Lagbanner
Avsnitt #66: Jerry Ibarra

Avsnitt #66: Jerry Ibarra

I avsnitt nummer 66 av Soccerberoende intervjuas Jerry Ibarra från San Diego Loyal SC-supporterklubben The Locals.

I det här avsnittet av Soccerberoende blir det fokus på fotbollen i San Diego. Jag har nämligen intervjuat Jerry Ibarra från The Locals, som är en supporterklubb till USL Championship-klubben San Diego Loyal SC. Jerry är trumslagare på läktaren för The Locals och ansvarar därutöver bland annat för supporterklubbens hemsida. Han har lustigt nog också bott i Sverige under ett antal år. Jerry bodde i Stockholm respektive Malmö mellan 2005 och 2009, vilket vi förstås pratar om i intervjun och ni kommer märka att Jerry då och då slänger in lite svenska ord och fraser under vårt samtal.

Det som skulle komma att bli San Diego Loyal SC föddes i juni 2019, då det meddelades att San Diego skulle tilldelas ett lag i USL Championship. Klubben gjorde sitt inträde i USL Championship säsongen 2020 och hade sina första tre säsonger självaste Landon Donovan som sin huvudtränare. Landon Donovan är också en av klubbens delägare. Idag är Donovan vicepresident i San Diego Loyal och laget tränas istället av Donovans tidigare hjälptränare Nate Miller.

Även om San Diego Loyal inte är så välkända i Sverige så är det möjligt att man har hört talas om hur de valde att hantera kränkande ord mot sina spelare under säsongen 2020. Efter en oavgjord match mot LA Galaxys andralag 25 september valde San Diego att avsäga sig poängen från matchen, med anledning av att deras spelare Elijah Martin hade blivit kallad n-ordet av ett motståndarspelare. San Diego Loyal sade i ett uttalande efter matchen att de inte ville erkänna sitt deltagande i en match där något sådant hade förekommit och därför ville de inte få med sig några poäng från matchen. En vecka senare blev San Diegos öppet homosexuelle spelare Collin Martin kallad ett homofobiskt tillmäle av en spelare i Phoenix Rising, varpå San Diego Loyal valde att lämna planen och i därmed praktiken lämna walkover i matchen. San Diego missade, delvis på grund av de här poängförlusterna, slutspel säsongen 2020 men fick för sitt agerande i matcherna mot LA Galaxy II och Phoenix Rising mycket lovord från supportrar och fotbollstyckare i Nordamerika.

I den här intervjun pratar jag och Jerry Ibarra som sagt om hans år i Sverige. Vi berör också bland annat Landon Donovans status i klubben, staden San Diegos fotbollshistoria, de tidigare GIF Sundsvallspelarna Joe Coronas och Ronaldo Damus insatser för San Diego Loyal så här långt och den eventuella framtida MLS-klubben i San Diego.

 » Klicka här för att lyssna

Johan Dykhoff@johandykhoff342023-04-26 08:45:00
Author

Fler artiklar om USA