Lagbanner
Avsnitt #98: Tumi Moshobane

Avsnitt #98: Tumi Moshobane

I avsnitt nummer 98 av Soccerberoende intervjuas den sydafrikanske offensive mittfältaren Tumi Moshobane, som till vardags spelar för El Paso Locomotive i USL Championship.

I det här avsnittet gästar den sydafrikanske offensive mittfältaren Tumi Moshobane, vill vardags hemmahörande i El Paso Locomotive i USL Championship. Tumi Moshobane föddes 17 september 1994 i Soweto, som är en förstad till Johannesburg i Sydafrika. Under ungdomsåren spelade han bland annat i akademin tillhörande storklubben Kaizer Chiefs, men hade svårt att slå sig in i A-laget där. Tumi valde därför att lämna Sydafrika och flytta till USA för studier och collegefotbollsspel, närmare bestämt till strax söder om Chicago. Efter en termin på Kankakee Community College flyttade han till Olivet Nazarene University, där han kom att spela två säsonger. På de två säsongerna spelade han 40 matcher och han stod för 17 mål och sju assists. Tumi fick också flertalet utmärkelser för sina prestationer på Olivet Nazarene University.

2019 tog Tumi steget till proffsfotbollen, då han skrev på för expansionslaget Lansing Ignite i USL League One. Han kom att göra en riktigt bra första proffssäsong och kom med i ”Årets lag” i USL League One säsongen 2019. Dessvärre lade Lansing Ignite ned verksamheten efter bara en säsong på grund av en ohållbar ekonomisk situation och Tumi fick därför leta efter en ny klubb.

Inför säsongen 2020 flyttade Tumi till San Diego Loyal i USL Championship och kom att spela fyra säsonger där, alla som ordinarie. Tumi är faktiskt den spelare i San Diego Loyals historia som har spelat flest matcher och gjort flest mål, och så kommer det att förbi eftersom klubben lades ned efter fjolårssäsongen. Totalt blev det 25 mål och 16 assists på 111 grundseriematcher för Tumi i den sydkaliforniska klubben.

Med anledning av San Diego Loyals nedläggning fick Tumi efter fjolårssäsongen byta klubb igen. Nu bar det av till El Paso Locomotive, även de hemmahörande i USL Championship. Dessvärre har den här säsongen varit allt annat än bra för såväl laget som för Tumi personligen. El Paso ligger med åtta poängs marginal sist i Western Conference och Tumi, som alla sina tidigare professionella säsonger har legat på över tio mål och assists sammanlagt i ligan, har bara gjort ett mål och två assists på 25 ligamatcher. Tumis kontrakt med El Paso går ut efter den här säsongen och det återstår att se om han blir kvar i klubben efter det.

I den här intervjun pratar vi bland annat om Tumis minnen från när han spelade i Gothia Cup som ungdom, hur flytten till USA gick till, fotbollskulturen i den blivande MLS-staden San Diego, hur Landon Donovan är som tränare och årets tuffa säsong i El Paso.

 » Klicka här för att lyssna

Johan Dykhoff@johandykhoff342024-09-20 08:45:00
Author

Fler artiklar om USA