Lagbanner
Bra spelare i dåliga lag i MLS
Dan Kennedy hade det tveksamma nöjet att vara målvakt i Chivas USA under deras sista år.

Bra spelare i dåliga lag i MLS

Johan Dykhoff listar 15 spelare i MLS som har presterat bra i dåliga lag.

I podcasten Division9 gjorde de nyligen ett specialavsnitt där de listade bra spelare i dåliga lag. Det tyckte jag var ett roligt tema och det fick mig att vilja göra samma sak fast med MLS-tema. Jag satte mig därför ned och tänkte och googlade och kom fram till femton namn som jag tycker hör hemma på en sån lista. Jag har även angivit vilken eller vilka säsonger som avses, för MLS är ju en ombytlig liga där bra lag snabbt kan bli dåliga och vice versa.

Listan är inte i någon inbördes ordning, utan detta är bara femton namn som jag tycker stämde in på beskrivningen "bra spelare i dåliga lag".

Zlatan Ibrahimovic, LA Galaxy säsongen 2018

LA Galaxy har verkligen inte varit något bra lag de senaste säsongerna, men 2018 och 2019 förtäcktes det faktumet till viss del av att Zlatan Ibrahimovic fanns med i truppen. Trots en fenomenal Zlatan i laget lyckades man dock med konststycket att missa slutspel säsongen 2018, vilket säger en del om hur illa laget fungerade i övrigt. Galaxys problem de senaste säsongerna har framförallt varit defensiven. 2018 var Galaxy tredje bäst av alla lag vad gäller gjorda mål i grundserien. De gjorde 66 mål på 34 matcher, varav 22 gjordes av Zlatan. Tyvärr släppte de också in 64 mål, vilket bara fyra lag lyckades överträffa.
 
Cristian Pavón, LA Galaxy säsongen 2020

"Se ovan" skulle man nästan kunna säga för att beskriva Cristian Pavóns tillvaro i LA Galaxy ifjol. Pavón är en 25-årig A-landslagsmeriterad ytter från Argentina som Galaxy har haft inlånad från Boca Juniors i ett och ett halvt år. Det har varit tal om att Galaxy är intresserade av att köpa loss honom och att Pavón gärna skulle stanna, men då måste Galaxy öppna plånboken på riktigt vid gavel och det är där vi står nu. Pavón är i vilket fall en oerhört bra spelare med MLS-mått mätt. Ifjol, då Zlatan inte längre var kvar i laget och Chicharito underpresterade rejält, var Pavón egentligen det enda Galaxy hade att komma med i offensiv väg. Hans tio mål och sju assists på 22 matcher är imponerande statistik, men det räckte inte för att ta Galaxy till slutspel. Galaxy har därmed missat slutspel tre av de senaste fyra säsongerna.
 
Bill Hamid, D.C. United säsongen 2013

Säsongen 2013 kommer vi återkomma till flera gånger i den här texten. Vi börjar med D.C. United och deras målvakt Bill Hamid. Hamid är den första spelaren från D.C. Uniteds akademi som skrivit på ett A-lagskontrakt. Det gjorde han hösten 2009 och året därpå fick han debutera i MLS. Med undantag för ett kort och synnerligen misslyckat proffsäventyr i danska Midtjylland har Hamid varit D.C. United trogen sedan dess. Säsongen 2013 lär inte Hamid minnas som en av de roligare i hans karriär. D.C. United vann bara tre matcher den säsongen och slog med det bottenrekord i MLS. De var tio respektive tretton poäng bakom de på den tiden notoriskt urusla Chivas USA och Toronto FC. Året därpå fick dock Hamid revansch. D.C. United slutade då etta i Eastern Conference och Hamid fick ligans "Goalkeeper of the Year"-utmärkelse.
 
