytta till USA?
 
Det beror på vad de är ute efter. Jag flyttade dit eftersom jag ville bo och arbeta/spela i USA. Jag åkte inte dit på grund av pengar.
 
Vad kan du säga om Dayton som stad? Hur är det att bo i USA jämfört med t.ex. Sverige?
 
Dayton är inte direkt någon av de trevligare städerna i USA.
 
Att bo i USA, och i synnerhet i Ohio, är väldigt lugnt. Det är stora ytor, ingen stress, folk är väldigt vänliga mot varandra men om man kliver för långt ”utanför ramen” så blir man inte särskilt omtyckt!
 
Hur har du upplevt fotbollsintresset i USA?
 
Intresset för fotboll är främst riktat mot MLS. Fotboll har stor konkurrens från MLB (Major League Baseball, min anm.) och NBA men alltfler människor har börjat följa fotboll under senare år.
 
Har du för avsikt att stanna i Dayton eller tänker du flytta någon annanstans?
 
För tillfället spelar jag inte fotboll för jag vill ha ett liv utan det. Jag kan komma att spela i laget även nästa år, men det beslutet tar jag i januari 2011.
 
Vad vill du göra när din karriär som spelare är slut? Jag läste i en intervju att du skulle kunna tänka dig att bli domare. Är det något du överväger?
 
Jag driver som sagt redan eget företag så det finns ingen ”lucka” mellan min spelarkarriär och tiden efter det.
 
Gällande domaryrket så har det holländska förbundet sagt att jag har talang, men att jag är för gammal.
 
Till sist, om du väljer att inte ta chansen att spela nästa år för Dayton Dutch Lions och din spelarkarriär därmed är över, vilket är ditt bästa minne från karriären?
 
De två bästa minnena från min karriär är ligatiteln med Djurgården och uppflyttningen med RBC (holländska näst högsta divisionen, min anm.)!
 
Vi tackar Geert ödmjukast för intervjun och önskar honom lycka till, både inom fastighetsbranschen och vid en eventuell fortsättning som fotbollspelare! 

Johan Dykhoff@johandykhoff342010-10-16 11:50:00
Author

Fler artiklar om USA