Lagbanner
Avsnitt #94: Noah Billingsley

Avsnitt #94: Noah Billingsley

I avsnitt nummer 94 av Soccerberoende intervjuas den landslagsmeriterade nyzeeländske försvararen Noah Billingsley, som bland annat har spelat för Minnesota United och Las Vegas Lights.

I det här avsnittet av Soccerberoende har jag intervjuat den landslagsmeriterade nyzeeländske försvararen Noah Billingsley, som har spelat collegefotboll i USA och därefter representerat bland annat Minnesota United och Las Vegas Lights.

Noah Billingsley föddes 6 augusti 1997 i Nya Zealands huvudstad Wellington, där han också är uppvuxen. Han berättar i intervjun att han var väldigt aktiv som barn och att idrott funkade bra för att få utlopp för all sin energi. I tonåren studerade han på Onslow College i Wellington och han representerade Nya Zealand i U20-VM både 2015 och 2017, då som anfallare.

2016 flyttade Noah till USA för studier och collegefotbollsspel, närmare bestämt till University of California, Santa Barbara. Under tiden på college bytte Noah position till högerback och gjorde det så bra att han exempelvis 2019 fick utmärkelsen ”Defensive Player of the Year” i Big West, som skolans conference heter. Under tiden på college, närmare bestämt 2018, gjorde också Noah sina hittills enda tre A-landskamper för Nya Zealand. Dessa kom i en turnering i Indien vid namn Intercontinental Cup och där stod Kenya, Taiwan och Indien för motståndet.

Inför säsongen 2020 blev Noah draftad av Minnesota United som nummer 18 totalt. Under den covidförkortade säsongen 2020 blev det bara ett sex minuter långt inhopp i MLS för Noah och han missade även MLS is Back-turneringen under sommaren eftersom han själv då hade ådragit sig covid-19. Han gjorde däremot nio matcher på lån för Las Vegas Lights i USL Championship under sensommaren och hösten. 2021 fick Noah ingen speltid alls i Minnesota, men lånades ut på nytt till USL Championship. Denna gång lånades han ut till Phoenix Rising, men säsongen förstördes till stora delar av en fotskada och psykiska problem som Noah berättar mer om i intervjun.

Efter säsongen 2021 valde Noah att flytta hem till Nya Zealand och han har sedan dess spelat för Christchurch United, Auckland United och Eastern Suburbs AFC. Alla tre klubbarna är hemmahörande i det nyzeeländska ligasystemet, som är helt fristående från australiensiska A-League där det även finns två nyzeeländska lag. Fram till nyligen var Noah lagkamrat i Eastern Suburbs med den tidigare IFK Värnamo-försvararen och Soccerberoende-gästen Francis de Vries, men Francis har nyligen skrivit på för A-League-expansionslaget Auckland FC. Ligan som Noah spelar i idag är inte professionell men han har förhoppningar om att i framtiden kunna återvända till den professionella fotbollen, inte minst tack vare det irländska pass som han är i färd med att skaffa.

I den här intervjun pratar vi bland annat om Noahs fotbollsuppfostran på Nya Zealand, Francis de Vries svenskkunskaper, hur möjligheten att flytta till USA dök upp, den briljante men strulige argentinaren Emanuel Reynoso och några av de yngre spelare som man inom nyzeeländsk fotboll hoppas på för framtiden.

 » Klicka här för att lyssna

Johan Dykhoff@johandykhoff342024-07-07 09:00:00
Author

Fler artiklar om USA