Brad Davis, Houston Dynamo säsongen 2010

Som ovan beskrivet gick D.C. United från dåliga till bra mellan 2013 och 2014. Houston Dynamo gjorde den omvända resan mellan 2009 och 2010. Från att ha varit ett topplag i Western Conference och gått till semifinal 2009 missade Houston slutspel med 13 poängs marginal säsongen därpå. En som dock inte slutade leverera var Brad Davis, den Missouribördige vänsteryttern som hade följt med när San Jose Earthquakes inför säsongen 2006 flyttade till Houston och blev Houston Dynamo. Brad Davis fick en mycket bra MLS-karriär tack vare sin fenomenala vänsterfot och den slutade inte leverera poäng även om laget i övrigt fungerade dåligt. 2010 kom han trea i assistligan med tolv framspelningar på 27 matcher och kan således inte beskyllas för Houstons dåliga säsong.
 
Ignacio Piatti, Montreal Impact säsongen 2018

Argentinaren Ignacio Piatti är den bästa spelaren genom tiderna i det som fram till nyligen hette Montreal Impacts historia. Fem och en halv säsong kom det att bli i Montreal för den tekniska yttern och den poängmässigt bästa var 2018, då han stod för 16 mål och 13 assists på 32 matcher. Detta gav honom en plats i "Årets lag". Tyvärr för Piattis del var laget inne i en dålig period. På den här tiden tränades Montreal av fransmannen Rémi Garde och han fick aldrig riktigt till det i MLS. 2018 missade Montreal slutspel med fyra poängs marginal och Piatti fick därmed inte fortsätta sin storform in i slutspelet.
 
Dwayne De Rosario, D.C. United säsongen 2011

2011 var en konstig säsong för Dwayne De Rosario. Han inledde säsongen med Toronto FC, en klubb som han öppet hade sagt att han ville lämna för att han inte fick den lön som han tyckte sig förtjäna. Han tradades till New York Red Bulls i april, där tanken var att han skulle spetsa till den offensiv som hade Thierry Henry som galjonsfigur. Inte ens fyra månader senare tradades han på nytt, denna gång till D.C. United i utbyte mot Dax McCarty. I D.C. United hittade De Rosario verkligen storformen och stod för tretton mål och sju assists på arton matcher. Sammanlagt blev det sexton mål för De Rosario den säsongen, vilket räckte för att vinna skytteligan och De Rosario tog även hem MVP-utmärkelsen. D.C. United missade däremot slutspel med sju poängs marginal trots De Rosarios imponerande poängproduktion, mycket på grund av ett skakigt försvar.
 
Sebastian Giovinco, Toronto FC säsongen 2015

"Var verkligen Toronto så dåliga 2015?" kan man kanske fråga sig. Laget tog sig faktiskt till slutspel för första gången i sin då nio säsonger långa MLS-historia. Ja, det må väl vara hänt men de tog faktiskt den allra sista slutspelsplatsen och sen åkte de ut direkt i slutspelet efter förlust med 0-3 mot Montreal. Det här var Sebastian Giovincos första säsong MLS. Tanken var först att han skulle ansluta först under sommaren, men Toronto förhandlade till sig att Juventus skulle släppa honom redan till försäsongen inför MLS-säsongen. Giovinco var således med från första omgången och kom att göra en debutsäsong som, åtminstone då, kallades den bästa säsongen någonsin av en spelare i MLS. 22 mål och 16 assists på 33 matcher blev det för Giovinco, vilket innebar förstaplats i både skytte- och assistligan. Möjligen kan man hävda att Carlos Velas säsong 2019 var ännu lite bättre, men det är svårt att exakt avgöra. Giovinco spelar sedan 2019 för Al-Hilal i Saudiarabien, men det har så smått börjat ryktas om en återkomst till MLS. Denna gång skulle det handla om en flytt till LA Galaxy, där Giovincos gamle tränare från tiden i Toronot, Greg Vanney, nu är tränare.
 
Cyle Larin, Orlando City säsongerna 2015-2017

Efter många sorger och bedrövelser lyckades Orlando förra året, under ledning av Óscar Pareja, äntligen få till ett bra lag och nå slutspel. Tidigare fem säsonger i MLS har inte varit mycket att hurra över för de lilatröjades fans. En spelare som trots att han spelade i ett rätt illa fungerande lag lyckades prestera riktigt bra var den kanadensiska anfallaren Cyle Larin. Han draftades som nummer ett inför säsongen 2015 och gjorde det så bra under tre säsonger att han blev värvad av Besiktas. Larin skrev inte minst in sig i MLS-historieböckerna för att han säsongen 2017 krossade målrekordet för rookies. Med sjutton mål slog han det tidigare rekordet med sex måls marginal. Karriären i Besiktas gick inledningsvis inte speciellt bra, men nu har Larin kommit igång och ligger i skrivande stund tvåa i skytteligan i turkiska ligan.
 
