Lagbanner
Årets sämsta MLS-lag 2013
Sherjill MacDonald tar en välförtjänt plats i anfallet.

Årets sämsta MLS-lag 2013

Efter att tidigare i veckan ha presenterat redaktionens "Årets lag" i MLS kommer här den raka motsatsen, det vill säga en elva med spelare som inte kan se tillbaka på 2013 med någon större stolthet.

Tidigare i veckan presenterade MLS-redaktionen "Årets lag" och nedan följer nu traditionsenligt årets sämsta lag i MLS, d.v.s. en elva bestående av spelare som inte har anledning att se tillbaka på 2013 med någon vidare stolthet. Några spelare var givna, andra krävde mer eftertanke. Håll tillgodo!

Målvakt: Steward Ceus, Colorado Rapids

Den haitiske landslagsmålvakten Steward Ceus fick chansen från start i Colorados premiärmatch borta mot Dallas, detta på grund av att förstemålvakten Matt Pickens var borta med ett armbrott. Ceus tog tyvärr inte chansen och avgjorde matchen till Dallas fördel genom att fullständigt feltajma en utrusning på en långboll, varpå bollen studsade över huvudet på honom och gav Jackson öppet mål. Ceus fick inte spela en minut till i MLS under resten av året och fick sen inte förlängt kontrakt. Å andra sidan gjorde Ceus misstag att Clint Irwin istället fick chansen och han har varit en av de största (positiva) överraskningarna på målvaktssidan i MLS i år.

Högerback: Greg Klazura, Vancouver Whitecaps FC

Klazura spelade två matcher i MLS i år. I den första, som var hans MLS-debut, styrde han in ett inspel i eget mål och blev utbytt efter 57 minuters spel. I matchen därpå sparkade han ned Seattles Lamar Neagle bakifrån i eget straffområdet, vilket innebar straff och mål för Seattle. Klazura fick inte förlängt kontrakt efter årets säsong.

Mittback: Danny Califf, Toronto FC

Den rutinerade mittbacken Danny Califf hämtades in av Toronto i fjolårets Re-Entry Draft. Tanken var att Califf skulle spela med irländaren Darren O’Dea och utgöra ett stabilt mittbackspar för det ständigt defensivt svaga Toronto. Efter fyra matcher bänkades Danny Califf och fick sen inte spela en minut till i Toronto och i juli meddelade han att han lägger av med fotbollen.

Mittback: Dejan Jakovic, D.C. United

D.C. United slog den här säsongen bottenrekord i antal vunna matcher i MLS med bara tre stycken. Framförallt var det offensiven som inte funkade för D.C. United i år, som bara gjorde 22 mål på 34 matcher, men även deras defensiv förtjänar sig en känga. Därför har jag tagit ut den ojämne och extremt överbetalde kanadensaren Dejan Jakovic, som i D.C. Uniteds fullständiga haveri hemma mot Houston tidigt under säsongen stod för en av de skakigare insatser jag någonsin har sett av en mittback.

Vänsterback: Alain Rochat, Vancouver Whitecaps FC/D.C. United

Det här är inte en sågning av Rochat som spelare, för han är (eller snarare var) en riktigt bra MLS-ytterback, men däremot är det en sågning av D.C. Uniteds val att trada honom från Vancouver. Kort efter traden var Rochat väldigt öppen med att han tyckte att det amerikanska systemet, där spelare kan få byta lag mot sin vilja, är dåligt och det var tydligt att han absolut inte ville spela i D.C. United. Efter bara en månad och fem spelade matcher i huvudstadslaget såldes Rochat till Young Boys i hemlandet Schweiz. Om D.C. United hade pejlat läget bättre tror jag att de hade insett på förhand att det inte var någon bra idé att värva Rochat, för vilket lag skulle värva en spelare som absolut inte vill dit?

Högermittfältare: Marcos Sánchez, D.C. United

Vi fortsätter på D.C. United-spåret och kommer nu till den panamanske landslagsmannen Marcos Sánchez. 24-årige Sánchez lånades in i vintras efter att ha imponerat under ett provspel under försäsongen, men fick lämna efter bara tre månader i huvudstaden efter att inte alls ha imponerat. På dessa tre månader hann Sánchez med nio matcher och på dessa gjorde han inga poäng. Han hann däremot med att göra ett mycket kostsamt och juniormässigt misstag i slutminuterna borta mot Kansas som ledde till matchens enda mål, då han tappade boll vid hörnflaggan vilket ledde till mål för Kansas.

Innermittfältare: Juninho Pernambucano, New York Red Bulls

När Juninho värvades inför årets säsong var det många som var skeptiska på grund av hans höga ålder. Nu tror dock inte jag att det var enbart det faktum att Juninho är 38 år gammal som gjorde att hans tid i MLS blev både kort och rätt misslyckad. Tretton matcher blev det i MLS för Juninho. På dessa stod han för fyra assists och förvånande nog drog han även på sig fem gula kort och ett rött. Det röda kortet kom efter att han sparkat bollen på Jimmy Nielsen i Kansas när spelet inte var igång, och dessutom hade Juninho svårt att komma överens med Red Bulls-tränaren Mike Petke. I juli bestämde sig Red Bulls för att bryta kontraktet med Juninho och han återvände då till Vasco da Gama i hemlandet.

Innermittfältare: Miller Bolaños, Chivas USA

Någon från Chivas USA måste ju vara med i den här elvan, men eftersom jag inte har sett så många av deras matcher i år är de svårt att plocka en enskild spelare ut den tragiska soppa som är Chivas USA. Jag väljer ecuadorianen Miller Bolaños, som är en offensiv mittfältare som lånades inför förra säsongen och inte har gjort mycket väsen av sig. I år blev det bara fem matcher, varav tre var inhopp, och inga poäng innan han i somras skickades hem till Ecuador.

Vänstermittfältare: Hogan Ephraim, Toronto FC

Ephraim är ett insomnat engelskt löfte som var en av Ryan Nelsens (typ) trehundra korttidslån tidigt under säsongen som inte blev något större hit. Ephraim, som lånades in från Nelsens gamla klubb Queens Park Rangers, spelade elva poänglösa matcher för Toronto innan han blev waivad i början av juni.

Anfallare: Sherjill MacDonald, Chicago Fire

Holländaren Sherjill MacDonald värvades in som en Designated Player förra sommaren av Chicago. Frågetecken fanns redan från dag ett på grund av hans rätt beskedliga målsnitt från tidigare klubbar, men han gjorde en skaplig första halva säsong i MLS med fyra mål och lika många assists på fjorton matcher. I år körde han dock fullständigt fast och tappade tidigt sin plats i startelvan, något som han var öppet mycket irriterad över. Efter noll mål och en assist på tretton matcher bröts MacDonalds kontrakt och han spelar nu i Westerlo i belgiska andraligan.

Anfallare: Rafael, D.C. United

I januari flaggade D.C. United om ett kommande "major announcement" på sin hemsida. Det visade sig gälla att de hade lånat in den 21-årige brasseanfallaren Rafael Teixeira de Souza från Bahia med bl.a. tre U20-landskamper under bältet. Efter sju matcher och ett mål kom D.C. United och Rafael i juni överens om att bryta låneavtalet och han återvände därmed till Bahia. D.C. Uniteds General Manager Dave Kasper förklarade beslutet med att "We thought he would be further along at this point of the season in his adaptation and development".

Johan Dykhoff@johandykhoff342013-12-15 09:00:00
Author

Fler artiklar om USA