Erick "Cubo" Torres, Chivas USA säsongerna 2013-2014

Det går inte att tänka på dåliga MLS-lag utan att Chivas USA flimrar förbi i ens medvetande, åtminstone om man har följt MLS så pass länge. Chivas USA var LA Galaxys stadsrival mellan 2005 och 2014 och fungerade som något slags satellitklubb till Chivas i mexikanska ligan. Under några få säsonger var faktiskt Chivas USA ganska bra, exempelvis 2007 då de slutade etta i Western Conference och 2009 då de länge ledde Western Conference men sen föll tillbaka och slutade fyra. Därefter nådde Chivas USA aldrig slutspel igen och utöver dåliga sportsliga resultat kantades Chivas USA:s sista år även av kontroverser utanför planen, bl.a. i form av att spelare med icke-mexikanskt påbrå kände sig diskriminerade. En av få ljusglimtar under Chivas USA:s sista år var den mexikanske anfallaren Erick "Cubo" Torres. Han lånades in från Chivas i Mexiko under sommaren 2013 och gjorde omedelbar succé. Han blev kvar även under 2014, vilket blev Chivas USA:s sista säsong innan klubben lades ned, och totalt stod Torres för 22 mål på 44 matcher i MLS för Chivas USA.

Efter att Chivas USA plockat ned skylten valde MLS att köpa loss Torres från Chivas, eftersom han bedömdes vara en viktig profil för ligan som helhet, och sen fick klubbarna anmäla intresse för Torres under förutsättning att de var villiga att stå för transfersumman på omkring $7,5 miljoner. Houston Dynamo klev fram och Torres skrev på ett femårskontrakt. Tyvärr blev tiden i Houston ett misslyckande för Torres, undantaget säsongen 2017. Han såldes tillbaka till Mexiko, där karriären inte heller gått något vidare, och 2020 gjorde han en kort comeback i MLS då Atlanta United var i akut behov av anfallare. Efter ett mål på 13 matcher fick han lämna Atlanta och han är nu klubblös.
 
Dan Kennedy, Chivas USA säsongerna 2011-2014

Vi fortsätter på temat Chivas USA, men istället för en målspottare ska vi nu fokusera på en målvakt. Dan Kennedy hade det tveksamma nöjet att vara förstemålvakt i Chivas USA under deras deppiga fyra sista säsonger. Kennedy skötte dock den uppgiften med den äran, även om det trillade in en del bollar bakom honom på grund av ett undermåligt försvar framför honom. 2012 kom han med i All-Star-laget och när Chivas USA lades ned hölls en så kallad Dispersal Draft, där Chivas USA:s spelare (undantaget ovan nämnde "Cubo" Torres som man gjorde en speciallösning med) fick plockas av de övriga MLS-lagen. Då plockades Dan Kennedy först, vilket säger en del om hans status på den tiden.
 
Christian Ramirez, Minnesota United FC säsongen 2017

Minnesota Uniteds första säsong i MLS blev verkligen ingen succé. På de första fyra matcherna släppte laget in 18 mål och en påtaglig "Hur fan ska det här sluta?!"-känsla spred sig i hela MLS-communityt och inte minst bland MLS-fansen. Det blev till slut en niondeplats i Western Conference och en nittondeplats totalt av alla 23 lag. De 70 mål som Minnesota släppte in på 34 matcher var på den tiden ett MLS-rekord. Ett av få glädjeämnen den säsongen i Minnesota var anfallaren Christian Ramirez. Han hade vräkt in mål för Minnesota under åren i North American Soccer League och fick följa med laget upp till MLS inför säsongen 2017. Hans första säsong i MLS blev med beröm godkänd. På 30 matcher gjorde han 14 mål och faktum är att ingen Minnesotaspelare har överträffat det sedan dess, trots att laget har varit klart bättre de senaste säsongerna. Ramirez blev sommaren 2018 tradad till LAFC och sen ett år senare till Houston Dynamo. Han blev dock så populär hos Minnesotafansen under sin tid där att många hoppas på en återkomst till "The Twin Cities" för honom.
 
Sébastien Le Toux, Philadelphia Union säsongen 2010

2010 var Philadelphia Union ett expansionslag. En av spelarna de hade valt i expansionsdraften var fransmannen Sébastien Le Toux, som plockades från Seattle. Philadelphia Unions första säsong blev ingen vidare sportslig framgån. Laget kom tredje sist i hela ligan, men Le Toux gjorde en kanonsäsong som banade väg för den status som klubblegend som han senare kom att åtnjuta. 14 mål och 11 assists på 28 matcher stod Le Toux för, vilket räckte till en plats i "Årets lag" och en nominering till MVP-utmärkelsen. En av säsongens höjdpunkter var Philadelphias första hemmamatch någonsin, då de tack vare ett hattrick från Sébastien Le Toux besegrade D.C. United med 3-2.
 
Camilo, Vancouver Whitecaps FC säsongen 2013

Spelare som har Malta som första destination när man lämnar sitt hemland brukar inte få några karriärer att tala om, men där är brasseanfallaren Camilo ett lysande undantag. Camilo provtränade sig till ett kontrakt med Vancouver inför deras expansionssäsong. Han kom då senast från en slätstruken sejour i Sydkorea och dessförinnan en väldigt lyckad säsong med Qormi i maltesiska ligan där han gjorde 24 mål på 22 matcher. Säsongen 2013, vilket var Camilos och Vancouvers tredje i MLS, vann Camilo skytteligan med 22 mål på 32 matcher. Han fick också "Goal of the Year"-utmärkelsen för en "Zlatan mot Frankrike"-aktig bicycleta mot Portland Timbers. Camilos målform till trots missade Vancouver, som så många andra säsonger, slutspel.

Efter sin skytteligavinnarsäsong lämnade Camilo för spel i Mexiko, där han fortfarande är kvar. Flytten från Vancouver blev allt annat än okontroversiell eftersom han reste ned till Mexiko och poserade i klubben Querétaros matchtröja, detta innan Vancouver menade att någon övergång överhuvudtaget var klar.

Marco di Vaio, Montreal Impact säsongen 2013

Marco di Vaio tillhör den gamla typen av Designated Players, d.v.s. till åren komna storstjärnor som kommer till MLS för att krama ut det sista av karriären. Di Vaios tid i Montreal får sammantaget klassas som en lyckad sådan, med säsongen 2013 som kronan på verket.  Di Vaio gjorde då 20 mål på 33 matcher, vilket räckte till en tredjeplats i skytteligan (den skytteliga som ovan nämnde Camilo vann) och en plats i "Årets lag". Det här var Montreals andra säsong i MLS och under ledning av schweizaren Marco Schällibaum tog de sig till slutspel för första gången, men där tog det slut direkt efter förlust med 0-3 mot Houston Dynamo.

David Accam, Chicago Fire säsongerna 2015-2016

Vi avslutar med en allsvensk bekanting, nämligen Östersunds och Helsingborgs gamle vindsnabbe ghananske anfallare David Accam. Accam lämnade Helsingborg efter säsongen 2014 och hamnade då lite överraskande i MLS-bottenlaget Chicago Fire. Accam presterade riktigt bra i princip från första stund i MLS. På sina två första säsonger gjorde han 19 mål och sju assists på 48 matcher, men Chicago Fire slutade trots det sist i MLS båda dessa säsonger.

2017, då Chicago Fire som lag presterade betydligt bättre, var också David Accams poängmässigt bästa i MLS. Han gjorde då 14 mål och åtta assists på 30 matcher. Efter den säsongen öppnade Philadelphia Union den stora plånboken och tradade till sig Accam. Där levde han aldrig upp till de högt ställda förväntningarna och efter en och en halv säsong tradades han till Columbus, dock redan med en färdig överenskommelse att han skulle gå till Nashville inför säsongen 2020. Inte heller i Nashville har Accam lyckats leva upp till gammal god form, dock delvis på grund av skador.

Johan Dykhoff@johandykhoff342021-01-25 09:01:00
Author

Fler artiklar om USA